- İkinci öğretimliler de harçların kalkmasını istiyor

Adsense kodları


İkinci öğretimliler de harçların kalkmasını istiyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 29 August 2012, 09:18 pm GMT +0200
İkinci öğretimliler de harçların kalkmasını istiyor

Hükümetin, birinci öğretim ve açıköğretim harçlarını kaldırması, öğrenci ve ailelerini sevindirdi ancak ikinci öğretimde okuyanları üzdü.

İkinci öğretimdeki harç miktarı, birinci öğretime göre neredeyse üç katı. Örneğin edebiyat bölümünde birinci öğretimler için 284 TL olan harç miktarı, ikinci öğretimler için 1027 TL. Aynı şekilde iletişim fakültelerinde birinci öğretim harcı 284 TL iken ikinci öğretimin harcı 962 TL. Mühendislik fakültelerinde ise 387 TL olan birinci öğretim harcı, ikinci öğretimde bin 529 TL. İkinci öğretimlerin lisans ve önlisans programlarında yaklaşık 500 bin öğrenci eğitim görüyor. İkinci öğretimlerde harçların kalkmaması, öğrenci ve velilerin tepkisine yol açtı. İkinci öğretimde harç paraları, akşam saatlerinde derslere giren öğretim üyeleri için de ek gelir kapısı oluyor. Çoğu üniversitede gündüz birinci öğretimlerin derslerine giren öğretim üyeleri, akşamları ise ikinci öğretimlere ders veriyor. Bu dersler karşılığında ise ek gelir elde ediyor. Bu gelirlerin, yer yer maaş tutarına yaklaştığı belirtiliyor. Bu nedenle üniversitelerin, ikinci öğretimde harçların kalkmasına karşı çıktığı ifade ediliyor. Hükümet de harçları kaldırırken bu itirazları dikkate alarak ikinci öğretimde harçlara dokunmadı. Ayrıca Maliye Bakanlığı'nın da önemli bir gelir kapısı olan ikinci öğretim harçlarının kalkmasına karşı çıktığı dile getiriliyor. İkinci öğretimde harçların kalkması durumunda, öğretim üyelerine gece dersleri karşılığında yapılan ödeme için Maliye'nin yeni bir kaynak bulması gerekecek.

Uygulamayla bu yıl birinci öğretim ve açıköğretimde okuyan toplam 3,5 milyon öğrenci bundan böyle harç parası ödemeyecek.

zamam