> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Anne baba eğitiminde yeni teknikler > Çalışan Anne(İLK SÖZ)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çalışan Anne(İLK SÖZ)  (Okunma Sayısı 1062 defa)
09 Ocak 2012, 09:53:16
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 09 Ocak 2012, 09:53:16 »



Çalışan Anne


Evle iş arasında ikiye bölünen anne, çocuğuna gerekli ilgiyi gösteremediğinden, çocuk eğitiminde çok ciddi problemlerle karşılaşır.
BU MEKTUBU OKUYUN
Sayın Halit Ertuğrul Bey'e;
Ben çalışan bir anneyim. Eşimden üç yıl önce ayrıldım. Çalışmak zorundayım. Kızım ise dört yaşında. Onunla yeteri kadar ilgilenecek zaman bulamıyorum. Gün boyu işteyim. Eve de yorulmuş olarak dönüyorum. Tabii ki benden ilgi bekliyor. Onun beklediği ilgiyi de veremeyince, çocukta davranış bozuklukları oluyor, inatçılık, mızmızcılık, söz dinlememe, bağırıp çağırma, mutsuzluk, daha başka şeyler...
Ne işimden vazgeçebiliyorum, ne de çocuğumu mutlu edebiliyorum. Ne yapmam lâzım? Bana neler önerirsiniz?
Serap Zengin
NASIL ÇÖZMELİ?
Çalışan annelerin, çocuk yetiştirme görevlerinde ortaya çıkan aksamalar, günümüzde çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu yalnız çocuk açısından değil, annenin sağlığı ve aile düzeni bakımından da böyledir.
ANNENİN PROBLEMLERİ
Anne olmanın, yalnız iş hayatı açısından değil birkaç açıdan çözüm bekleyen problemleri vardır.
* Ev kadını olarak: Çalışan kadın, evine, kocasına ve çocuğuna yeteri, zaman ayıramadığından "klasik ev hanımı"nın fonksiyonlarını yerine getirmiyor. İşten yorgun dönen kadın, çocuğunun ve kocasının haklı isteklerine cevap veremiyor. Karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan sıcak aile bağı zayıflıyor. Çoğu zaman ciddi münakaşa ve kavgalarla bu bağ kopacak dereceye geliyor, işinden yorgun dönen kadını evinde bekleyen pek çok iş vardır yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, temizlik, çamaşır, ütü
gibi. Çalışan kadın bu işlerini akşam yapmazsa, hafta sonları yapmak zorundadır. Bu işlerin yapılması her toplumda çalışan kadın için meseledir. Ancak Avrupalı kadının bu işlerini kolaylaştıracak pek çok imkânı vardır. Ev işlerini hafifleten araç gereçler, mutfak işlerim hafifleten hazır yemekler gibi. Bizim cemiyetimizde sofraya hazır yemek koymak, hele misafire hazır yemek ikram etmek, hem hoş karşılanmamakta, hem de geleneklerimize ters düşmektedir.
* İş kadını olarak: iş, çalışan kadından verim ister, üretim ister,
disiplinli çalışma ister. Evinde kendini bekleyen pek çok işi
olan; aklı, yeterince ilgilenmediği bir veya birkaç çocuğunda
olan, sürekli yorgun ve gerilim içinde olan bir kadın bütün
dikkatini işine verebilir mi? Hele çocuğu evinde hasta yatarken, işinden izin almakta güçlük çekerken, çalışan anne huzurlu ve verimli olabilir mi?
Yeni bir araştırmaya göre, işi ile evi arasında kıvranan, bilhassa aile hayatının kendilerini meslekten fedakârlık yapmaya zorladığına inanan kadınların, diğer kadınlara nazaran, ciddî kalp hastalığına yakalanma tehlikesi çok yüksektir.
* Anne olarak: Batı kapitalizminde kadını çalışmak zorunda bırakan sistem, o kadını aynı zamanda çocuk istememeye de zorlamıştır. Çünkü çalışan kadının, sahip olacağı çocuğa bakabilmek için yeterli zamana ihtiyacı vardır. Günümüzde ne devlet, ne de işverenler bu konuda duyarlı değildir.
Çalışan kadın, çocuk yapmaya karar vermeden önce kendisine çocuğun bakımında kimin yardımcı olacağını düşünmek zorundadır. Bütün hamileliği de "Çocuğuma kim bakacak?" sorusuna cevap aramakla geçer.
Doğum sonrası izin süresi annenin kendini toparlaması için yeterli olmadığı gibi, kadının annelik rolünü benimsemesi ve anneliğin zevkine varabilmesi için de yeterli değildir. (Gezer, 2000:124-125)
Bu Konuda Yapılan Yanlışlar
