- Ebû Bekre (Radiyallakü anh)den rivayet edildiğine göre

Adsense kodları


Ebû Bekre (Radiyallakü anh)den rivayet edildiğine göre

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Wed 21 December 2011, 04:30 pm GMT +0200
4184) "... Ebû Bekre (Radiyallakü anh)den rivayet edildiğine göre

4184) "... Ebû Bekre (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre; Re­sûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Haya (utangaçlık) imândan (bir parça) dır. İmân (sahibi) de cen­nettedir. Hayâsızlık (ve bundan dolayı yapılan çirkin konuşma) ise cefâ'dan (bir parça) dır. Cefâ (eden) de ateştedir."

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir : Bu hadisi îbn-i Hibbân da kendi sahihin­de rivayet etmiştir. Dâreitutni'nin: Râvi el-Hasan, Ebû Bekre'den hadis isitmemistir, diye söylediği söze cevap şudur : Buhâri, kendi Sahlh'inde dört hadisle el-Ha-san'ın Ebû Bekre'den olan rivayetini hüccet saymıştır. Ayrıca Ahmed'in Müsned'in-de ve Taberâni nin el-Mu'cemü'1-Kebİr'inde el-Hasan'ın Ebû Bekre'den hadis işitti­ği, bir kaç hadis bölümünde açıkça belirtilmiştir. Bir ravinin diğer bir raviden hadis işittiğini söyleyenin sözü, İşitmedi, diyenin sözüne takdim ve tercih edilir. Bu bir kuraldır.[75]

 

İzahı
 

Zevâid nevinden olan bu hadisin benzeri B u h â r i' nin el-Ede-bü'1-Müfred'inde, ayrıca Hâkim ve Beyhaki' nin rivayet ettikleri Tuhfe'de bildirilmiştir. Tirmizi, Ahmed, İbn-i Hibbân, Hâkim ve Beyhaki' nin bu hadisin mislini Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh) 'den rivayet ettikleri de Tuh­fe'de ifâde edilmiştir.

Hadîste geçen "Bezâ" kelimesini Tuhf e yazan şöyle tarif etmiştir: Bezâ  Hayâsızlık ve bundan doğan çirkin lâflar ve kötü huylar, de­mektir. Sindi de Bezâ kelimesini çirkin lâf etmek, diye açıkla­mıştır. Çirkin lâf etmek bilindiği gibi hayâsızlıktan kaynaklanır. Çün­kü haya ve utanma duygusuna sahip bir kimse çirkin lâf etmez.

Cefâ: Beşeri münâsebetlerde kaba hareket etmek, sert huylu ol­mak, katı yüreklilik, vefasızlık ve kötü muamele etmek anlamlarına gelir. Cefâ kelimesinin dilimizde eziyet etmek anlamında kullanılma­sı kanaatimca bu anlamlardan kaynaklanır. Cefâ kelimesinin yukar­da sıralanan mânâlarını içeren özlü bir kelimeyi bulamadığım için tercemede aynen kullanmayı tercih ettim. Cefâ kelimesini bir nevi eziyet etmek olarak terceme etmek de pek hatalı sayılmaz.


Bilal2009
Sun 4 March 2018, 01:24 pm GMT +0200
Selamün aleyküm Rabbim bizleri haya sahibi kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sun 4 March 2018, 01:40 pm GMT +0200
Aleykümüsselam haya İmandan bir parçadır hayasızlık ise ateşe atılmaktır Allah korusun inşaAllah

ceren
Sun 4 March 2018, 04:19 pm GMT +0200
Esswlamu aleykum.rabbim bizlerin imanini tam ve noksansiz eylesin.edebli hayali ve fitrati ıslam olarak yaşayan ve kurtuluşa erişen ve cehennem azabindan kurtulan kullardan eylesin inşallah. ..