๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 15:13:40



Konu Başlığı: Yağ
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 15:13:40
28— Diihn, Yağ:

 

Tirmizî, eş-Şemâil'de Enes b. Mâlik'in şöyle dediğini rivayet eder: "Hz. Peygamber (s.a.) başını çok yağlardı. Sakalını sık sık tarardı. Başını çok ör­terdi. Elbisesi sanki yağcı elbisesi gibiydi."[69]

Yağ, vücudun gözeneklerini tıkar ve içeri gireceK şeyleri önler. Sıcak su ile yıkandıktan sonra kullanıldığında, bedeni güzelleştirir ve rutubetlendirir. Saça sürüldüğünde güzelleştirir ve saçı uzatır. Kızamığa iyi gelir ve çoğu âfetleri önler.

Tirmizî'de Ebu Hureyre Hz. Peygamber'e (s.a.) ref ederek şöyle demiş­tir: "Zeytinyağı yiyiniz ve onunla yağlanınız."[70] înşaallah bu, ileride gele­cektir.

Hicaz ve benzeri sıcak ülkelerde yağ, koruyucu hekimlik ve bedenin dü­zeltilmesinde baş vurulacak en önemli yollardan birisidir. Yağlanmak onlar için zarurî gibi bir şeydir. Soğuk ülkelere gelince, orada yaşayanlar böyle bir ihtiyacı duymazlar. Başta ısrarla kullanmak göze zararlıdır.

Basit yağlardan en faydalısı sıra ile zeytinyağı, tereyağı ve susam yağıdır.

Mürekkep yağlara gelince, bunlardan bir kısmı soğuk ve rutubetlidir. Me­nekşe yağı gibi. Bu yağ, sıcak özellikli baş ağrılarına iyi gelir. Uyuyamayan-Ian uyutur, beyni (dimağı) rutubetlendirir. [71]Yarıklara, kuruluğun galebe çal­masına iyi gelir, uyuzlu yerlere, kuru kaşıntılı cilt tahrişlerine sürülürse fay­da görülür. Mafsalların hareketini kolaylaştırır. Yazın, sıcak özellik arzeden mizaç sahiplerine uygun gelir. Hakkında iki uydurma, asılsız hadis vardır. Birisi: "Menekşe yağının diğer yağlara olan üstünlüğü, benim diğer insanla­ra üstünlüğüm gibidir." şeklindedir. Diğeri ise "Menekşe yağının diğer yağ­lara olan üstünlüğü, İslâm'ın diğer dinlere olan üstünlüğü gibidir."

Mürekkep yağlardan bir kısmı da sıcak ve rutubetlidir. Ban otu (sorgun) yağı gibi. Bu yağ, çiçeğinden değil de fıstık gibi kirli beyaz, çok yağlı tohum­dan alınır. Sinirlerin sertliğine fayda verir ve onları yumuşatır. Bereş, nemeş, kelef (çiğit), behak adı verilen ciltteki çillik, leke ve beneklere iyi gelir. Yo­ğun balgamı söktürür. Kuru mizaçlı damarları yumuşatır, sinirleri ısıtır. Bu­nunla ilgili olmak üzere uydurma, asılsız bir hadis rivayet edilmiştir. Güya Peygamberimiz (s.a.): "Ban otu yağı ile yağlanınız. Çünkü o kadınlarınızın yanında size daha bir haz verir." buyurmuş.

Bu yağın faydalarından olmak üzere şunları söyleyebiliriz: Dişleri cila­lar, onlara bir güzellik kazandırır, diş sararmalarım giderir, yüze ve diğer ha­rici organlara sürülürse, cild çatlayıp yarılmaz. Don ve edeb yerine vb. sürül­düğünde, böbrek üşütmelerine ve sidik damlamasına karşı fayda görülür. [72]


[69] Tirmizî, Şemail, no: 32. Senedinde er-Rebî b. Sabih ve Yezid er-Rakkâşî vardır. Her ikisi de zayıftır.

[70] Tirmizî, 1835; Ahmed, 3/497; Dârimî, 2/102. Senedinde Şamlı Atâ vardır. Onu İbn Hib-bân'dan başkası sika bulmaz. Ancak hadisin şahitleri vardır: Bk. Tirmizî, 1852; İbn Mâ-ce, 3319; Hâkim, 2/122.

[71] İbn Kayyim'in el-Menâr'ul-Müfid adlı eserine bakınız, s. 54; el-Fevâidu'l-Mecmûa, s. 165, 196.

[72] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/36-37.