> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Anne baba eğitiminde yeni teknikler > Çocuklarınıza Farklı Davranmayın
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çocuklarınıza Farklı Davranmayın  (Okunma Sayısı 1574 defa)
09 Ocak 2012, 10:00:11
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 09 Ocak 2012, 10:00:11 »



Çocuklarınıza Farklı Davranmayın


Bir ailede çocuklara farklı davranılırsa, çocuklar da farklı davranmaya başlarlar.
İLKSÖZ
Anne baba, çocuklar arasında, imâ yoluyla bile bir ayrıcalık ve farklı bir tutum içinde olurlarsa, o evde güven ve saygı bitmiş olur.
BU MEKTUBU OKUYUN
Halit Ağabey,
Bendeniz Faruk... Telefonla size ulaştım, mektup yazmamı istediniz. Ben de problemlerimi kabaca arz ediyorum:
Allah bağışlasın, üç çocuğum var. Yaşları; yedi, on ve on iki. Ortancası kız.
Sorum şu: Çocuklar arasında şiddetli geçimsizlik var. Erkekler kızımı anlamıyor, kızım da erkekleri... Ayrıca birbirleriyle kavga da ediyorlar. Her gün annelerini üzüyorlar. Her Allah'ın günü evde küslük ve kardeş kavgası eksik olmuyor...
Ortamın bu kadar gergin oluşunda, bizim de yaklaşım eksikliğimiz var. Belki de çocuklar arasında dengeyi oluşturmakta zorlanıyorum.
Bu problemi nasıl çözebiliriz? Bize ne gibi bir tavsiyeniz olur?
Saygılarımla...
Faruk Ata
NASIL ÇÖZMELİ?
Kıskançlığa yol açan ilk davranışlar, ailede ilk olarak çocuğa yeni bir kardeş geldiği zaman ortaya çıkar. Bu da ilk kez iki yaş civarında görülür. Çünkü gerçek anlamda, çocuğun ilk duygusal tepkileri iki yaş civarında başlar. Aile içindeki bu duygusal tepkiler, beş yaşından sonra aile dışı kişilere karşı da görülür. Çocuk, sevdiklerine eşya ve oyuncaklarını verir. Ona doğru atılır, koşar. Sevdiğine başka bir çocuk yaklaşırsa, ona karşı antipati duyar. Bu, bir kıskançlık belirtisidir.
Teorik açıdan eğer anne sevgisi eşit dağılıyorsa, kardeşler arasında rekabet olmaması gerekir. Fakat rekabet, ne eşit dağıtım, ne de elde edilenlerin eşit olması ile ilişkilidir. Çoğunlukla çocuk, böyle bir dağıtımda, eksik bırakıldığı duygusuna kapılır. Aslında, annelerin rekabet duygusunu engelleyememesi eşit dağıtım yapıp yapmadıklarına ilişkin kaygıya dayanır. Aksine rahat, kaygısız davranan, kişisel problemlerinde teorik cevaplar aramayan anneler, kardeşler arası gerilimi daha kolay azaltırlar. Kardeş kıskançlıkları, annenin ihmalkârlığı veya çok dikkatli olması halinde daha önemli hale gelir. (Yavuzer, 1999: 103)
Genellikle ailede bazı çocukların yeri ve önemi başka olur. Bu isteyerek oluşmasa da, gelenekler ve aile yapıları bunu zorlar.
Her zaman büyük çocuğun, ortanca ve en küçüğün konumu ve duruşu farklı algılanır ve farklı davranılması beklenir. Buna bazı ailelerin erkeğe veya kıza karşı yoğun ilgisi de eklenirse, bu farklılık büsbütün ortaya çıkar.
Birinci Çocuğun Durumu:
Aileye ilk gelen çocuk çok sevilmiş ve çok ilgi görmüş ve her arzusu yerine getirilmiştir. Bu, yeni bir çocuk gelene kadar sürer. Yeni bir çocuğun gelmesi ile ilginin ona dönmesi, birinci çocukta bir kıskançlık uyandırır. Eğer anne dikkatli olmazsa, çocukta kıskançlık, aşırı sinirlilik ve anormal davranışlar oluşur.
Ortanca Çocuğun Durumu:
ikinci çocuğun aileye katılması, birinci çocuk kadar heyecanlı olmaz. Anne ve baba artık deneyim kazanmışlardır. Birinci çocuktaki beklenti ve baskılar ikinci çocukta görülmez, ikinci çocuk nor¬mal doğrulukta gelişmesini sürdürür. Kendisi ile oynayacak ağabeyi veya ablası vardır. Çevreye uyumu gayet iyidir. Daha çabuk arkadaş edinir. Kıskançlıkla büyüdüğü için girişkendir. Bazı psikologlara göre kişilik geliştirme yönünden en güç durumda olan ikinci çocuklardır. Birinci çocuğun liderlik ve kendine güveniyle son çocuğun mücadeleci kişiliği arasında nasıl hareket edeceklerini bilmediklerinden güçlük çekerler. Bu sebeple bunlar sessiz ve silik bir kişilik geliştirirler.
Son Çocuğun Durumu:
Anne ve babanın yaşlanması nedeniyle ilk çocukta gösterilen otorite kaybolmuş, onun yerini yumuşama almıştır. Son çocuğa bebek gözü ile bakılır. Çünkü bu çocuk ayrıcalıktan istifade eder.
Küçük çocuk, aile fertleri içerisinde en tecrübesizidir. Onlara yetişmek için kendini zorlar; bu da onu rahatsız eder. Ailede kendine yer bulmak ve ne olduğunu onlara kanıtlamak için olumlu ve olumsuz davranışlar sergiler. Olumsuz davranışların çoğu çocukçadır. Bunlar böyle olsa da mücadeleci bir kişilik geliştirirler. Çoğu kere benlikçidirler. (Yakut, 1997:48-50)
UYGULAYIN
