๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 09 Haziran 2011, 11:14:58



Konu Başlığı: Yağmur
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 09 Haziran 2011, 11:14:58
66— Gays  Yağmur:

 

Kur'an'da çeşitli yerlerde[180] zikredilmiştir. İsmi kulağa, kendisi de ru­ha ve bedene çok hoş gelir. Zikredildiğinde kulaklar, yağdığında da kalpler neşelenir. Suyu, suların en üstünü, en latifi, en faydalı ve bereketlisidir. Özel­likle de gök gürültülü, buluttan olan ve dağların kuytu yerlerinde birikenleri son derece faydalıdır. Diğer sulardan daha rutubetlidir. Çünkü yeryüzünde fazla kalıp, onun kuruluğundan almamış, kendisine kuru cevher karışmamıştır. Bu yüzdendir ki, letafeti ve süratli etkilenişi neticesinde değişir ve çabuk kokuşur.

Acaba bahar yağmuru mu, yoksa kış yağmuru mu daha latiftir? İki gö­rüş vardır:

Kış yağmurunu tercih edenler şöyle diyorlar: Güneşin harareti kışın daha az olur. Dolayısıyla deniz suyundan ancak daha latif olanını cezbeder, bu-harlaştırır. Hava saftır, dumanlı buharlardan, suya karışan tozlardan hali­dir. Bütün bunlar kış yağmurunun daha latif ve saf olmasını, karışımlardan uzak olmasını gerektirir.

İlkbahar yağmurunu tercih edenler ise şöyle diyorlar: Hararet yoğun bu­harların çözülmesini gerektirir. Bu durum havanın ince ve latif olmasını ge­rektirir. Bunun neticesinde su hafif olur, yere ait olan karışım maddeleri aza­lır, nebatat ve ağaçların hayat bulduğu, havanın güzel olduğu zamana rastlar.

İmam Şafiî (r.h.), Enes b. Mâlik'in şöyle anlattığını nakleder: Rasûlul-lah (s.a.) ile beraberdik. Yağmur yağdı. Hz. Peygamber (s.a.) hemen (müba­rek tenlerine değmesi için) elbisesini açtı ve: "O Rabbi Teâlâ tarafından yeni geliyor." buyurdu.[181] îstiska (yağmur duası) bahsinde, Hz. Peygamber'in nasıl yağmur talebinde bulunduğu ve ilk inen yağmur suyu ile teberrükte bu­lunduğu geçmişti. [182]


[180] Kur'an'da üç yerde geçer: 31/34; 42/28; 57/20.

[181] Müslim, 898.

[182] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/67-68.