Rüveyha
Tue 4 November 2014, 06:22 pm GMT +0200
Kayda Değer Diyaloglar
Serhat Albamya | Ağustos 2011 | TENCERE
Abimle Üsküdar tarafında bir mezarlığın yanından geçerken:
– Serhat burası Karacaahmet mezarlığı mı acaba, diye sordu.
Ben de bilmediğimden hemen yakınımızdaki kaldırımda oturan kağıt toplayıcısına sordum. Fakat aldığım cevap biraz garipti, daha doğrusu cevap mıydı anlayamadım.
– Kardeş burası Karacaahmet mezarlığı mı?
– Bence de…
Hiçbir şey diyemeden yolumuza devam ettik. O, “olabilir de, belki de…” diye devam ediyordu.
* * *
İlkokula giderken ne oldu nasıl olduysa bir gün sınıfta bir haber dolaşmaya başladı. Rivayete göre yaşadığım yer olan İnegöl’de, çarşı yolunda bir dükkanda aslan besliyorlardı. Bu haberi kim, ne ara ortaya attı hatırlamıyorum fakat öyle hızlı yayıldı ki, okul çıkışı arkadaşlarımla organize olup aslanın beslendiği dükkana doğru yola koyulduk.
Dükkana vardığımızda kapıda yaşlı bir adam oturuyordu. Meraklı gözlerle etrafı süzerken kediden başka hiçbir canlı göremedik. Sonunda dayanamayan arkadaşlarımızdan biri dükkan sahibi amcaya soruverdi:
– Amca bu dükkanda aslan varmış, bize öyle dediler, nerde şimdi?
Soruyu duyan amca birinin bizi kandırdığını anlamış olacak ki hiç bozuntuya vermedi. Dükkanın orta yerinde duran bir minderi gösterdi ve:
– Normalde şu minderin üstünde uyur ama şimdi dükkanın arkasında karnını doyuruyor, dedi.
Adamın sözlerine istisnasız hepimiz inandık, hatta daha da heyecanlandık…
– Amca burada beklesek yemeğini yiyip gelir mi, onu görebilir miyiz, deyince adam kestirmeden;
– Göremezsiniz, diye cevapladı. Tabi haliyle hep bir ağızdan:
– Neden göremeyeceğiz amca, diye sorduk. Sormaz olaydık… Adamın verdiği saçma cevap senelerdir aklımdan çıkmaz:
– Eeee, aslan yattığı yerden belli olur da ondan!
Yahu bu nasıl bir cevap, bu nasıl bir mantık? Girdiğimiz tuhafiyenin sahibi bizdeki jöle sevdasını anlamış olacak ki ballandıra ballandıra anlatmaya başladı:
– Bakın bu kırmızı olan sert jöle çok güzel kokar.
– Peki alttaki turuncu nasıldır abi?
– O mu? O hafif ıslaktır, saçlarınız parlak gözükür.
– Hımm, güzelmiş. Peki şu en alttaki mavi nasıldır abi?
Bu soruyu sorunca adam senelerdir unutmadığım cevabı verdi:
– Mavi jöle? Mavi jöle tam pazar günleri sürmek içindir.
Evet o gün günlerden pazardı. Ama böyle bir satış taktiğine ne gerek vardı ki? Salı günü gitsek, “tam salı günleri içindir!” diyecek yani.
Geleceğe Atılan Tokatlar
Tam olarak yaşımı hatırlamıyorum, muhtemelen ya ilkokul iki ya da üçüncü sınıftaydım. Bir şeyler almak için sokağımızın köşesindeki bakkala gidiyordum.
Köşeyi döndüğümde, uzak bir komşumuzun pazar arabasının kaldırımın ortasında öylece durduğunu gördüm. Herhalde arabasını burada unutmuş diye düşünüp arabayı alıp sahibine götürmeye karar verdim.
Kulpundan tutup arkamı döndüğümde adamla karşı karşıya kaldım. Ne ara, nasıl bir hızla ortaya çıktı anlayamadım. Burnundan soluyordu. Daha ben “Tam da arabanızı size getiriyordum…” demeye kalmadan “Niye arabamı alıp kaçırıyorsun ulan?” diyerek yüzüme bir tokat attı.
Ne arabayı benim almadığımı söyleyecek vaktim oldu, ne de onun soru sorup cevabını bekleyecek kadar sabrı. Tokat “şlaak” diye aniden geliverdi. Göz açıp kapayıncaya kadar…
O gün bugündür ne zaman yargısız infaz lafını duysam aklıma o tokat gelir. Hadi söyleyeyim işin bir de iyi tarafı var: Biri hakkında hüküm verecekken yine aynı olayı hatırlarım. Ne demişler: İnsan tokat yiye yiye tokat atmamayı öğrenir.
* * *
Bugünlerde herhalde sık sık karşılaştığımdan olacak, dikkatimi çeken bir şey var: “Çocukken imamdan ya da cemaatten tokat yediği için bir daha ömür boyu camiye uğramayan insanlar.”
Çocuk yaşta camide yaptığı bir yaramazlık yüzünden yediği tokatı senelerce unutamayan bir sürü adam… Sanırım tokat atan kişiye beslenen öfke yıllar sonra camiye uğramamak için bir mazerete dönüşüyor. Çünkü hangisine sorsam aynı şeyi söylüyor: “Hoca bana o tokadı atmayacaktı!” Peki hoca tokat atmasaydı hafız mı olacaktın?
Bunu bilemiyorum tabi ama bana kalırsa çocukken yenen şamar ömür boyu camiye uğramamak için geçerli bir sebep değil. Bu arada yanlış anlaşılmasın, sırf camide gürültü yaptı ya da birbirinin kafasına tespih attı diye çocuklara tokat atanlara da “İyi ki attın, camide uslu dursaymış keratalar!” demiyorum, diyemiyorum.
Büyüklerimiz de biraz sabırlı olsun, çocuklara biraz tahammül etsin, cami kokusu insanın içine ancak çocukluğunda işliyor. E, insan çocukluktan bir kere benimseyince de dönüp dolaşıp en nihayetinde geleceği yer cami oluyor.
Kısacası büyüklerden biraz tahammül, çocukken tokat yiyip kin yapan arkadaşlardan da biraz anlayış rica edelim. Yoksa ben de komşunun attığı tokatı bahane edip ömür boyu insanlara yardım etmekten kendimi muaf tutarım!