- ez-Zürkânî ve Şerhu'l-Muvatta'ı

Adsense kodları


ez-Zürkânî ve Şerhu'l-Muvatta'ı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Mon 6 June 2011, 12:56 pm GMT +0200
c. ez-Zürkânî ve Şerhu'l-Muvatta'ı

Muhammed b. Abdülbâkt b. Yusuf ez-Zürkânî el-Mâlikî, Kahire' de doğ­muş ve orada vefat etmiş (1122/1710) muhaddis, fakih ve usulcü bir âlimdir.

Mısır diyarında muhaddislerin sonuncusu[562] diye de tanıtılan müellif, Zürkân a dönüşünde, Ezher de okuduğu Muvatta' a çok uzun ve çok kısa ol­mayan orta bir şerh yazmak istemiş ve hatasızlık iddiasından uzak olarak Zeyd veya Amr için değil, Allah için » diye takdim ettiği[563] şerhini kaleme al­mıştır.

Kehhâle' nin, adını «Ebhecu'l-mesâlik bi şerhi Muvattaı'l-tmam Mâlik » diye verdiği şerh, memzûc şerhlerdendir. Muvatta metni de ayrıca sayfa iç­lerinde verilmektedir.

ez-Zürkânî, îmanı Mâlik ve Muvatta hakkında değişik yönlerden tanıtıcı bilgiler verdiği 12 sayfalık bir mukaddimeden sonra şerhe başlamıştır.

Şârih, hadislerin tahririni kitap ve musannif ismi olarak yapmakta, riva­yet farklarını göstermekte, daha çok Mâliki anlayışa göre tercihlerde bulun­maktadır. Yer yer de diğer mezheplerin görüşlerine işaret etmektedir. Hadis il­mi usulleri açısından kaleme alınmış fikhî neticelere işaret eden bir şerh görü­nümündeki eser, iîk kez Mısır'da 5 cild halinde modern bir şekilde basılmıştır[564]



[562] bk. Zirikli, el-A'lam, VII, 55.

[563] bk. Şerhu'l-Muvatta', I, 3.

[564] Mısır, 1381/1961. Ayrıca 4 cildlik bir baskısı daha bulunmaktadır. (Mısır, 1310). Doç. Dr. İsmail Lütfi Çakar, Hadis Edebiyâtı, İfav Yayınları: 167-168.