- Ýki vakit namazýný bir vakitte bir arada kýlmak

Adsense kodlarý


Ýki vakit namazýný bir vakitte bir arada kýlmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 10 November 2011, 01:00 pm GMT +0200
Bölüm:394

 Ýki vakit namazýný bir vakitte bir arada kýlmak


553- Muâz b. Cebel (r.a.)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s.a.v.), Tebûk gazvesinde mola verip hareket edeceðinde öðle vakti girmemiþ ise öðleyi ikindi vaktine geciktirir ve ikisini bir arada kýlardý, öðle vakti girdikten sonra hareket edecekse ikindiyi öne alarak ikisini birlikte kýlar, sonra hareket ederdi. Akþamdan önce hareket edeceði zaman akþam namazýný geciktirerek onu yatsý ile beraber kýlar; þayet akþamdan sonra hareket edecekse yatsý namazýný öne alarak akþamla beraber kýlardý.” (Ebû Dâvûd, Salat-üs Sefer: 5; Muvatta, Kasr-us Salat: 1)

ž Tirmîzî: Bu konuda Ali, Ýbn Ömer, Enes, Abdullah b. Amr, Âiþe, Ýbn Abbâs, Üsâme b. Zeyd ve Câbir’den de hadis rivâyet edilmiþtir.

Tirmîzî: Bu konuda Üsâme hadisi daha sahihtir. Ali b. el Medinî, Ahmed b. Hanbel ve Kuteybe’den de bu hadisi rivâyet etmiþtir.

554- Ali el Medinî (r.a.), Ahmed b. Hanbel’den ve Kuteybe’den bu hadisin benzerini nakletmiþtir.

ž Muâz hadisi hasen garibtir. Bu hadisi sadece Kuteybe rivâyet etmiþ olup ondan baþka bu hadisi Leys’den rivâyet eden tanýmýyoruz. Leys’in Yezîd b. ebî Habib’den, Ebû-t Tufeyl’den, Muâz’dan rivâyeti garibtir. Çünkü hadisçilerce bilinen rivâyet Ebû’z Zübeyr’in, Ebû-t Tufeyl yoluyla Muâz’dan yaptýðý þu rivâyettir: “Rasûlullah (s.a.v.) Tebûk Gazvesinde öðle ile ikindi namazýný, akþam ile yatsý namazýný bir arada kýlardý.” Bu hadisi Kura b. Hâlid, Sûfyân es Sevrî, Mâlik ve diðerleri Ebû’z Zübeyr el Mekkî’den rivâyet etmiþlerdir. Þâfii bu hadisle amel etmiþ olup Ahmed ve Ýshâk’ta derler ki: “Yolculukta iki vakit namazýn birini öne alýp diðerinin vakti içerisinde veya birini geciktirerek diðerinin vakti içerisinde ikisini bir arada kýlmakta bir sakýnca yoktur.”

555- Ýbn Ömer (r.a.)’den rivâyete göre: “Ailesinden birilerinin yardýmýna koþmasý istenince hýzlý yürümesi gerekti akþam namazýný þafak kaybolup ortalýk kararýncaya kadar geciktirdi sonra konaklayarak ikisini bir arada (akþam ile yatsý namazýný) kýldý ve Rasûlullah (s.a.v.)’in hýzlý yürümesi gerektiði zaman böyle yaptýðýný haber verdi.” (Nesâî, Mevakît: 14; Muvatta, Kasr-us Salat: 1)

 Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.

Yezîd b. ebî Habib’den, Leys’in rivâyet ettiði hadis hasen sahihtir.

Bilal2009
Thu 30 June 2016, 08:47 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah.  Efendimiz böyle yaparak dinimizde kolaylýðýn olduðunu da bizlere göstermiþ oluyor. Rabbim paylaþým için razi olsun.

yagmur_7-c
Thu 30 June 2016, 08:54 pm GMT +0200
Ve aleykum selam;
Çalýþan kiþiler için iyi bir fýrsat aslýnda...Çünkü bazý iþ yerlerinde namaz kýlmaya izin verilm,iyor maalesef...! Her insanýn namaz kýlma ihtiyacý halbuki...Ama nedense bazý ortamlarda kýsýtlanýyor ...! Rabbim kolaylýklarýn farkýna varanlardan etsin inþalalh...Rabbim razý olsun inþallah...

ceren
Thu 30 June 2016, 09:43 pm GMT +0200
Aleykumselam.Peygamber efendimiz yolculuk zamaninda yada arafat da ogle ve ikindi namazini bir kilarmis vakti gecmesin diye.Rabbim razi olsun bilgilerden sumeyye abla...

Mustafa/Samed
Sun 8 January 2017, 07:23 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Bunu bilmiyordum. Paylaþým için Rabbim razý olsun.

Sevgi.
Thu 26 October 2017, 03:54 pm GMT +0200
Bu güzel bilgiler için Allah Razý olsun. Mevlam bizleri Peygamberimiz'in yolundan hiç ayýrmasýn inþaAllah