1 Çocuk psikolojisi konusunda bilgilenin.
2 Çocuğun duygusal kırgınlığının, ikinci plana itilmesinin çocuk açısından yıkıcı sonuçlar çıkardığını unutmayın.
3 Herhangi bir çocuğu diğerlerinin önünde aşırı sevip, ona ilgi göstermeyin.
4 Her giysi alışınızda çocukların hepsine alın.
5 Çocuklara eşit davrandığınızı ve hepsine de gerekli ilgi ve yakınlığı gösterdiğinizi, onların davranışlarına bakarak anlayabilirsiniz.
6 Kardeş kavgalarında dikkatli olun, şikâyetleri inceleyin, hemen çocuğa kızmayın.
7 Anne baba, kardeşler arası ilişkilerde daima uzlaştırıcı olmalı, taraf olmamalıdır.
8 Çocukların hepsinin aile içinde önemli, eşit olduğu gösterilmeli ve bu duygu yaşatılmalıdır.
9 Kardeşlerin birbirlerini şikâyet etmelerine prim verilmemelidir.
10 Çocuklar kavga sonrasında cezalandırılmamalıdır.
11 Çocuklar arasında kavgaya neden olan alanları ve konuları belirleyin, bunun nedenlerini ve çözümlerini araştırın.
12 Kardeşler arasında, paylaşım konusunda yol gösterici bir tutum içinde olun.
13 Kardeşler kavga ettiklerinde onlara bağırma, kızma yerine, iki tarafı da sakinleştirerek onların uzlaşmalarını sağlayın.
14 Kardeşler arası yaş farklılığının, fiziksel açıdan güçlü olmanın, sorunları çözümlemede yeterli olmayacağını çocuklara gösterin.
15 Kardeşler arasında; "sen büyüksün", "o küçük" gibi kıyaslamalar yapmayın.
16 Sürekli kavga eden kardeşleri birbirlerinden uzaklaştırmayın, tersine aralarında sağlıklı bir iletişimin ve etkileşimin oluşa¬bilmesi için, daha çok birlikte olmalarına gayret edin.
17 Kardeşlerin birbirlerini bir rekabet ortamında değil, birbirlerine yardımcı olarak görmelerini sağlayın.
18 Aile içinde beraberliklerini sergilemelerine fırsat verin ve bunları olumlu davranışlarla destekleyin.
19 Kardeşlere; kardeşlik, yardım, himaye ve koruma konusunda hikâye ve masallar anlatın.
BİR HİKAYE
Hasan ve Hakan iyi kalpli olmakla beraber, mizaç ve huyları farklı iki kardeştiler. Hasan; uyanık, akıllı, çevik ve neşeli, buna karşılık Hakan ise isteksiz, düzgün, ciddi, içine kapanık ve pasif bir çocuktu. İki
kardeşin dış görünüşleri de birbirinden çok farklıydı. Hasan; sevimli, hoş ve sempatik bir yüze sahipken; Hakan gayet ciddi ve asık suratlıydı. Gülümsediği çok az görülürdü. Biri hoplaya zıplaya yürürken, diğeri şakalaşmaktan hiç hoşlanmazdı.
Çocukların bu görüntüleri anne ve babayı aldatıyordu. Hasan'ın her dediği yapılırken, Hakan'ın yüzüne bakan bile olmuyordu. Elbiselerin en güzelini Hasan giysin, yiyeceklerin en güzelini Hasan yesin ve herkes Hasan'ı sevsin öyle mi?
Hakan'ın kalbi gün geçtikçe kararıyor, Hasan'a karşı kıskançlık duyguları besliyordu. Sonunda kardeşinden nefret eder oldu. Nefretini, onu itip kakarak belli ediyordu. Yüzü hiç gülmüyor, fırsatını bulduğunda Hasan'ın defterlerini ve kitaplarını yırtıp, elbiselerine leke sürüyordu. Bilerek, elinden gelen bütün kötülükleri kardeşine yapmaktan çekinmiyordu. Sık sık bağırıp çağırıyor ve onu adamakıllı dövmekten zevk alıyordu. Tabii bu yaptıkları yanına kalmıyor, her gün ceza alarak günden güne kötüleşiyordu.
Yukarıdaki misâlde de görüldüğü gibi çocuklar arasında ayrım yapmak onların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, birbirlerine düşmanca duygular beslemelerine sebep olmaktadır. (Salzman'ın bir hikâyesinden uyarlanmıştır)
SON SÖZ
Bir ailede uyumlu bir ortam oluşması ve kardeşlerin birbirleriyle kaynaşması için, anne ve babaların adaletli bir siyaset izlemeleri gerekir.
Bir çocuğa yapılacak en büyük kötülük, kardeşlerine karşı onun göz ardı edilmesidir.
Çocukların, birbirlerine tercih edildikleri evde, gerçek bir birlik ve huzur oluşmaz. Bu, geleceğe çok kötü bir yatırımdır.
Çocuğu değiştirmek yerine, onu geliştirmeye ve yönlendirmeye çalışın.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çocuklarınıza Farklı Davranmayın
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:37:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çocuklarınıza Farklı Davranmayın rüya tabiri,Çocuklarınıza Farklı Davranmayın mekke canlı, Çocuklarınıza Farklı Davranmayın kabe canlı yayın, Çocuklarınıza Farklı Davranmayın Üç boyutlu kuran oku Çocuklarınıza Farklı Davranmayın kuran ı kerim, Çocuklarınıza Farklı Davranmayın peygamber kıssaları,Çocuklarınıza Farklı Davranmayın ilitam ders soruları, Çocuklarınıza Farklı Davranmayınönlisans arapça,
Logged
07 Ekim 2018, 00:36:55
Nur-u Yehma
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 414


« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2018, 00:36:55 »

Çocuklarımıza eşit davranmalıyız. Evlatlarımıza sevgimiz, muhabbetimiz eşit olmalı ki çocuklar arasında ayrımcılık olmasın. Çocuğumuz bunu hissetmesin. Kardeşimi benden daha çok seviyorlar diye kıskançlık yapmasın. Aslında eve ikinci çocuk geleceği zaman, evdeki ilk çocuğu da kıskançlık durumu oluşmasın diye  işin içine katmak önemlidir. Mesela alışverişte evdeki çocuğunda fikirlerini almak önemlidir. Çocukta fikri alındığı için kendini değerli hisseder. Evde bebeğin yatağını, eşyalarını düzenlerken  ilk çocuğunda yardım etmesi sağlanırsa çocukta bu durumdan mutlu olur. Ve kardeşi geleceği için heyecanlanır. Ailesinin de kardeşi geleceği için farklı davranmadıklarını görür.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
07 Ekim 2018, 00:57:53
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #2 : 07 Ekim 2018, 00:57:53 »

Esselâmü Aleyküm.  Dünya ve ahiretin intizamı adalete bağlıdır. Çocuklar arasında farklı muamele, (kardeşler arasında) karşılıklı kin, buğz ve adavete, ebeveyne karşı da bir kısmının muhabbeti ve diğer bir kısmının buğzuna sebep olur. Bu durumdan ebeveyne ve kardeşlere karşı haksızlıklar neşet eder.”
Şu halde, gerek evde ve gerek okulda çocuklar arasında adaletsiz davranış, çocukları çok farklı cürümlere itecek bir vetirenin başlangıcı olmaktadır. Bu nedenle bu hususta çok dikkatli olunmalıdır.  Rabbim bizleri hakkıyla dikkat edenlerden eylesin inşaAllah.
  Bilgiler için Allah Razı olsun

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes