- Dürüst ticaret yapanlara Rasûlullah s.a.v. in tavsiyesi

Adsense kodları


Dürüst ticaret yapanlara Rasûlullah s.a.v. in tavsiyesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 7 February 2012, 02:12 pm GMT +0200
bölüm: 4

Dürüst ticaret yapanlara Rasûlullah (s.a.v.)’in tavsiyesi

1208- Kays b. Garaze (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) yanımıza geldi bize simsarlar denilirdi. Bize daha güzel bir isim vererek; Ey Tüccarlar topluluğu! Şüphesiz şeytan ve günah, alışverişte daima bulunurlar siz alışverişlerinize sadaka karıştırmak suretiyle temizleyin.” (Ebû Dâvûd, Büyü: 1; Nesâî, Eymân: 22)

 Tirmîzî: Bu konuda Berâ b. Âzib ve Rifâa’dan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Kays b. Gazare hadisi hasen sahihtir. Bu hadisi Mansur, A’meş, Habib b. ebî Sabit ve pek çok kimse Ebû Vâil’den ve Kays b. ebî Garaze’den rivâyet etmişlerdir. Kays’ın bu hadisten başka Rasûlullah (s.a.v.)’den hadis rivâyet ettiğini bilmiyoruz.

Hennâd, Ebû Muaviye yoluyla A’meş’den, Şakîk b. Seleme’den (Ebû Vâil) Kays b. ebî Garaze’den mana olarak bu hadisin benzerini rivâyet etmişlerdir.

Bu konuda Berâ b. Âzib ve Rifâa’dan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Bu hadis sahihtir.

1209- Ebû Saîd (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dürüst ve güvenilir tüccar; Peygamberler ve peygamberleri tasdik eden doğru kimseler ve şehîdlerle beraberdir.” (Tirmîzî rivâyet etmiştir.)

 Tirmîzî: Bu hadis hasendir, sadece bu şekliyle bilinir. Sûfyân es Sevrî’nin, Ebû Hamza’dan rivâyetiyle…

Ebû Hamza’nın ismi Abdullah b. Câbir olup Basralı bir hadis bilginidir.

Süveyd İbn’ül Mübarek vasıtasıyla Sûfyân es Sevrî’den, Ebû Hamza’dan bu senetle benzeri bir hadis rivâyet etmiştir.

1210- Rifâa (r.a.)’ın babasından ve dedesinden naklettiğine göre; kendisi Rasûlullah (s.a.v.) ile birlikte namazgaha çıkmıştı ki: Bazı insanların alışveriş yaptıklarını gördü ve onlara şöyle seslendi: “Ey tüccarlar topluluğu” onlarda Rasûlullah (s.a.v.)’e icabet ederek boyunlarını doğrultarak gözlerini ona çevirdiler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Tüccarlar kıyamet gününde günahkar ve rezil bir vaziyette diriltileceklerdir. Ancak yolunu kitabla bulup günahlardan sakınanlar, yemininde durup iyilik yapanlar ve dürüst olanlar bunun dışındadır.” (İbn Mâce, Ticarat: 3; Ebû Dâvûd, Büyü’: 1)

Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.

İsmail b. Ubeyd b. Rifâa’ya, İsmail b. Ubeydullah b. Rifâa’da denilir.



ceren
Sat 9 April 2016, 03:09 am GMT +0200
Esselamu aleykum.Peygamber efendimizin yolunda giden onun sozlerine tabi yasayan ve ticareti allahin istedigi sekilde haram katmadan yapan kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun paylasimdan Sumeyye abla...

✿ Sevgi ✿
Sat 9 April 2016, 05:48 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizleri herdaim Rızasına uygun yaşıyan ve Peygamberimiz'in sünnetlerini güzelce öğrenip uyguluyabilenlerden eylesin inşaAllah . Amin
  Paylaşım için Allah Razı olsun.

Bilal2009
Tue 12 April 2016, 09:11 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri Efendimiz in yolundan gidenlerden eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

HALACAHAN
Sat 16 April 2016, 12:26 pm GMT +0200
Aleykum selam. Ticaretle uğraşanlar için efendimiz mubarek tavsiyelerde bulunmuş.Helalinden rizkimizi kazanmamız için mubarek tavsiyelere uymamış kesinlikle gerekiyor..

Yağmur Gümüş
Sat 16 April 2016, 04:10 pm GMT +0200
Bismillah...
Ticaret yapan insanlar gerçekten de çok dikkat etmelidirler. Çünkü kula hakkına girmemelidirler. Çünkü kul hakkı çok büyük bir haktır.
Allah cc. razı olsun.

damla6d
Sat 16 April 2016, 04:50 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Peygamber efendimiz sav ticaretle uğraşırkende dürüst davranmıştır.. Peygamberlerin bir sıfatı da güvenilir olmalarıdr..Rabbim bizi yalandan sakındırsın inşAllah..Rabbim razı olsun..#

melda 6D
Sat 16 April 2016, 06:25 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Alışverişte doğru dürüst olmak gerekir . Rabbim şeytanın şerrinden korusun bizleri...

HALACAHAN
Sat 2 July 2016, 06:30 pm GMT +0200
Alis veris isine seytan bulastigi icin bundan arinmak gerekiyor..Efendimiz de bunun icin sadaka vermeyi tavsiye ediyor. .Allah ticaretle uğraşanlara yardım eylesin ..

Mustafa/Samed
Sun 1 January 2017, 07:22 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.