> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye >  Namazlara imam tâyini
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Namazlara imam tâyini  (Okunma Sayısı 1423 defa)
09 Mart 2011, 13:13:04
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mart 2011, 13:13:04 »



DOKUZUNCU BÖLÜM
Namazlara imam Tâyini


NAMAZLARA İMAM TÂYİNİ ÎŞLERİ VE KISIMLARI
 

A- İMAMLIĞIN ÇEŞİTLERİ, TÂYİNİNDEKİ USÛL, İMAMLIKTA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

Namazlara imamlık üç kısma ayrılır:


a) Beş vakit namaza imamlık,

b) Cuma namazına imamlık,

c) Mendup namazlara imamlık.

a) Beş vakit namazlara imamlığa, namaz kılman mesci­din durumuna göre tâyin caizdir.

Mescidler ikiye ayrılır, aa) Selâtin camileri, bb) Halk camileri.

aa) Selâtin camileri: Mescidler, camiler ve bayram yerleri ve daha büyük yerlerdir. Cemaatı çokça olup halîfenin de namaz kıldığı camilerdir. Halîfeden başkasının bu yerlere imam tâyini caiz değildir. Sebebiyse, halkın alâkasını celb etmektir. Sultanın vazife mesuliyetini idrak etmiş olduğunu ifade etmesidir. Sultanın tayin ettiğinden daha faziletli birisi olmasa da hak halîfenin tâyin ettiğinindir. Bu hak, farziyet ifâde etmez, evleviyyet (önce­lik) ifâde eder. Hâkimliğin ve nüfûs memurluğunun aksine ola­rak. Bu hâl iki sebepten doğmaktadır.

1- İnsanlar bir başkasının imamlığında anlaşsa ve onun arka­sında ayrı olarak namaz kıîsalar, kıldıkları namaz sahihtir.

2- Cemaatle beş vakit namaz kılmak, bütün İslâm hukukçula­rınca sünnet-i müekkededir. Dâvûd-ı Zahirî vâcibtir der, özür hâli hariç.

Halîfenin imam tâyini de sünnet sayılır. Halîfe mescidde ha­zırken tâyin ettiği imamdan başkasının imamlık yapması uygun olmaz. İmam bulunmaz da, başkasını nâib tâyin ederse münâsib olanı, nâib tâyin ettiği şahsın imam olmasıdır. Halîfe imam tâyin etmemişse, bir başkası imamlığa izin ister. İzin de istenmemişse cemaatle namazın aksamaması için o yer halkı kendilerine bir imam seçerler. Diğer vaktin namazı girer ve başkanın tâyin ettiği imam da görevde bulunmazsa bir görüşe göre önceki namaz için halkça imam seçilen, namazı kıldırır. Bu durum, tâyin olunan imam gelinceye kadar devam eder. Bir başka görüşe göre de birin­cinin dışında bir imam seçilir. Sebebiyse halk arasından seçilen imamların imamlığının sürekli olmadığını göstermek, halîfenin tâyin ettiğine benzememek için. Şayet ikinci vakitteki cemaat arasında ilk vakitte hazır olan cemaatten başkası yoksa ilk vakit için seçtikleri imanı göreve devam eder. Ama ikinci vakitte başka­ları da mevcutsa o takdirde yeniden imam seçmek gerekir.

Bir mescidde cemaatla namaz kılınırken yetişemiyenler artık cemaatle namaz kılamazlar.[95] Teker teker kılarlar. Sebebiyse namaz kıldıran imama ve cemaatına muhalefet olmaması için. Halîfe bir mescide iki imam tâyin eder ve her birine beş vakit na­mazdan hangilerini kıldıracağını belirtirse bu uygundur. Her imam kendi vakitlerini kıldırır. Meselâ biri gündüz namazlarına, diğeri gece namazlarına görevlendirilmişse, her biri görevli oldu­ğu vakti kıldırır, diğerinin vaktine tecâvüz edemez. Bir tahsis ol­maksızın iki imam tâyin eder ve günlerini belirtirse her imam kendi günlerinde imam olmaya hak sahibidir. Genel olarak iki imam tâyin etmiş vakit ve günleri belirtmemişse ilk geçen, namazı kıldırır. Diğeri o vakitte başkalarına imam olamaz. Çünkü Selâtin camilerinde bir vakitte cemaatle namaz birden fazla kılı­namaz. İlk geçen imamın namaz kıldırması hakkıdır, mes'elesi ihtilaflıdır. Burada Öne geçmek, imam olmak iki suretle olur. Ya mescidde ilk hazır olanın bulunması sebebiyle, yahut imamlığa ehliyette üstün oluşu sebebiyledir.

Aynı şartları taşıyan iki imam, bir vakitte hazır olsa, halîfe de hangisinin, diğerine üstün olduğunu belirtmese o zaman araların­da anlaşırlar ve hangisinin kıldıracağım kendileri kararlaştırır-larsa o tercih edilir. İhtilâf gösterirlerse bu durumda iki hâl yolu vardır. Ya aralarında kur'a çekilir, yahut o cami halkının, ikiden birini seçmelerine müracaat edilir.

Aksi belirtilmemişse tâyin olunan imam, müezzinlerini kendi tâyin eder. Çünkü ezan namazın sünnetîerindendir. Namazı kıl­dırmaya kim tâyin edilmişse, namaza âit hususları onun yerine getirmesi, yetkisi içine girer. İmam, vakit ve ezan için lüzum gör­düğü kadar müezzin seçer. Başka mezhepte olanlar bu görüşte de-ğilseler de imam, Şafiî mezhebinden ise namazları vakitlerin ilk kısmında kıldırmada acele eder, ezanı ağır ağır, ikâmeti de teker teker okutturur. Başka mezheplerin görüşü aksine ise de.

Namazda imam kendi rey ve içtihadına göre hareket eder. Şafiî mezhebinde ise besmeleyi, sabah namazlarında kunut dua­sını açıktan okur. İmam tâyin eden şahıs, halîfe ve cemaat onu bu hareketinden men edemez. İmam, Hanefî mezhebinden ise, bes­meleyi açıktan okumaz, sabah namazlarında kunut duasını terk eder. Kendi mezhebince amel eder, kimse onun bu hareketine kar­şı çıkamaz.

Namazla ezan arasındaki fark: İmam namazı mezhebine göre kıldırır. Müezzin ise başkalarını düşünerek ezan okur. Bu bakımdan cemaat, müezzinin görüşüne karışabilir. Müezzin, kendi mezhep ve görüşüne göre ezan okumak isterse, genel izin­den sonra kendi şahsı için gizliden kendi mezhebine göre husûsî ezan okuyabilir.[96]





[95] Bu görüş Şafiî mezhebine aittir.

[96] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 194-197.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Namazlara imam tâyini
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:18:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Namazlara imam tâyini rüya tabiri, Namazlara imam tâyini mekke canlı, Namazlara imam tâyini kabe canlı yayın, Namazlara imam tâyini Üç boyutlu kuran oku Namazlara imam tâyini kuran ı kerim, Namazlara imam tâyini peygamber kıssaları, Namazlara imam tâyini ilitam ders soruları, Namazlara imam tâyiniönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes