- Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)den

Adsense kodları


Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Thu 15 December 2011, 05:37 am GMT +0200
4256) "... Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)'den

4256) "... Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Bir kadın bağladığı (hapsettiği) bir kedi sebebiyle cehenneme gir­di. Çünkü ne kendisi kediye (bir şey) yedirdi, ne de yerin haşerâtından yesin diye salıverdi ve nihayet kedi (açlıktan) öldü.

(îbret verici bu ve bundan önceki hadîsi Ma'mer'e rivayet eden) Zührî demiş ki: (İbret verici bu iki hadîsi birlikte rivayet etmem) herhangi bir adamın (kulluk görevini ihmal edip ilâhî rahmete) dayanmaması ve hiç bir kimsenin (ilâhi rahmetten) ümidini kesmemesi içindir."[133]

 

İzahı
 

Bu hadisi Buharı, Müslim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Bu hadis ile bundan önceki hadisi Z ü h r i' den riva­yet eden zât M a ' m e r ' dir. Birinci hadîsin girişinde belirtildiği gibi Z ü h r i, râvisi M a ' m e r ' e : "Dikkat et ben hayret (ve ibret) verici iki hadîsi sana rivayet edeceğim" dedikten sonra bu ha­dîsleri rivayet etmiştir. Birinci hadîs, Allah'ın rahmetinin bolluğuna, ikinci hadis de O'nun azabından emin olunma;naşının gerektiğine de­lâlet eder. Bilindiği gibi mü'min kişinin, âhiret hayatının muharebesi için ümit ile korku arasında olması gerekir. Bir taraftan Allah'ın rah­metinden ümidini kesmiyecek, diğer taraftan Allah'ın azabından kor­kacaktır. Kur'ân-ı Kerîm'in irşad metodu da böyledir. Yâni âyetlerin çoğunda korku ile ümit bir arada bulunur. Zührî de bu metodu takip ederek bu iki hadîsi birlikte rivayet etmiştir. N e v e v İ bu hadisin izahı bölümünde: Âlimler demişler ki, vaizin ettiği vaaz ve irşadında korku ile ümidi birleştirmesi müstehabtır. Bu metod takip edilmeli ki kimse Allah'ın rahmetinden ümidini kesmesin veya rah­metine tamamen bağlanıp da azabından kendini emin bilmesin. Vaiz, konuşmalarında korkuya ağırlık vermelidir. Çünkü nefisler yaratılışı itibariyle ümitlenmeye, istirahata, tevekküllü olmaya ve bâzı kulluk görevlerini ihmal etmeye taraftar olur. Bu nedenle korkutma tarafına biraz ağırlık verilmelidir, diye bilgi vermiştir.

İbn-i Hacer; Kediyi bağlayıp aç bırakmak suretiyle ölü­müne sebebiyet veren kadının isminin ne olduğuna dâir bir bilgiye rastlayamadım. Bir rivayete göre H i m y e r kabilesine mensubtur. Bir başka rivayette yahüdi olduğu ifâde edilmiştir. Hadisin zahi­rine göre kadın kediyi hapsedip ölümüne sebebiyet verdiğinden dola­yı azaba çarptırılmıştır. Kadı I y â z demiş ki: Kadının kâfire olması muhtemeldir. Bu takdirde küfründen dolayı azabtadır. Kedi­nin ölümüne sebebiyet verdiği için azabı arttırılmıştır. İkinci bir ihti­mal kadın müslümandır da kedinin ölümüne sebebiyet verdiğinden dolayı cehennemlik olmuştur. N e v e v î de ikinci ihtimali tercih eder, dedikten sonra İbn-i Hacer, kadının kâfire olduğunu te'yid eder mâhiyetteki rivayetleri nakleder.


Sevgi.
Sat 20 January 2018, 07:06 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam bir hayvan besliyorsak ona yemek verelim yada dışarı salalım beslensin eğer ölürse günahı bize olur

Bilal2009
Sun 18 February 2018, 02:58 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri her canliya merhamet edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

sedanurr
Sun 18 February 2018, 03:02 pm GMT +0200
Hayvanlarda birer canlıdır onlara eziyet vermek günahtır, tüm canlılara ve hayvanlara merhametle yaklaşalım inşaAllah..