- Hanzala el-Katib et-Temimi el-Üseyyidi (Radiyallahü anh)den

Adsense kodları


Hanzala el-Katib et-Temimi el-Üseyyidi (Radiyallahü anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Fri 16 December 2011, 08:57 am GMT +0200
4239) "... Hanzala el-Kâtib et-Temîmî el-Üseyyidî (Radiyallahü anh)den

4239) "... Hanzala el-Kâtib et-Temîmî el-Üseyyidî (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

Biz Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in yanında bulunu­yorduk. Bize cennet ve cehennemi öyle hatırlattı ki biz (cennet ve ce­hennemi) gözle görüyor gibi olduk. Sonra ben kalkıp ailemin ve ço­cuğumun yanma gittim ve (o hâli unutup) güldüm, eğlendim. Han­zala dedi ki: Biraz sonra (kendimi toparlayıp Resül-i Ekrem (Sallal­lahü Aleyhi ve Sellem) 'in yanında iken) içinde olduğumuz hali hatır­ladım. Hemen (evden) çıktım ve Ebû Bekir (Radıyallâhü anh)'a rast­ladım .Ona: (içine düştüğüm gafleti anlatarak) münafık oldum, mü­nafık oldum, dedim, Ebû Bekir: Muhakkak biz onu (yâni aile ferdlerimizle eğlenip gülme işini) işliyoruz, dedi. Sonra Hanzala gidip bu hâli Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'e anlattı. Bunun üze­rine Resûl-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :

Yâ Hanzala! (Benim yanımda olmadığınız zaman) benim yanım­da olduğunuz gibi olsaydınız melekler yataklarınız üstünde (veya yol­larınız üzerinde) sizlerle tokalaşacaktı. Yâ Hanzalal Bir saat şöyle, bir saat böyle, buyurdu."[121]

 

İzahı
 

Bu hadisi Müslim, Tevbe kitabının 3. babında rivayet et­miş, T i r m i z î de Sıfatü'l-Kıyâme bâblannın sonlarında rivayet etmiştir.

Hanzala (Radıyallâhü anh), Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selam) 'in kâtiblerinden olduğu için ona el-Kâtib, denmiştir. Tuhr fe yazarının bu hadisin izahı bölümünde verdiği bilgiye göre Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm)'in kâtibliğini yapan sahâbîler şun­lardır : Ebü Bekir, Ömer, Osman, Alî, Übeyy bin Kâ'b, Zeyd bin Sabit el-Ensâri. Muâviye bin Ebi Süfyân, Hanzala el-Üseyyidî, Hâlid bin Said bin el-Âs, Ebân bin Said ve el-Alâ bin el-Hadrami (Radıyaîlâhü anhüm) İ O'nun de­vamlı kâtibleri ise   Zeyd    bin   Sabit   ile   M u â v i y e   idi.

Hanzala (Radıyallahü anh) 'in : "Ben münafık oldum" sözü­nü söylemesinin sebebi ve mânâsı şöyledir: Hanzala, Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm)'in meclisinde ve sohbetinde bu­lunduğu zaman, Allah korkusu, âhiret kaygısı, Allah zikri, murakabe ve tefekkür gibi dini ve mânevi işlere tamamen yönelip dünyayı, ço­luk çocuğu unutmuş durumda idi. Sonra huzurdan ayrılıp aile ferd-lerinin yanına gelince bu defa dünya işleriyle meşgul oldu. Hâlinde­ki bu değişikliğin bir nevî münafıklık sayılmasından korktuğu için bu sözü söylemiş ve nihayet durumu Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm)'e arz etmiş, Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm) da bu hâl değişikliğinin münafıklık sayılmadığını, mü'minlerin devamlı surette din işiyle uğraşıp dünya işlerini tamamen bırakmakla mükel­lef olmadıklarını ve bâzı zamanlarda din işiyle, diğer bâzı zamanlar­da dünya işleriyle meşgul olmalarının tabii olduğunu bildirmiştir.

Meleklerin mü'minlerle yataklar üstünde veya yollarda tokalaş­masından maksad aleni ve göz göre göre tokalaşmalarıdır. Çünkü meleklerin zikir ehli ile tokalaştığı sabittir. Ancak zikir ile meşgul olanlar bu tokalaşmayı gözle görmezler. Bu itibarla hadisteki toka­laşma aleni olan tokalaşmadır.

Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâmın) "Bir saat şöyle, bir saat böyle" buyruğunun mânâsı şöyledir: Yâni adam, bâzı zaman­larda Allah'ı anmakla ve diğer bâzı zamanlarda Allah'ı anmayıp dün­ya işleriyle meşgul olmakla münafık sayılmaz. Allah'ı andığınız za­manda kulluk görevinizi yerine getirirsiniz. Allah'ı anmayı gevşetti­ğiniz vakitlerde meşru olmak kaydı ile nefsi arzularınızı ve dünya iş­lerinizi görürsünüz.

Hanzala (R.A.) Hâl Tercemcsî

Hanzala bin Rabf bin SayfI et-Temimî e'l-Üseyyidi Ebû Rib'î el-Kûfî (R.A.) sahâbidir. 18 aded hadisi vardır. Müslim onun bir hadisini rivayet etmiştir. Tirmizi, Nesâl ve İbn-i Mâce de onun hadislerini rivayet etmişler. Râvileri Yezid bin eş-Şıhhlr ve Ebû Osman en-Nehdİ'dir. Bu zât, Irak fetihlerinde Hâlid bin el-Velld (R.A.)'ın refakatinde bulunmuştur. Vahiy kâtibligi görevini yaptığı nakiolmus-tur. Bir kavle göre Ali (RA.)'den sonra vefat etmiştir. (Hulâsa, 96)


Sevgi.
Tue 13 February 2018, 01:40 am GMT +0200
 Esselamü Aleyküm. Bilgiler için Allah Razı olsun

Bilal2009
Thu 15 February 2018, 01:56 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun