- İsrail ilk defa yalnızlık hissi içinde

Adsense kodları


İsrail ilk defa yalnızlık hissi içinde

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Sat 26 June 2010, 12:35 am GMT +0200



Mavi Marmara'da gönüllüleri katleden İsrail'e karşı artan tepkinin ülke kamuoyunda doğurduğu travmayı WP yazdı



"İsrail, yıllardır sürdürdüğü ayrımcı politikaları, katliamları ve uluslararası hukuku hiçe sayan onlarca eylemine rağmen ilk defa yalnızlık hissini ciddi anlamda hissediyor." Bu yorum, Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta bugün yayımlanan ve İsrail'deki siyasi ve toplumsal havayı değerlendiren bir makalenin ana fikrini oluşturuyor.

Janine Zacharia'nın kaleminden aktarılan analiz haberde, izolasyon duygusuna yabancı olmadığı savunulan ve hatta "Tüm Dünya Bize Karşı" isimli bir şarkısı bile olan İsrail'in son dönemde ABD ve Avrupa'dan dışlandığı inancının güçlendiği ifade ediliyor.

Özellikle uluslararası toplumun, Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı kanlı baskın ve dokuz Türk gönüllünün ölümünün ardından gittikçe artan öfke ve tepkisi, İsrail'de de hararetli tartışmalar yaşanmasına neden oluyor. Son haftalarda İsrail'deki ulusal tartışmaların ana konusu "ülkenin nasıl ve neden bu kadar izole olduğu" haline gelirken, en fazla ABD'den yükselen tepkiler İsraillileri ilgilendiriyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik "ambargoyu hafifletme" kararının da Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefiklere İsrail'in bir tavizi olduğu yorumunu yapan analistlere göre, bu karar İsrail'in uluslararası destekten ne kadar yoksun olduğunu ortaya koyuyor.

İsrailli tarihçi Tom Segev'e göre, İsrailliler'in en iyi bildiği şey "Amerika ve Almanya'ya, ya da daha geniş anlamda Avrupa'ya ne kadar bağımlı olduğu..." Segev, İsrail dünyada tek başına kalmaktan daha fazla hiçbir şeyden korkmaz. İsrailliler kendi ülkelerindeki eleştirilere kayıtsız kalabilir, ama bunlar yurtdışından gelirse kayıtsız olamazlar" diyor.

Şimdiye kadar her koşulda ABD'nin koşulsuz desteğini alan İsrail'de en fazla konuşulan ise, ABD'li aktivistlerin Gazze yardım filosuna verdiği destek ve kanlı baskının ardından ülkede yapılan gösteriler..

George W. Bush döneminde tam sekiz yıl istediği gibi davranan İsrail, Ortadoğu'ya Başkan Obama'nın yaklaşımının kendileri için en önemli müttefiki kaybetme tehlikesi yarattığına da inanıyor.

İsrail'e karşı baskının ardından yağmur gibi yağan uluslararası kınamalar ve tepkiler, iptal edilen konserler ve akademik konferanslar gibi sosyal aktivitelerle gündeme ağırlığını daha da fazla koyuyor. Üstelik, İsrail'in tavırları, Almanya gibi, en sıkı dostlarını bile çileden çıkarırken, Dubai'deki MOSSAD suikastinde pasaportlarını kullandığı batılı ülkeler protesto için İsrailli diplomatları sınır dışı ediyor.

Washington Post'ta yer alan analiz haberde, Hollanda dışişleri bakanının bu ayın başlarında yapacağı ziyareti iptal etmesi, Vietnam'ın Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e daha önce planlanmış bir ziyaret olmasına rağmen 'gelme' demesi gibi olayları İsrail'in uluslararası tecritle karşı karşıya olmasına örnek olarak veriyor.

Analiz, Haifa Üniversitesi sosyologlarından Oz Almog'un çarpıcı değerlendirmesiyle sona eriyor: "Biz sandığımız kadar güçlü olmadığımızı farkediyoruz. Ordumuz eskiden olduğu gibi muzaffer değil."

Dünya Bülteni