1 Çocuğun hafta başlarında yedek anneye bırakılıp, hafta sonlarını annesi ve babası ile geçirmek üzere cuma akşamı veya cumartesi sabahı eve alınması,
2 Çocuğun sürekli olarak yedek annenin yanında kalması, anne ile babanın fırsat buldukça iş dönüşü veya hafta sonları çocuklarını görmeye gitmeleri,
3 Çocuğun aynı kentte olmayan veya anne ile babanın bulunduğu yere belli mesafede bulunan anne yedeğine gönderilmesi, fırsat buldukça anne veya babanın hafta sonlarında veya bayram tatillerinde çocuğu ziyarete gitmeleri,
4 Çocuğun yine uzaktaki bir akrabaya teslimi, çocuğun anne babadan uzak büyümesi, anne babanın ancak yıllık izinlerinde çocukla beraber olması,
5 Çocuğun okul çağına kadar anne babadan uzak büyümesi, bir büyükanne yanında kalması, okul çağına gelince annesi ile babasının yanına gelmesi,
6 Çocuğun paralı, fakat bilgisiz veya çocuk sevmeyen bir bakıcı tarafından büyütülmesi veya bakıcıların sık sık değişmesi,
7 Çocuğun kendisinden daha büyük bir kardeş tarafından bakılması, ancak bu kardeşin bazı sorumlulukları kavrayacak kadar büyük olmaması,
8 Çocuğun iyi yetişmemiş, cahil bakıcıların çalıştığı bir kreşe verilmesi,
9 Nihayet, birden fazla çocuğun bulunduğu ailelerde, çocuklardan birinin anne baba yanında kalması, diğeri için aileden uzakta bir yere gönderilmesi gibi bir çözümün bulunması. Bu çözümlerin hepsi, çalışan annelerin başvurdukları çözümlerdir. (Yavuzer, 1999: 231)
Çalışan annelerin çocuklarıyla ilgili problemlerinin esası, çalışmak zorunda oldukları için değildir. Esas problemleri çalıştıkları için çocuklarıyla nasıl ilgileneceklerini, bunun için nasıl bir yol izleyeceklerini bilememeleridir.
UYGULAYIN
1 Sevgi, şefkat, güven ve ilgi ihtiyacı gibi temel unsurları ihmal etmeyin.
2 Çocuğa bakacak bakıcıyı çok iyi seçin.
3 Kreşe verecekseniz, uygun bir yer bulun.
4 Büyükanneler bakacaksa, mutlaka yardımcı olun. Eğitim çatışması oluşmasın.
5 Evin diğer bireyleri ve babası, çocuk eğitiminde anneye yardımcı olsun.
6 Ne kadar yorgun düşerseniz düşün, çocuğunuza mutlaka zaman ayırın.
7 Fırsat bulduğunuzda çocuğun bakıcısını ve kreşi habersizce ziyaret edip, denetleyin.
8 Çalışma şartları müsaitse, çocuk en az altı yaşına gelinceye kadar çalışmamaya özen gösterin.
9 Hafta sonlarında hafta içindeki ihmallerinizi telâfi etmeye çalışın.
10 Çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz süreye değil, birlikteliğinizdeki eğitim açısından verime ve kaliteye özen gösterin.
11 Çocuk kreşten veya okuldan eve döndüğünde onu karşılaya¬cak birisinin olmasına dikkat edin.
Özellikle ilk 5-6 yıl, çocuğun mutlaka annenin bakımına ihtiyaç duyduğu yıllardır. Bu yaşlardan sonra ise, çocuğun bakımından sorumlu olacak, iyi seçilmiş ve mümkünse çocukla kan bağı olan bir yetişkinin varlığı, problemi çözebilir. Ancak bu sağlansa bile annenin çocuğu ile birlikte iken geçireceği zamanın kalitesi çok önemlidir. Aşırı şımartmaya ve telâfi etmeye dönük olmayan, do¬ğal ve doyurucu bir anne-çocuk ilişkisi, annenin çalışmasından doğabilecek problemleri önemli ölçüde azaltır.
SON SÖZ
Allah'ın en büyük lütfu olan annelere, Allah şefkat ve merhamet gibi iki büyük sevgi hazinesi bağışlamıştır. Anne ne kadar zor ve çaresiz de olsa, çocuklarını yetiştirmek için olağanüstü çalışmaktadır. Çünkü kadın zayıftır, ama anne güçlüdür.
Victor HUGo

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çalışan Anne(İLK SÖZ)
« Posted on: 25 Nisan 2024, 22:36:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çalışan Anne(İLK SÖZ) rüya tabiri,Çalışan Anne(İLK SÖZ) mekke canlı, Çalışan Anne(İLK SÖZ) kabe canlı yayın, Çalışan Anne(İLK SÖZ) Üç boyutlu kuran oku Çalışan Anne(İLK SÖZ) kuran ı kerim, Çalışan Anne(İLK SÖZ) peygamber kıssaları,Çalışan Anne(İLK SÖZ) ilitam ders soruları, Çalışan Anne(İLK SÖZ)önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes