- Ebû Hüreyre (Radiyallahü anh)den

Adsense kodları


Ebû Hüreyre (Radiyallahü anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Fri 16 December 2011, 08:32 am GMT +0200
4244) "... Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)'den

4244) "... Ebû Hüreyre (Radiyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Reeûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Mümin günah işlediği zaman kalbinde siyah bir iz olur. Sonra o kişi tevbe edip (nefsini o günahtan) çekip çıkarır ve (Allah'tan) mağfiret dilerse kalbi (o iz pasından) cilalanıp temizlenir. Eğer mümin günahı fazlalaştırırca kalbindeki siyah iz (ve leke) fazlalaşır. İş­te Allah'ın, Kitâb'ında;            .........................

"Hayır, (onların sandıklan gibi değil). Onların kazandıkları günah­lar, kalblerini paslandınp karartmıştır" (Mutaffıfin, 14) âyetinde bu­yurduğu rân budur.[124]

 

İzahı
 

Bu hadîsi Tirmizl, Nesâî, Ahmed, îbn-i Hib-bân ve Hakim de rivayet etmişler. Tirmizi bu hadisi Mutaffifln   sûresinin tefsiri bölümünde rivayet etmiştir.

Mü'min bir günah işlediği zaman bunun etkisiyle kalbinde mâ­nevi siyah bir leke oluşur. Tuhfe yazarı o lekeyi, ayna ve kılıç üstün­de oluşan kir lekesine benzetir. El-Kari de, beyaz kâğıda dam­latılan siyah mürekkeb damlasına benzetir. Kalbte oluşan siyah iz ve lekenin kapladığı yer, işlenen günahın büyüklük ve ağırlık dere­cesine göredir. Sonra mü'min kul işlediği günahtan tevbe ve dönüş yapıp günahı kesinlikle terkeder ve Allah'tan mağfiret ve bağışlan­masını dilerse, kalbi cilalanır. Yâni kalbinin aynası arınıp temizlenir. Çünkü tevbe ve istiğfar gerçek olduğu zaman kalbin cilâsıdır. Şa­yet kul, günah işlemeye devam ederse, o leke gelişir, büyür ve niha­yet kalbi tamamiyle kaplar, nurunu söndürür ve basireti körletir.

El-Hâfız İbn-i Kesir, bu âyetin tefsirinde özetle şöyle der:

Yâni durum, kâfirlerin sandığı gibi değildir. Onlar Kur'ân'ın ilâ­hi olmayıp daha önce gelip geçmişlerin masalları olduğunu iddia eder­ler. Bu iddia asılsızdır. Kur'ân, Allah'ın kitabıdır, Resulüne vahiy su­retiyle indirdi. Kâfirleri Kur'ân'a inanmaktan alıkoyan şey ise, onla­rın kazandıkları gJnahlar dolayısıyla kalblerini paslandırıp karartan, körleten ve tamanen kaplayan simsiyah lekelerdir.

Tuhfe yazarı bundan sonra: Rân ve Reyn kelimelerinin asıl mâ­nâsı bir şeyi örten, kaplayan örtüdür. Bu örtü, cilâlı bir maddenin üs­tündeki pas gibidir, der ve   T ı y b İ' den   naklen şu bilgiyi verir:

Rân ve Reyn aynı mânâyı ifâde eden iki kelimedir. Bu âyet, kâ­firler hakkındadır. Ancak mü'min kişi günah işlemek suretiyle kal­binin kararması ve günah işlemeye devam etmesi yüzünden kalbinin kararmasının fazlalaşması bakımından kâfirlere benzer. î b n ü' 1 -Melik demiş ki: Bu âyet, kâfirler hakkındadır. Fakat Resûl-i Ek­rem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm) mü'minleri   korkutmak için bunu okumuş ki, mü'minler günahları çoğaltmaktan sakınsınlar ve kâfir­lerin kalbleri karardığı gibi onların kalbleri de kararmasın. Bunun içindir ki: Günahlar küfrün postasıdır, demişler.


ceren
Sat 27 January 2018, 04:57 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri günahlarından pişman olan tevbe edip ,rahmete magfirete erişen kullardan eylesin inşallah...

sedanurr
Sat 27 January 2018, 05:08 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam işlediğimiz günahlardan dolayı Rabbimizin affına ve merhametine sığınarak kalbimizdeki bu siyah lekelerden arınabilmeyi Rabbim bizlere nasip eylesin.. Rabbim bizlerin kalbini karartacak her türlü kötü amelden de muhafaza eylesin

Bilal2009
Sat 27 January 2018, 11:43 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri tevbe eden ve tevbesi kabul olan  kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun.

Sevgi.
Sun 28 January 2018, 12:09 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Günah ruhun kiri, tövbe ise cilasıdır. Mevlam bizlere hakkıyla tövbe edenlerden eylesin inşaAllah

“Mü’min günah işlediğinde, kalbinde siyah bir leke olur. Tövbe eder, günahı terk eder ve istiğfar ederse, bu siyahlıktan kurtulur, günah artarsa siyahlık da artar...” (İbn Mâce, Zühd 29)