- 52. gece ve ölüm yıldönümü

Adsense kodları


52. gece ve ölüm yıldönümü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 28 February 2011, 05:18 pm GMT +0200
 

52. Gece Ve Ölüm Yıldönümü

 

Vekil imam-hatibim. Yöremizde şöyle bir uygulama var: Cenazenin Elli ikinci gecesi, Kırkıncı gecesi mevlüt okutma veya cenazenin defnedildiği akşam cenaze evinin bir yemek vermesi gibi. Bu konuları açıklayabilir misiniz?

 

Sözünü ettiğiniz uygulamalar ülkemizde çok yaygın. Bazı uzman elinden çıkmayan enam, dua ve ilmihal kitaplarında Üçüncü, Kırkıncı ve Elli ikinci gecelerden ve bu gece­lerde yapılacak dualardan sözedilir. Ayrıca hak, belirli günlerde bazı kabirlerin veya ağaçların (Helvacı baba, Telli baba gibi) Çevresinde toplanmayı, orada yeyip içmeyi, mesire ve dua yapmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bütün bu uygulamalar, Kur'an ve Sünnette yer almayan şeylerdir, yani bid'attir. Belirli bir gün ve gece sözkonusu olmadan müslümanın geçmişleri için yapacağı sünnete uygun pekçok ibadet ve hayır vardır: Dua, istiğfar, sadaka, namaz, oruç ve hacc borcunu ödeme, Kur'an okuma gibi. Ölüm yıldönümü dinî merasimleri de bid'at çerçevesinde düşünülmüşse de bu konuda sünnete uygun anmaların ve toplantıların yasaklanmaması münasiptir diye düşünüyorum.

Belli zamanlarda ve yıldönümlerinde ölünün ruhu için mevlid okutmak da yakın geçmişte dinî eğitim ve öğretimin yasaklanması üzerine ortaya çıkmış bir alışkanlıktır ve bu zaman diliminde büyük hizmet görmüştür. Bu uygulamayı birdenbire ortadan kaldırmak mümkün değildir. Yapılacak olan, halkın benimsediği bu uygulamayı mümkün olduğunca bid'atlerden temizlemek ve toplantıya gelenlere doğru dinî bilgiler sunarak onları aydınlatmaktır. Doğrudan “mevlit bid'attır” tarzı karşı çıkmaların yarar yerine zarar getireceğini düşünüyorum.

Ölü ailesinin taziyeye gelenlere yemek ikram etmesi pek hoş karşılanmamış, çoğunluk mekruh, bazı bilginler de haram görmüştür. Akraba, komşu ve arkadaşlarının aileye bir günlük yemek hazırlayıp götürmesi ise müstehaptır. Cenaze evden çıkarken veya kabir yanında kurban kesmek mekruh bid'atlerdendir.



reyyan
Sun 6 January 2013, 11:26 pm GMT +0200
Evet önemli bir konu, çünkü bunu dini bir vecibeymiş gibi algılayanlar çok, bu yanlışı güzel bir lisanla düzeltmek de bizlere düşüyor inş hakkıyla ifa edebiliriz...

Hadice
Wed 9 January 2013, 09:12 am GMT +0200
Allah razı osun Sümeyye kardeşim paylaşım için