๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 16:35:56



Konu Başlığı: Üzerlik otu
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 16:35:56
23— Hurf Senebiera Coronopus/Peganum Hamıala, Üzerlik Otu:

 

Ebu Hanife ed-Dîneveri: "Bu ilaç olarak kullanılan tohumdur, Hz. Pey gamber'in hadisinde de adı ile geçen ot budur. Üzerlik otu denilir. Halk arasında  tabir ederler." der. Ebu Ubeyd de: "hurf yani üzerlik otudur." der.

Hz. Peygamber'in (s.a.) söz konusu hadisi: "İki acı şeyde, sabir[50] ve üzerlik otunda ne şifa vardır biliyor musunuz?" şeklindedir. Ebu Davud, eî-Merâsîl'de rivayet etmiştir.

Kuvveti, ikinci derecede hararet ve kuruluğundadır. Isı verir, karnı yu­muşatır, kurtçukları (solucan vb.) ve tenyayı düşürür. Dalak şişliklerini indi­rir, cima arzusunu kamçılar, yaralı uyuz ve temreğiyi iyi eder.

Bal ile lapası sarıldığı zaman dalak şişini indirir. Kına ile pişirildiği za­man göğüsteki fazlalıkları çıkarır. İçilmesi, haşarat ısırık ve sokmalarına iyi gelir. Tütsü yapıldığı yerden haşaratı uzaklaştırır. Saç dökülmesini önler. Arpa kavutu ve sirke ile karıştırılıp lapası sargı yapıldığında, siyatik {ırku'n-nesâ) hastalığına iyi gelir ve sonunda sıcak şişlikleri indirir.

Su ve tuzla karıştırılarak sargı yapıldığında çıbanları oîgunlaştınr. Bü­tün azalardaki gevşemeye karşı faydalıdır. Cima arzusunu arttırır. İştahı açar, astıma ve nefes zorluğuna, dalak kalınlaşmasına iyi gelir, ciğeri temizler, ha­yız kanını söktürür, siyatiğe, kazayı hacetten doğan makat ağrılarına —içildiği zaman ya da dübüre damlatıldığında— iyi gelir. Göğüste ve akciğerde bulu­nan yapışkan balgamı siler.

Ezildikten sonra beş dirhem kadarı sıcak su ile içildiğinde tabiatı yumu­şatır, yelleri çözümler. Soğuktan olan kulunç ağrılarım dindirir. Ezilir ve içi­lirse, baras (alaca) hastalığına iyi gelir.

Baraslı yerlere ve beyaz lekelere sirke ile sürülürse, faydalı olur. Soğuk­tan ve balgamdan doğan baş ağrılarına iyi gelir. Eğer kavrulur ve içilirse — özellikle de ezilmediği zaman— tabiatı tutar. Suyu ile kafa yıkandığı zaman, kirlerden ve yapışkan diğer rutubetlerden arındırır.

Galinos şöyle der: "Kuvveti hardal tohumunun kuvveti gibidir. Bu yüz­dendir ki, siyatik diye bilinen kalça ağrıları, baş ağrıları ve ısıtılmaya ihtiyaç duyan her çeşit hastalık bununla (üzerlik) ısıtılır. Hardal tohumu da aynı şe­kilde ısıtır. Astım hastalarının kullandıkları ilaçlar içerisine de katılır, çünkü üzerlik otu yoğun karışımları hardal tohumu gibi güçlü bir şekilde keser. Üzer­lik her açıdan hardal tohumuna benzer. [51]


[50] Sabir: Usaresi acı bir ottur. San sabir veya öd ağacı denilir. İleride gelecektir.

[51] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/30-31.


Konu Başlığı: Ynt: Üzerlik otu
Gönderen: Sefil üzerinde 16 Eylül 2015, 17:49:00
Esselamu aleykum ; İnşaallah bu otu kullandığımız zaman şifasını allahtan umarak ve şifasının allahtan geldiğine inanarak kullanan hayırlı kullardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Üzerlik otu
Gönderen: Ceren üzerinde 16 Eylül 2015, 17:59:54
Aleykümselam.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim.Üzerlik otunun bu kadar hastalığa şifa olduğunu bilmiyordum,ama kullanacağım inşallah....


Konu Başlığı: Ynt: Üzerlik otu
Gönderen: Rüveyha üzerinde 16 Eylül 2015, 21:54:36
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Üzerlik otunu bizde kullanırız.Bir çok açıdan gerçekten çok şifalı.Rabbimize sonsuz şükürler olsun..