- Farz Nafile Ayrımı Yapılması

Adsense kodları


Farz Nafile Ayrımı Yapılması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 12 September 2012, 02:37 pm GMT +0200
Farz, Nafile Ayrımı Yapılması:

 

Maliki Mezhebine göre, Kabe’nin üstünde kılınan farz namaz bâtıldır; müekked olmayan nafile sahih, müekked olan ise ihtilaf­lıdır.

Kısaca, Kabe’nin içinde namaz kılmak, ÜM’e göre -hüküm yönünden küçük ayrılıklar varsa da- mutlak olarak sahihtir, Han­belî Mezhebine göre, farz namaz sahih değilken, nafile sahihtir, üçüncü gruba göre hiçbir namaz sahih değildir; Kabe’nin üstünde namaz kılmak ise, Hanefî Mezhebine göre, bütün namazlar için kerahetle sahihtir, Şafiî ve Hanbelî Mezhebierine göre, hiçbiri sahih değildir, Maliki Mezhebine göre, farz namaz bâtıldır, müekked ol­mayan sahihtir, müekked olanlar ise ihtilaflıdır.

 

Kabe’nin coğrafî konumunun arz yuvarlağında mukabili, yahut Samoa Adaları civarındadır. Bu mevkide bulunur­ken, -meselâ vapurla geçerken- her dört yön, Kabe’ye eşit uzaklıkta olduğundan, tıpkı Kabe’de namaz kılan veya kıldıran bir şahıs gibi, hangi istikamete yönelip namaz kıbnsa sahih olur. [157]

Yarın insan aya veya başka bir gezegene inerse, yeryüzü kâbesinin onun namazı için kıble olması imkânsızdır. Belki orada, dünyaya bakan kısmında ve bize de gözüken bir ay kâbesinin inşası gerekecektir. [158]Gerçekten de bu görüş Bakara: 2/215 âyetinin ışığında haklılık kazanmaktadır.




[157] Hamidullah, İslâm'a Giriş, s. 296-297.

[158] Hamidullah, age, s. 342.