- Dul ve bakireden nikah izni nasıl alınır?

Adsense kodları


Dul ve bakireden nikah izni nasıl alınır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 10 November 2011, 05:01 pm GMT +0200
bölüm: 18

Dul ve bakire’den nikah izni nasıl alınır?



1107- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kendisiyle istişare edilmedikçe dul kadın, kendisinden izin alınmadıkça da kızın nikahı kıyılmaz, kızın izin vermesi ise susmasıdır.” (İbn Mâce, Nikah: 11; Müslim, Nikah: 9)

 Tirmîzî: Bu konuda Ömer, İbn Abbâs, Âişe ve Urs b. Amîra’dan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Ebû Hüreyre hadisi hasen sahihtir. İlim adamları uygulamalarını bu hadisle yaparlar. Dul kadın kendisiyle istişare edilmedikçe nikahlanmaz, babası kendisiyle istişare etmeksizin dul bir kadını nikahlarsa o kadında bu nikahı istemezse ilim adamlarının çoğunluğuna göre bu nikah hükümsüzdür.

İlim adamları bakire kızların babaları tarafından evlendirilmesi konusunda ihtilaf ettiler. Küfeli ve diğer ilim adamlarının çoğunluğu bir baba kızından izin almadan kızını nikahlarsa kız da bunu kabul etmez ise bu nikah geçersizdir. Medîneli alimlerden bir kısmı ise kız istemese de babanın kızını nikahlaması caizdir derler.

Mâlik b. Enes, Şâfii, Ahmed ve İshâk bu görüştedirler.

1108- İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dul kadın evleneceği kimseyi seçme konusunda kendisi velisinden daha hak sahibidir. Bekarında kendisinin evlendirilmesi konusunda izni alınır onun izni susmasıdır.” (İbn Mâce, Nikah: 11; Müslim: Nikah: 9)

Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Şu’be ve Sevrî, Mâlik b. Enes’den rivâyet etmektedirler. Bazı kimseler velisiz nikahın caiz olduğu hakkında bu hadisi delil göstermişlerse de bu hadiste onlara delil olacak bir konu yoktur. Çünkü İbn Abbâs’tan çeşitli şekillerde “Velisiz nikah asla caiz olmaz” şeklinde hadis rivâyet edilmiş olup İbn Abbâs da bu hadise göre fetva verip; “Velisiz nikah caiz olmaz” demektedir.

Rasûlullah (s.a.v.)’in, dul kadın evleneceğini seçme konusunda velisinden daha fazla hak sahibidir. Sözünün manası ilim adamlarının çoğunluğuna göre, şöyledir: Velisi dul kadını ancak emri ve rızasıyla evlendirebilir. Rızası olmadan evlendirirse Hızâm’ın kızı Hansa hadisine göre nikahı geçersizdir. Şöyle ki bu kadını babası dul iken evlendirmişti de kendisi bu evlenmeyi istemeyince Rasûlullah (s.a.v.) o erkeğin nikahını reddetti.


ceren
Tue 13 December 2016, 04:22 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri islam yolunda hakkiyla evlilik yapacak kullardan eylesin.Rabbim razi olsun bilgilerden....

muratb8
Sun 18 December 2016, 10:38 am GMT +0200
Amin inşallah bizlerde en doğru şekilde hem ibadetimizi hem peygamberimizin sünnetlerini yaptırmayı nasip eylesin inşallah ve iyi bir eş olmayı'da nasip eylesin aminecmain.

serap 8/d
Sun 18 December 2016, 11:25 am GMT +0200
Ve aleykum selam Allah bizleri en hayırlı kulları ile karşılastırsın.. inşallah...

Bilal2009
Fri 13 January 2017, 04:15 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri bu gibi durumlarda İslam a uygun davrananlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 26 October 2017, 04:00 pm GMT +0200
 Rivayete göre Peygamberimiz kendisiyle istişare edilmedikçe dul kadın, kendisinden izin alınmadıkçada kızın nikahı kıyılmaz. kızın istemesi ise susmasıdır buyurmuş.