- Hz. Aişe'den Nakledilenler

Adsense kodları


Hz. Aişe'den Nakledilenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Fri 8 October 2010, 09:55 am GMT +0200

                                                       Bu Konuda Hz. Aişe'den Nakledilenler:


4- Müminlerin anası Aişe -Allah kendisinden razı olsun cahiliye döneminde kadınların nikâhından bahsetti ve o dönemdeki nikâh şekillerinden, islâmdaki nikâha benzeyen bir şeklini anlattı ki bunda da veli şartı vardır.

Buharî ve Dârekutnî, Peygamber'in (s.a.v.) eşi Hz. Aişe'den, cahi­liye döneminde nikâhın dört çeşit olduğunu ve çeşitlerden birinin, bugünkü insanların nikâhlarına benzediğini; buna göre erkeğin, diğer erkekten velayeti altında bulunan kadını veya o erkeğin kızım ondan is­teyip mehrini verdikten sonra o kadını nikahladığım anlattığını rivayet ederler. [249]

"Erkek, diğer erkekten velayeti altında bulunan kadını ya da o erkeğin kızını ondan isterdi" sözüyle velinin şart olduğu neticesi çıkmaktadır.

Hz. Aişe'den nakledilen diğer bir rivayette, Hz. Aişe yetim kızın evlenmesinin velisine ait bulunduğunu ve islâmın, o velileri yetimlerin mallarına tamah etmekten ve bu tamahlarının, o yetim kızları kendile­rinden başkasıyla evlendirmekte engel olmasından ya da haklarım ve mehirlerini onlara vermeksizin kendilerinin onlarla evlenmelerini ya­saklamak üzere geldiğini anlatır.

Buharî, Müslim, Nesaî, Taberî, Ibnu Kesir, Abd b. Humayd, tbnu'l-Munzir ve Ibnu Ebî Hatim, Urve b. ez-Zubeyr'den şunu nakle­derler: Urve b. ez-Zubeyr, Hz. Aişe'den "eğer yetimlerin haklarına ri­ayet edememekten korkarsanız[250]ayetini sordu. Aişe dedi ki:

"Ey kızkardeşimin oğlu... Âyet, velisinin himayesinde bulunan yetim kızdan bahsediyor. Malı, velisinin malıyla ortaktır. Veli, kızın malını ve güzelliğini beğeniyor ve onunla evlenmek istiyor. Fakat mehri konusun­da âdil davranmıyor, başkasının ona vereceğinin aynısını vermiyor, işte âyet bu durumdaki velilere, himayelerinde bulunan yetim kızlara âdil davranmalanm ve âdil davranmayacaklan takdirde hoşlanna gidecek başka kadınlarla evlenmelerini emrediyor. [251]

Yukandaki lafızlar Buharî'ye aittir.

Müslim'in rivayeti ise şöyledir: "Eğer yetimlerin haklanna riayet edememekten korkarsanız" âyeti hakkında Aişe şöyle dedi: Yetim kızın velisi ve vârisi bulunan kişi hakkında inmiştir. Kızın malı vardır ama onu savunacak kimsesi yoktur. Veli, malı için o kızı nikahlayıp böylece ona zarar vermesin ve kötü bir koca olmasın. "Eğer yetimlerin hak­lanna riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (başka) kadınlarla evlenin" âyetiyle anlatılmak istenen budur. Ayet diyor ki: Size helâl olan başka kadınlarla evlenin, kendilerine zarar vereceğiniz şu yetim­lerle evlenmeyin.

Bu gibi durumlarda kadın kendi kendini nikahlayabil şeydi, veli­nin karanna bakmaksızın ve onun kendisine zarar vermesine fırsat ver­meksizin düediğiyle evlenebilirdi.

Aynı şekilde evlenmesi, velisinin onayına dayalı olmasaydı, ona zarar vermesinden sakındınlmasının bir anlamı olmazdı. Hz. Aişe'nin "velisinin himayesinde bulunan yetim kız," "kendisini savunacak kimse­si bulunmayanı nikahlamasın" sözlerinden, kadının nikah akdinin veli­sine ait olduğu anlaşılmaktadır. [252]

 

neslihan
Tue 13 January 2015, 09:16 pm GMT +0200
Nikah akdinde veli olması şart aksi takdirde nikah geçersiz oluyor. Allah razı olsun.