- İkâlenin Fazileti

Adsense kodları


İkâlenin Fazileti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sat 19 May 2012, 10:33 am GMT +0200
52. İkâlenin Fazileti


 

3460... Ebû Hureyre (r.a)'den, Rasûlullah (s.a)'m şöyle buyur­duğu rivayet edilmiştir:

"Allah (c.c), bir müslümana ikâle yapan kimsenin günahını af­feder."[415]

 
Açıklama

 

"İkâle;" sözlükte düşeni kaldırmak, vazgeçmek, affetmek, alışverişi bozmak manasınadır. Terim olarak da; alışveriş ya pan tarafların -birisinin istemesi üzerine- müşterek nzalarıyla akdi feshet­meleridir. Akdin bozulmasını istemeye de "istikâle" denilir. Bu kelime ha­diste iki defa geçmektedir. Birincisindeki kastedilen mana, terim karşılığı­dır. Bu yüzden kelimeyi terceme etmeden "ikâle yapan" diye aktardık ve izahını açıklama bölümüne bıraktık. İkincisinde ise "affeder" karşılığı ile terceme ettik.

İkâleyi daha iyi anlaşılması için bir tasavurla anlatalım: İki kişi alışverişte bulunurlar. Akit kesinleştikten sonra, taraflardan bi­risi (alıcı veya satıcı) pişmanlık duyar ve karşı tarafa gidip alışverişi bozmayı (dönmeyi) teklif eder. O da bu teklifi kabul edip akdi fesheder. İşte yaptık-4arı bu muamele ikâledir. îkâlede taraflardan her biri aldığı bedeli (müşteri malı, satıcı parayı) iade eder.

Hadis-i şerifte Hz. Peygameber (s.a); müslümanları, kendileri ile alış­verişte bulundukları bir müslüman pişmanlık duyarak gelip akdi feshetmek istediğinde onların arzusuna uymaya teşvik etmekte, bu isteğe uymanın mükâfatının da günahlarının bağışlanması olduğunu bildirmektedir. Kendisine müracaatta bulunulan kişinin, bu isteğe, uyması (ikâle yapması) farz ya da vacip değil, müstehaptır.

İkâlenin caiz olması için birtakım şartların bulunması gerekir. Hanefî mezhebine göre bu şartlar şunlardır:

I- Mebî'in (satılan malın) mevcut olması. Alıcı malı istihlâk etmişse ve­ya elinden çıkarmışsa ikâle mümkün olmaz. Ama malın bir kısmı telef ol­muş da bir kısmı kalmışsa kalan kısımda ikâle caizdir.

II- İkâle meclisinin tek olması, (ikâlede icab ve kabulün aynı mecliste olması).

III- Mebî (mal)'in değişmemiş olması; eski halini koruması.

IV- Bedelde (fiatta) bir artma veya eksilmenin olmaması. Eğer ikâle es­nasında, önceki fiatın yükseltilmesi şart koşulmuşsa şart bâtıl, akid sahih­tir. Satıcı önceden aldığı parayı iade eder.

İkâle; alıcı ve satıcıya nisbetle önceki akdi fesh, üçüncü bir şahsa nis-betle ise yeni bir alışveriştir. Bunu bir misalle izah edelim:

Bir kimse tarlasını satsa, sonra da müşteri ile anlaşıp ikâle yapsalar, bu kendilerine göre eski akdi fesihtir. Ama komşu tarla sahibine nisbetle yeni bir alım satım aktidir. Dolayısıyla önceki satışta şüf'a hakkından vazgeçmiş bile olsa ikâle ile yeniden şüf'a hakkı doğar. Çünkü onun açısından komşu tarla tekrar satılmıştır. Satıştan da şüf'a hakkı doğar.[416]

[415] İbn Mâce, ticârât 26.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 12/548.

[416] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 12/548-549.

ceren
Wed 20 December 2017, 05:10 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Allah ikale yapan kişinin tevbesini kabul etmiş,o kişiyi af etmiştir.Rabbim bizleri tevbe eden ve onun rahmetine kavuşan kullardan eylesin inşallah...

Sevgi.
Thu 21 December 2017, 05:13 am GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Bilgiler için Allah Razı olsun. Mevlam bizleri bu konuda dikkat edenlerden eylesin inşaAllah

Bilal2009
Wed 27 December 2017, 04:30 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri düşürenlerden değil ayağa kaldıranlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun.

Mustafa/Samed
Wed 27 December 2017, 04:35 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim peygamberimizin yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Rüveyha
Wed 27 December 2017, 07:36 pm GMT +0200
Mevlam bizleride ikale yapanlardan kılsın inşallah. Rabbim razı olsun