> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Haram ülke statüsü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Haram ülke statüsü  (Okunma Sayısı 1573 defa)
09 Mart 2011, 12:42:20
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mart 2011, 12:42:20 »



B- HARAM ÜLKE (MUKADDES BÖLGE) STATÜSÜ


Haram (Muhterem) olan yerlere gelince, muhtelif yönleriyle Mekke'yi kuşatan bölgedir.

Sınırları:

a) Medine tarafına doğru, Ten'im denilen aşağıda Nifar oğul­ları evlerinin yanından itibaren 3 mil (5556 m.)dir.

b) Irak yolundan: Seniyye Tepesinden itibaren 7 mil (12964 m.)dir.

c)  Ca'ran yolundan: Abdullah b. Hâlid Aile Mahallesi, bölü­münden itibaren 9 mil (16668 m.)dir.

d) Tâif yolundan: Arafat'dan itibaren Nemire vadisinden doğ­ru 7 mil (12964 m.)dir.

e) Cidde yolundan: Aşiretlerin bulunduğu yerden itibaren 10 mil (18520 m.)dir. İşte bu sınırlarla çevrili yerleri Allah muhterem topraklar saymış, hüküm ve statü bakımından da diğer bölgeler­den ayırmıştır. Cenâb-ı Hak âyet-i kerîmede:

"Hani İbrahim "Ya Rabb, burasını emniyetli bir şehir yap." demişti." (K, K 2: 126) buyurmuştur. Mekke'yi ve etrafını (Haremini) kasdetmiştir.

"Ve ahâlisinden, Allah'a ve âhiret gününe inananları

(yemiş, hububat gibi) mahsullerle rızıklandır." (K. K. 2:126) di­ye duâ etmiştir. Hz. İbrahim Allah Teâla dan emniyyet ve yeteri kadar rızık istemiştir. Ancak bu ikisiyle müsâid bir yaşama müm­kündür. Allah da isteğine cevab vermiş, muhterem bir belde, emin bir ülke yapmıştır. Etrafından halk koşar gelir, Mekke için meyve­ler ve diğer yiyecekler getirirler.

İnsanlar Mekke ve civarının Hz. İbrahim'in duasından önce mi, yoksa duadan sonra mı muhterem oldu? konusunda ayrı fikir­dedirler. İki görüş mevcuttur:

1- Mekke, Hz. İbrahim'in duâsıyla, ceberut, musallat olan düş­mandan, zelzeleler ve ay güneş tutulmalarından kurtuldu. Hz. İbrahim Allah'dan kuraklık ve kıtlıktan kurtarmasını, meyveler­le sahiplerinin, rızıklanmasını istedi. Allah da isteğine olumlu ce­vap verdi. Onun duasından önce de haram bir ülke idi. Bu görüşün delili, Saîd b. Ebî Saîd'in rivayetine göre: Ebû Şurayhı'l-Huzâî'nin Resûlüllah (s.a.v)in, Mekke fetholunduktan sonra şöyle hitâb etti­ğini, naklettiğini işittim:

ırEy insanlar! Allah Teâlâ, Mekke'yi yer ve gökler yara­tıldığında muhterem bir yer olarak yarattı. Bu ülke haram bir yerdir. Allah'a ve âhirete inanan kimseye bir başkası­nın kanını dökmesi, öldürmesi, ağaç kesmesi, kıyamete ka­dar haramdır. Benden sonra da herhangi bir kimseye, adam öldürme helâl olmaz, bana da helâl değildir. Ancak bugün hariçtir. Çünkü bugün onlar üzerine öfkeli ve sinir­liyiz. Dikkat edin, Mekke'nin muhteremliği dünkü gibi ay­nen mevcuttur. Yine dikkat edin, burada olan olmayanınıza bu hükümleri ulaştırsın. Bir kimse, Allah'ın Resulü (s.a.v) bu yerde birini öldürdü derse, deyiniz ki:

- Allah Teâlâ, Resulüne (s.a.v) burada adam öldürmeyi helâl etti, fakat sana helâl etmedi.'[149]

2- Bu görüşe göre, Hz. İbrahim'in duasından Önce Mekke de di­ğer ülkeler, beldeler gibi, helâl bir bölge idi. Hz. İbrahim'in duâsıyla emîn ve haram bir ülke oldu. Medine'nin Resûlülîah (s.a.v)'ın haram etmesiyle haram bir şehir oluşu gibi. Daha önce­den herkes için serbest, helâl bir yerdi. Bu görüşün delili: Eş'as'm Nâfı'den, onun da Ebû Hureyre'den rivayet ettiği hadis-i şeriftir:

Ebû Hüreyre Resûlülîah (s.a.v)'in şöyle dediğini nakîetmiştir:

"Hakikat Hz. İbrahim, Allah'ın kulu ve dostu idi. Ben ise Allah'ın kulu ve Resulüyüm. Hz, İbrahim Mekke'yi haram etti, ben ise Medine'yi haram ettim. Dikenli ağaçları kesile­mez, avları avlanamaz, adam öldürme için silâh taşınamaz, bir ağaç dalı koparılamaz, hayvana yem yapmak için olur­sa, bu hüküm dışındadır."[150]

Diğer ülkelerden haram yer 5 bakımdan ayrılır.

a) Uzaktan gelenler. Hacc ve umre maksadıyla gelenlerin ihrama girmesiyle, haram yere girmeleri helâl olur. Ebû Hanîfe'ye göre: Dışarıdan gelen, Hacc ve umre için olmazsa ihramsız girebi­lir. Fetih günü Mekke'ye girildiğinde helâl olduğu hususundaki hadîs-i şerifleri "Gündüzün bir an bana helâl oldu. Fakat benden başka kimseye helâl olmadı."[151] hükmünü taşır. Buna göre, Mekke'ye girenin, ihram giymesi vâcibtir. Ancak Mekkeîi halkın yararı için girip çıkması çok olanlar, oduncular, sucular, sabah gidip akşam dönenler bu hükümlerden hâriçtir. İhramsız girebilirler. Meşakkati gidermek için bu şekilde hareket edilir. Mekke alimleri böyle kararlaştırmışlardır. Sayılan özellikleri ta-şımıyanlar, Mekke'ye muhakkak ihramlı girerler. Dışardan gelen ihramsız girerse günahkâr olur, kazası ve kurban kesmesi gerek­mez. Kaza yapmak imkânı kalmamış, özürlenmiştir. Çünkü kaza için dışarı çıksa ihramı yalnız şehre girmek için giymek gerekmiş olur, hükmü çıkar. Halbuki ihram o bölgenin muhteremliğine binâen kabul edilmiş, girmek maksadı için değil. Onun için kaza yapılmaz, kurban kesmek de gerekmez. Çünkü kurban ibâdetin eksiğini tamamlamak anlamını ifâde eder. Aslını tamamlayıcı de­ğildir.

b)  Haram mıntıkası halkıyla o yerde savaşılmaz.

Kesûlüllah (s.a.v) onlarla savaşı haram etmiştir. Doğruluktan ay­rılır, isyan çıkarırlarsa bâzı hukukçular bu durumda da öldürül­melerinin haram olduğunu belirtmişlerdir. Yalnız isyandan vaz­geçip doğru kimseler oluncaya kadar baskı altında tutulurlar. Hu­kukçuların ekserisi ise: İsyandan döndürülmeleri imkânı yoksa savaşılıp öldürül e bilir. Çünkü âsî ve azgınlarla savaş Allah hü­kümlerinden, haklarındandır. Vazgeçmek uygun olmaz. Onların öldürülmesinin haram oluşu hükmüne sarılmadan, isyankârlarla savaş hükmünü uygulamak daha çok tercih edilir.

Cezaların haram olan ülkede infaz edilişi ise, Şafiî'ye gö­re: Haram dâhilinde veya hâricinde suç işleyip haram bölgeye ge­len suçluya cezası verilir ve infaz edilir. Bölgenin haram bölge olu­şu, cezanın tatbik edilmesine engel olmaz. Ebû Hanîfe'ye göre: Haram bölge içinde suç işlemişse cezası infaz edilir. Ama kişi ha­ram bölge dışında suç işlemiş de haram ülkeye sığınmışsa ceza tat­bik edilmez. Çıkışı beklenir. Haram ülkeden çıkınca, ceza da uy­gulanır.

c) Dışarıdan gelen veya haram ülkenin halkından olan­lar ihramlı veya ihramsız avlanamazlar. Avı yakalamışsa bı­rakması vâcibtir. Şayet öldürmüşse cezasını vermek gerekir. Aynı şekilde bir kimse haram mıntıkadan bir ava ateş açsa, av hayvanı haram bölge toprağı dışında da olsa avcının, cezasını ödemesi ge­rekir. Çünkü, kendisi haram bölgededir. Bir şahıs haram ülke dı­şından, haram bölgedeki av hayvanına ateş açsa ve öldürse, yine cezasını ödemesi gerekir. Zira Öldürülen hayvan, haram bölge top­rağında vurulmuş ve ölmüştür. Bir şahıs haram bölge dışında, serbest topraklarda avlanırken yaralı hayvan haram bölge topra­ğına girse, Şafiî'ye göre: Av hayvanı avcıya helâldir. Ebû Hanîfe'ye göre: Haramdır. Bununla beraber haram bölgedeki mala, cana, sıhhate zarar veren yırtıcı hayvanları, haşerâtı ve sâireyi öldür­mek yasak değildir.

d) Kendiliğinden büyüyüp, yetişen (Hüdâi nâbit) ağaç­ları kesmek yasaktır. İnsanların ekip yetiştirdikleri ağaçları kesmek yasak değildir. Ehlî hayvanları, otlaklarda otlayan hay­vanları kesmek yasak değildir. Kesilmesi yasak olan ağaçları ke­serse cezası gerekir. Büyük ağaç kesmişse bir sığır, küçük ağaç kesmişse bir koyun ceza öder. Dallar kesilmişse ceza asıllarına ba­kılarak tâyin edilir. Büyük ağaç dalı ise 1 sığır, küçük ağaç dalıysa 1 koyun vermek gerekir. Aslın cezası verilince ayrıca dalların ce­zasını vermek gerekmez.

e) Şafiî ve ekseri hukukçulara göre: İslama muhalif dinle­re mensub olanlar zımmi de olsa ikamet için veya seyahat sebebiy­le de olsa muhterem ülkeye giremezler. Bu hususta âyette:

"Müşrikler ancak bir necîstir. Onun için bu yıllarından sonra onlar Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar." (K. K. 9: 28)

Duyurulmuştur. Bu âyet-i kerîmenin hükmü, müslümanların dx-şındakileri önlemektedir. Şayet müşrik izinsiz girerse ta'zir cezası verilir, öldürülemez. İzinle girerse ta'zir cezası da verile­mez. Ona izin veren iyi harekette bulunmamış olur. Giren müşri­kin durumu ta'zir cezasını gerektiriyorsa, ta'zir cezası verilir. He­men yasak bölgeden çıkarılır. Bir müşrik müslüman olmak için muhterem bölgeye girmek isterse izin verilmez. Ancak müslüman olduktan sonra girebilir. İzinle giren müşrik yasak bölgede Ölürse, yasak bölgenin dışına çıkarılır, serbest topraklara defnedilir.

Şayet defnolunmuşsa serbest bölgeye çıkarılır oraya taşınır. Ama kokmuş, çürümüşse yerinde bırakılır. Girişleri alış-veriş veya ya­tıp kalkmak içinse izin verilmez, uzaklaştırılırlar. Mâlik'e göre: Mescidleri gezmek maksadıyla da olsa izin verilmez.[152]



[149] îbn Mâce, menâsik 104. İbn Mâce, menâsik 103. vs.

[150] İbn Mâce, menâsik 104. Müsned-i Ahmed, 1/253, 2593 315,316. vs.

[151] Buharı, ilim 37, 39. Ebu Davud, menâsik 89. Tirmizî, hacc 1. Neseî, menâsik 111.120 v.s.

[152] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 310-315.




[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Haram ülke statüsü
« Posted on: 20 Nisan 2024, 17:47:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Haram ülke statüsü rüya tabiri,Haram ülke statüsü mekke canlı, Haram ülke statüsü kabe canlı yayın, Haram ülke statüsü Üç boyutlu kuran oku Haram ülke statüsü kuran ı kerim, Haram ülke statüsü peygamber kıssaları,Haram ülke statüsü ilitam ders soruları, Haram ülke statüsüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes