- İhtilaf Edilen Allah Hakları

Adsense kodları


İhtilaf Edilen Allah Hakları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Thu 8 September 2011, 12:41 pm GMT +0200
Maslahatın Denk Mi Farklı Mi Olduğu İhtilafına Paralel Olarak Denk Ya Da Farklı Olduğunda İhtilaf Edilen Allah Hakları


Bu konuya şu misaller verilebilir:

- Çıplak olan kimse, avret mahallini göstermemek için rüku ve secdeyi ima ile yapmak suretiyle oturarak mı namaz kılar veya kıyam, rüku ve sec­deyi tam olarak yapmak için ayakta mı kılar ya da ikisi arasında tercih hak­kına sahip midir? Bu konu ihtilaflıdır. Kıyam, rüku ve secde namazın en önemli rükünlerindendir. Dolayısıyla bu rükünlerin yerine getirilmesi, na­mazın şartlarından olup olmadığında alimlerin ihtilaf ettikleri avret mahalli­nin örtülmesinden evladır denilmiştir. Tercih edilen görüş de kıyam, rüku ve secdenin tam olarak yapılmasıdır.

Bir kimse secde etmek için temiz bir mekan bulamayacağı bir yere hap-sedilirse; secdeyi tam olarak yapabilmek için pis yere secde mi eder veya o yere yüzünü değdirmemek için hafifçe eğilerek mi secde eder ya da ikisin­den birini seçme hakkına sahip midir? Bu konunun Önemli yönleri vardır. Şayet pislik yaş ise, bazı alimlere göre yüzünü kesinlikle o pisliğe değdirmez. Aksi takdirde bütün namazı o pislikle kılmış olur.

- Sadece pis bir elbisesi olan kimse, pislikten korunmak için çıplak olarak mı namaz kılar yoksa avret mahallini örtmek için o elbiseyi giyerek mi na­maz kılar ya da ikisinden birini seçme hakkına sahip midir? Burada da üç farklı durum söz konusudur.

- Tek bir temiz elbisesi bulunup pis bir mekanda bulunan kimse pislikten korunmak için elbiseyi yere serip onun üzerinde çıplak olarak mı namaz kı­lar yoksa avret mahallini örtmek için elbiseyi giyip pis yerde mi namaz kılar veya ikisinden birini seçme hakkına sahip midir? Bu konuda da üç farklı du­rum söz konusudur.