- Dolmabahçe'de 'Mukaddes Yolculuk' sergisi

Adsense kodları


Dolmabahçe'de 'Mukaddes Yolculuk' sergisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 15 July 2012, 03:48 pm GMT +0200
Dolmabahçe'de 'Mukaddes Yolculuk' sergisi



Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Prens Faysal bin Abdullah bin Mohammed Al Saud'un 17 ülkeden 26 sanatkâra yaptırdığı 31 eserden oluşan "Mukaddes Yolculuk" sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açıldı.

İslam'ın üç kutsal mescidi olan Kâbe, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'yı konu alan sergide, farklı kültürlerden ve dinlerden sanatkârların dokunuşlarından oluşan resimler yer alıyor. Sergide, üç mukaddes mescidin resimlerinin yanı sıra üç Türk hattatın bu üç mescit üzerine inen ayetleri yazdıkları hatlar da bulunuyor.

İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) ev sahipliğinde düzenlenen serginin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İslam Dünyasının çok önemli tablolarının yer aldığı bu serginin açılışında bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti. Dinçer, "Bu tür sergiler, aslında ülkeler arasındaki kültürlerin benzerliklerini tanımamıza yardım ediyor ve aradaki bağları güçlendiriyor." diye konuştu. Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Prens Faysal Bin Abdullah Bin Mohammed Al Suud, ise açılış konuşmasında, üç kutsal mabedin sanat ile resmedilmesinin önemini vurguladı. Al Suud, "Eserlerin İstanbul'da sergilenmesinin en önemli sebebi Türkiye'nin konumuna ve ehemmiyetine olan inancımızdır. Bugün burada sanatla iç içe olan şehir İstanbul'da beraberiz, bu farklı milletlere de yayılmıştır. Mimar Sinan'ın eserlerini farklı yerlerde görüyoruz. Mimarî gelişim bilimsel gelişime de neden olmuştur. Hedeflediğimiz mesajı verebilmeyi temenni ediyoruz." dedi. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa resimlerinden oluşan bu eserleri farklı ülkelerden sanatçılara yaptırdığını söyleyen Prens Al Suud, Müslümanları birleştiren bu unsurları, sanatçıların kendi sözleri, hayal güçleri ve yaratıcılıklarıyla ifade edebilmeleri için özgür bırakarak müdahale etmeden yaptırdığını anlattı. 13 Temmuz ile 16 Ağustos 2012 tarihleri arasında saat 09.30 ile 17.30 aralarında ziyarete açık olacak sergide, Üç mescitle ilgili resim, minyatür ve hat levhaları yer alıyor