- Abdullah bin Mesud (Radiyallahü Anh)den

Adsense kodları


Abdullah bin Mesud (Radiyallahü Anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sun 18 December 2011, 06:20 pm GMT +0200
4223) "... Abdullah bin Mesud (Radiyallahü Anh)den

4223) "... Abdullah bin Mesud (Radiyallahü Anh)den rivayet edildiği­ne göre bir adam; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)e:

İyilik ettiğim zaman (yaptığım işin iyi olduğunu) ve fenalık et­tiğim zaman (yaptığım işin fena olduğunu) nasıl bilebilirim? diye sordu. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) (de):

Sen (ne yaptığını bilen dindar) komşularını i İyilik ettin, söyler­ken işittiğin zaman muhakkak iyilik etmiş (olur) sun ve sen onu Fenalık ettin, derken işitince gerçekten fenalık etmiş (olur) sun, bu­yurdu."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Abdullah bin Mes'ûd (R.A.)'m bu hadi­sine dâir sened sahihtir, râvileride güvenilir zâtlardır. İbn-i Hibbân da bu hadisi Abdurrezzak yoluyla bu senedle rivayet etmiştir.[106]

 

İzahı
 

Zevâid nevinden olan 1 b n - i Mes'ûd (Radıyallâhü anh) 'in hadîsini Ahmed ve Taberâni de rivayet etmişlerdir. On­dan önceki hadis de Zevâid nevindendir.

Bu iki hadîs de komşuların kendilerine komşu durumunda olan bir kimsenin durum ve davranışları, fiilleri, yaşantısı ve ahlâkı ile di­ğer halleri hakkında leh veya aleyhte şâhid olduklarına işaret eder. Şu halde komşular onun bu durumlarını tasvib ederek iyi bir insan olduğunu söylerlerse o kimse iyi sayılır ve bunun aksine durumunu tasvib etmeyip kötülük ettiğini, fena insan olduğunu söylerlerse o kimse fena sayılır.

Sindi: Maksad adamm yaptığı şeyleri bilen komşulardır, de­miştir. El-Azîzl de: Maksad dindar olan komşulardır, demiştir. Bu iki kayda ihtiyaç olduğu için tercemede parantez içi ifâde ile işaret­te bulundum. Çünkü dindar olmayan, yâni yaşantısı İslam'a uygun olmayan ve çeşitli günahları işlemeyi alışkanlık hâline getirmiş du­rumda olan komşular, bazen kendileri gibi olanları tasvib ederler, hattâ kendileri gibi olmayan müslümanları tenkid ederler, beğenmez­ler. Keza kişinin yaptığı şeylerden tamamen habersiz olan komşula­rın leh veya aleyhteki şahidlikleri de pek yerinde sayılmaz.

Hülâsa: Kişinin yaptığı şeyleri bilen dindar komşuları onu iyilik­le anarlarsa o kimse iyidir ve şayet onu kötülükle anarlarsa o tak­dirde fena bir kimsedir.

 


Bilal2009
Thu 1 March 2018, 04:49 pm GMT +0200
Selamün aleyküm Rabbim bizleri Peygamberimiz in yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

Mustafa/Samed
Thu 1 March 2018, 04:51 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim peygamberimizin yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Sevgi.
Thu 1 March 2018, 11:59 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizleri her konuda Peygamberimizin güzel ahlakıyla ahlaklandırsın inşaAllah