- Ales Soru Analizi Ve Soru çözme Teknikleri

Adsense kodları


Ales Soru Analizi Ve Soru çözme Teknikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 18 December 2009, 04:07 pm GMT +0200
ALES SORU ANALİZİ VE SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ

Son yıllardaki çıkan soruları incelediğimizde soruların konulara göre dağılımı şu şekildedir:

- Sözcükte ve söz öbeklerinde anlam : 6 - 10

- Cümlede Anlam : 12 - 15

- Paragrafta Yapı : 7 – 10

- Paragrafta Anlam ve Anlatım : 25 – 32

- Mantıksal Akıl Yürütme : 14 - 17

ALES’te çıkan sorular yukarıdaki başlıklardan ibarettir. Görüldüğü gibi bu sınavda dilbilgisi sorularına yer verilmemektedir. Geçen sayımızda genel hatlarıyla ALES’i incelemiştik. Bu sayımızdan itibaren ALES sorularını ayrı ayrı inceleyeceğiz. İlk olarak sözcükte ve söz öbeklerinde anlam konusunu ele alacağız.


Sözcükte Anlam
Bu konuda en az beş soru boşluk tamamlamayla ilgilidir. Bir cümlede bir veya iki boşluk verilerek bu boşlukların en uygun biçimde tamamlanması istenir. Bu tipteki soruları çözerken cümle bir bütün olarak algılanmalı ve iletisinin ne olduğu çok iyi anlaşılmalıdır. Boşluktan önceki kısımla sonraki kısım arasındaki anlam ilgisini en iyi sağlayan kelime ya da kelimeler seçilmelidir. Boşluklardan sonra gelen edat ve bağlaçlara çok dikkat edilmelidir. Çünkü en önemli ipuçları bu bağlaçlardır. Cümlenin geneli göz önünde bulundurularak olumluluk – olumsuzluk ilişkisine de dikkat edilmelidir. Diyelim ki bir cümle ama fakat gibi bir bağlaçla bitiyor öyleyse bu bağlaçtan sonra gelecek ifadenin birinci kısımdaki ifadenin ya bir açıklaması ya da o açıklamanın aksine bir açıklama olması beklenir. Anlamsal bütünlüğün yanı sıra cümlenin anlam akışı da son derece önemlidir. Örneğin yaz mevsiminde yapılan bir yolculuktan söz eden bir cümlede yolun bir yanın da sararmış ekinlerin görüldüğünden bahsedilirken yolun diğer yanında erimemiş karlardan söz edilmesi beklenemez. Verilen özelliklerden hareketle verilmeyeni bulmak en güçlü ipucudur.


Söz Öbeklerinde Anlam


Deyimler atasözleri ikilemeler…. söz öbeklerini oluşturur. Bu konudaki soruları doğru çözebilmek için deyimlerimizin ve atasözlerimizin anlamlarını iyi bilmek gerekir. Genellikle bir sözün cümleye kattığı anlam sorulur. Bu tipteki sorularda sözcüğün kafamızdaki yerleşmiş anlamı değil içinde kullanıldığı cümledeki kazandığı anlamı esas alınmalıdır. Atasözleriyle ilgili sorularda genelde bir durum anlatılır ve bu durumu özetleyen atasözünün bulunması istenir. Atasözleriyle ilgili başka bir soru tipiyse bir konuya farklı açıdan yaklaşan atasözünü bulmamızın istendiği soru tipidir.


Cümle Oluşturma

Dağınık halde verilen kelimelerle bir cümle oluşturulduğu zaman herhangi bir kelimenin oluşturulan cümledeki sırası sorulur. Bu soruları çözerken önce yüklem olmayı en uygun kaleme grubu seçilir ve bu seçilen kelime grubu cümlenin en sonuna yerleştirilir. Diğer kelimeler de anlamsal bütünlük içinde sıraya konulur.

Sözcüklerin cümlede kazandıkları anlam verilen sözcüklerle cümle oluşturma atasözlerinin anlamları; sözcükte anlam konusunu oluşturmaktadır. ALES’in diğer tüm sorularında olduğu gibi bu soruları çözerken de önemli olanın kısa sürede doğru çözüme kavuşmak olduğunu unutmamalıyız. Sorulara bu bilinçle yaklaşırsak tek soruya takılıp kalmayız. Bu konuda başarılı olmak için öncelikle soru çözme pratiğimizin gelişmiş olması gerekir. Ayrıca güçlü bir kelime haznesi ve muhakeme gücü de bize doğru cevabı bulma noktasında yardımcı olacaktır.

% 100 ALES kitabımızda yer alan soruların tamamında olduğu gibi sözcük ve söz öbeklerinde anlam sorularını hazırlarken de çıkmış ALES sorularına paralel sorular olmaları için gayret gösterdik. Kitabımızdaki denemelerin yanı sıra özet konu anlatımından sonra yer alan konu testleri sizleri gerçek soru tipleriyle tanıştıracak niteliktedir. Başarıyı birlikte yakalamak için bir konuyla ilgili olarak kitabımızda yer alan konu anlatımı ve konu testlerinden faydalanmanızı tavsiye ediyoruz. Unutmayın: “Başarı” yalnız sözlüklerde “çalışma” dan önce gelir.


gelpcpc
Sat 22 October 2011, 11:17 am GMT +0200
ALLAH razı olsun