- 6 Milyar Dolarlık Çip Üretim Tesisi

Adsense kodları


6 Milyar Dolarlık Çip Üretim Tesisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 21 September 2010, 05:46 pm GMT +0200



Abu Dabi, 6 milyar dolarlık çip üretim tesisi kuracak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi hükümetine ait İleri Teknoloji Yatırım Şirketi (ATIC) 6 ile 7 milyar dolarlık yatırım yaparak emirlikte mikroçip üretim tesisi kuracak.

The National gazetesindeki habere göre şirket, bu yatırım ile bölgede yarı-iletkenlere (semiconductor) olan talebi karşılamayı hedefliyor. ATIC yaklaşık dört ay önce Abu Dabi havaalanına yakın bir alan seçtiğini ve Ortadoğu'da kurulacak ilk mikroçip fabrikasının 2015 yılında faaliyete geçeceğini ilan etmişti.

İsmi verilmeyen bir ATIC sözcüsü, dünyanın herhangi bir yerinde kurulacak son teknolojiyle donatılmış üretim tesisinin maliyetinin 6-7 milyar dolar arasında olacağını söyledi. Bu tür bir tesisin de bin ile bin 500 arasında kişiye iş imkanı sağladığı kaydedildi. Sözcüye göre tesisin kurulması için yapılacak yatırımın yanısıra Globalfoundries adlı microçip tesisinin kapasitesinin genişletilmesi için de 3.6 milyar dolar harcanacak. 1.6 milyar dolar Dresden'deki (Almanya), 2 milyar dolar da New York'taki tesise yatırılacak.

Geçen Mart ayında ATIC, ABD'li AMD firmasına Globalfoundries'in yüzde 65.8 hissesini almak için 2.1 milyar dolar ödemişti. Bu satış ile ATIC'in hissesi yüzde 73'e yükselmiş oldu.

Bunun yanısıra teknoloji araştırma firması IC Insights'a göre artan talep neticesinde yarı-iletken endüstrisinin değerinin bu yıl 27 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.