๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 31 Mayıs 2011, 17:08:31



Konu Başlığı: Peygamberimizin eşler arasında aracılık yapması
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 31 Mayıs 2011, 17:08:31
10— Hz. Peygamber'in (s.a.) Eşler Arasında Aracılık Yapması:

 

Bedre hadisinde geçen; Hz. Peygamber'in, "Keşke ona geri dönsen" sö­züne karşılık Berîre'nin; "Bu bir emir midir?" diye sorması ve Hz. Peygam­ber'in (s.a.): "Hayır, ben sadece bir aracıyım." buyurması ve Berîre'nin de: "Benim ona ihtiyacım yok." şeklinde karşılık vermesinde üç hüküm bulun­maktadır.

1— Hz. Peygamber'in (s.a.) emri, vücûb içindir. Bu yüzdendir ki; aracı­lığı (şefaati) ile emri arasım ayırmıştır. O'nun (s.a.) aracı sıfatı ile yaptığı is­tekleri de yerine getirmek, şüphesiz ki en büyük müstahaplardandır.

2— Hz. Peygamber (s.a.), Berire, aracılığını kabul etmedi diye ona kızmamış, davranışını yadirgamamıştır. Çünkü aracılık, bir hakkın düşürülme­si konusunda idi. O da tamamen kendi bileceği bir işi idi. Hak kendisinindi. İster kullanır, ister kullanmazdı. Buradan, Hz. Peygamber'in (s.a.) bir aracı sıfatı île isteklerine karşı gelmenin haram olmadığı, emrine karşı gelmenin ise haram olduğu neticesi çıkar.

3— Sâri' lisanında "müracaat" kelimesi bazan nikâh akdinin tümden ortadan kalktığı durumlar için kullanılır ve bu bağlamda, "akdin yeni baş­tan kurulması" anlamına gelir. Bazan da "imsak = tutmak" anlamında ak­din dağıldığı, fakat tümden ortadan kalkmadığı durumlar için kullanılır. Bu­na göre "Eğer ikinci koca da onu boşarsa, eski karı-kocanın tekrar birbirle­rine dönmelerinde kendilerine bir günah yoktur."[714] âyeti; eğer onu ikinci koca boşarsa, yeniden bir nikâh yapmak üzere birbirlerine dönmeleri konu­sunda kadınla birinci koca üzerine bir günah yoktur, anlamındadır. [715]


[714] Bakara, 2/230.

[715] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/276-277.