- Aişe (Radiyallahü anh)dan

Adsense kodları


Aişe (Radiyallahü anh)dan

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 19 December 2011, 04:40 pm GMT +0200
4198) "... Aişe (Radiyallahü anh)dan

4198) "... Aişe (Radiyallahü anh)dan; Şöyle demiştir:

Ben Yâ Resûlallah; (Mü'minûn, 60)

âyetinde — durumu belirtilen — mü'min zina eden, hırsızlık yapan ve içki içen kişi midir? diye sordum. O

Hayır. Ey Ebû Bekir'in kızı (veya "Ey Siddîk'ın kızı) Ve lâkin o, kendisinden kabul olunmaması korkusu içinde oruç tutan, sadaka ve­ren ve namaz kılan adamdır, buyurdu."[85]

 

İzahı
 

Bu hadîsi Tirmizî, Mü'minûn sûresinin tefsiri bölü­münde rivayet etmiştir. Hadîste kimler hakkında olduğu sorulan Nazm-i Celil, Mü'minûn sûresinin 60. âyetinden bir parçadır. Âyet-i Kerîme'nin tamamının meali şöyledir: "Ve Rab'lerinin huzuru­na dönecekleri için kalbleri ürpererek verdikleri (yâni zekât ve sada­kaları) nı verirler."

Bâzı âlimler bu âyetin mealinin şöyle olduğunu söylerler:

"Ve Rab'lerinin huzuruna dönecekleri için kalbleri ürpererek İş­ledikleri (iyi âmel ve ibâdetleri) ni işlerler."

Ayetteki "Âtev" fiili bâzı kıraatlarda "Etev" diye okunmuştur. Bu kıraate göre meal şöyle olur: "Ve Rab'lerinin huzuruna dönecekleri için kalbleri ürpererek yaptıkları (iyi işlerle ibâdetleri) ni yaparlar."

A i ş e (Radıyallâhü anhâ), Allah korkusunun iyi ameller değil de kötü ameller işleme hâline daha münâsib olduğunu zannetmiş ola­bilir ve bu zandan hareketle hadiste anılan ilâhî nazmın mânâsının "Ve (câhiliyet devrinde) işledikleri (kötü amelleri) ni İşlerler** mâhi­yetinde olduğunu sanmış ve bu nedenle: Bu âyette durumu belirtilen kişi zina, hırsızlık ve içki günahları işleyen kimse mi? diye soru sor­muştur.

Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm) verdiği cevabta bu âyette durumu belirtilenlerin namaz, oruç ve zekât ibâdetlerini İfâ etmekle beraber mağrur olmayıp bu ibâdetlerin Allah katında kabul olunmaması endişesini duyanlar olduğuna işaret buyurmuştur.

Ayet-i Kerîme'nin geniş anlamı hakkında gerekli bilgi edinmek isteyenler tefsir kitablanna baş vurmalıdır.

Hadisten çıkarılan hüküm mü'min kişinin ibâdetini İfa etmekle beraber mağrur olmaması, ibâdetinin kabul olunmaması endişesini duyması ve Allah'tan korkmasıdır.

 


ceren
Sat 27 January 2018, 04:53 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri onun emir ettiği şekilde yaşayan ve islamın gerektirdiği şekilde ibadetini hakkıyla yapan ve kurtuluşa erişen kullardan olalım inşallah...

sedanurr
Sat 27 January 2018, 05:02 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri ibadetlerine hakkıyla yerine getirenlerden eylesin inşaAllah..

Sevgi.
Sun 28 January 2018, 12:27 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Peygamberimizin hayatını kendimize örnek alırsak inşaAllah Rabbimizin Rızasına erebilmek için umut edenlerden oluruz.... Aminn ecmain

Bilal2009
Sun 28 January 2018, 03:20 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri has Müslümanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun