> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Zadul Mead > Yolculukta nafile namaz kılması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yolculukta nafile namaz kılması  (Okunma Sayısı 916 defa)
05 Ağustos 2011, 13:12:34
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 05 Ağustos 2011, 13:12:34 »



4— Yolculukta Nafile Namaz Kılması:

 

Yolculuk esnasında Hz. Peygamber'in (s.a.) yalnızca farz namazları kılmak âdeti idi. Onun (s.a.) vitir ve sabahın sünneti dışında farz namaz­dan önceki ve sonraki namazları kıldığı bilinmemektedir. Vitir ve sabahın sünnetini ise ne yerleşik hayatta, ne de yolculuk halinde terkederdi.

İbn Ömer'e bu konu sorulduğunda: "Hz. Peygamber'e (s.a.) yol ar­kadaşlığı yaptım. Onun yolculukta tesbîh kıldığını görmedim." deyip "Mu­hakkak Allah Rasûlünde sizin için güzel bir örnek vardır.[1175] âyetini oku­du. [1176]İbn Ömer'in tesbîh'den maksadı râtibe sünnettir. Yoksa Hz. Pey­gamber'in (s.a.), yüzü ne yöne gelirse gelsin devesinin sırtında nafile na­maz kıldığı sahih yolla rivayet edilmiştir. Sahthayn' da İbn Ömer'in şöyle dediği nakledilmektedir: "Allah Rasûlü (s.a.) yolculuk esnasında binek de­vesi üzerinde deve yönünü hangi tarafa çevirirse çevirsin farzlar dışındaki namazları kılar; gece namazını îma ile eda ederdi. Vitir namazını da binek devesi üzerinde kılardı. "[1177]

Şafiî (r.h.), "Hz. Peygamber'in (s.a.) namazı kısalttığı halde geceleyin nafile kıldığı sabittir." diyor. Sahîhayn'da rivayet edildiğine göre Âmir b. Rabîa, Hz. Peygamber'in (s.a.) yolculuk esnasında geceleyin binek devesi üzerinde nafile kıldığını görmüştür.[1178] İşte bu namaz, gece (teheccüd) na­mazıdır.

İmam Ahmed'e (r.h.) yolculukta nafile kılma konusunu sormuşlar, o da: "Yolculukta nafile kılmanın bir sakıncası olmayacağını umarım."demiştir. Hasan el-Basrî'nin: "Allah Rasûlü'nün (s.a.) arkadaşları yolculu­ğa çıktıklarında farzdan önceki ve sonraki nafile namazları kılarlardı" de­diği rivayet edilir.'[1179] Hz. Ömer, Hz. Ali, İbn Mes'ûd, Câbir, Enes, İbn Abbas ve Ebu Zerr'in böyle yaptıkları rivayet edilir.

İbn Ömer ise ne farzdan önce, ne de sonra nafile namaz kılardı. An­cak gecenin ortasında vitirle birlikte nafile de kılardı. Hz. Peygamber'in (s.a.) âdeti olarak açıkça gözüken odur ki, kısaltılmış farzdan ne önce, ne de sonra bir namaz kılardı. Ama farzdan önce ve sonra nafile kılmak­tan da kimseyi menetmezdi. Bu nafile namaz, yerleşik halde iken kılınan namazın sünneti gibi râtibe sünnet değil, serbest nafile gibidir. Bu görüşün bir dayanağı da şudur: Dört rekâtlı namaz yolcuya kolaylık olsun diye iki rekâta indirilmiştir. O halde farz iki rekâta indirilmişken nasıl olur da bir de onun yanında sürekli kılınacak bir râtibe sünnet konulmuş olabilir? Şayet yolcuya kolaylık gösterilmek istenilmemiş olsaydı farzı tam kılması daha münasib olurdu. Bu yüzden Abdullah b. Ömer: "Nafile kılacak ol­saydım, farzı tam kılardım." demiştir. Hz. Peygamber'in (s.a.) Fetih gü­nü, o vakit yolcu iken sekiz rekât kuşluk kıldığı sabittir.

Ebu Davud ve Tirmizî'nin, Sortilerinde Leys-Safvân b. Süleym-Ebu Büsra el-Gifârî senediyle Berâ b. Âzib'den rivayet ettikleri: "Allah Rasûlü (s.a.) ile birlikte on sekiz seferde bulundum. Öğleden önce gün devrildiğin­de iki rekât namaz kılmayı terkettiğini hiç görmedim." hadisine[1180] gelin­ce; Tirmizî hadis hakkında şunları söylüyor: "Bu hadis garîbtir. Muham-med'e (Buharî'ye) bu hadisi sordum; yalnız Leys b. Sa'd'ın rivayet ettiğini, Ebu Büsra'mn ismini bilmediğini ve hadisin hasen olduğunu söyledi."

Buharî'nin Sahihinde Hz. Âişe'den (r.a.) rivayet ettiği: "Hz. Pey­gamber (s.a.) öğleden önce dört ve ondan sonra iki rekât kılmayı hiç bı­rakmazdı." hadisi ise Hz. Peygamber'in (s.a.) bu namazları yolculukta da kıldığı konusunda açık değildir. Herhalde Âişe, Hz. Peygamber'in (s.a.) çoğunluk yani ikamet halini haber vermiştir. O'nun yolculuk halini erkek­ler, kadınlardan daha iyi bilir. İbn Ömer, Peygamberimizin (s.a.) iki rekât­tan fazla kılmadığını haber vermiştir. İbn Ömer'in kendisi de yolculukta farzdan önce de, sonra da hiç namaz kılmazdı. En iyi bilen Allah'tır. [1181]


[1175] Ahzâb, 33/21.

[1176] Buharî, 18/11; Müslim, 689.

[1177] Buharî, 2/407; Müslim, 700.

[1178] Buharî, 2/474; Müslim, 701.

[1179] Tahkikçiler "Bu rivayet, Hasan el-Basrî Allah Rasülü'ne (s.a.) yetişmediği için mür-seldir." diyorlar ki, bu söz bir yanlış anlamanın eseridir. Çünkü Hasan el-Basrî, yu­karıdaki metinden de anlaşılacağı üzere "Ben Allah Rasûlü'nün (s.a.) zamanına eriştim" demiyor, aksine "Ben Allah Rasûlü'nün (s.a.) ashabının zamanına eriştim" diyor. Onun, sahabe devrine yetiştiği şüphe götürmez bir gerçektir.

[1180] Abu Davud, 1222; Tinnia, 550 ve 552.

[1181] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/448-449.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yolculukta nafile namaz kılması
« Posted on: 20 Nisan 2024, 02:56:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yolculukta nafile namaz kılması rüya tabiri,Yolculukta nafile namaz kılması mekke canlı, Yolculukta nafile namaz kılması kabe canlı yayın, Yolculukta nafile namaz kılması Üç boyutlu kuran oku Yolculukta nafile namaz kılması kuran ı kerim, Yolculukta nafile namaz kılması peygamber kıssaları,Yolculukta nafile namaz kılması ilitam ders soruları, Yolculukta nafile namaz kılmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes