๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 31 Mayıs 2011, 13:33:06



Konu Başlığı: Öfke halinde boşama
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 31 Mayıs 2011, 13:33:06
4— İğlâk (Öfke) Halinde Boşama:

 

İğîâk halinde iken verilen talâka gelince, Hanbel rivayetinde İmam Ah-med şöyle der: "Hz. Âişe, Hz. Peygamber'i (s.a.) 'İğlâk halinde iken ne talâk, ne de azad yoktur.' buyururken işitmiştir.[800]İğlâktan 'öfkelenmeyi, gazabı' kasdetmiştir." İğlâk'ın gazap ile tefsiri bizzat İmam Ahmed'in açık­ladığı bir husus olmakta ve bunu ondan Hallâl, Şafiî ve Zâdu'l-Müsafir'de Ebu Bekir rivayet etmektedirler.                                                               

Ebu Davud, Sünen'dt [801] "Sanıyorum o gazaptır" demiş ve hadise: "Yanlışlıkla yapılan talâk babı" başlığını atmıştır. Ebu Ubeyd ve başkaları ise "iğlâk"ı, "ikrah = tehdid, zorlama" diye tefsir etmişlerdir. Daha başka­ları "delilik" diye açıklammışlardır. "Üç talâkı birden vermekten mehiydir. Zira üç talak birden verildiğinde başka bir hak kalmayacağından talâk kapısı üzerine kapanacaktır. Rehnin kapatılması gibi" diye bir izah getirenler de ol­muştur. Bunu da Ebu Ubeyd el-Herevî nakletmiştir.

Şeyhimiz (İbn Teymiye) şöyle der: "İğlâk'ın mânası, kişiye kalbinin ka­patılmasıdır. Öyle ki, artık söylediği sözde kasdı olmaz, ne söylediğini bil­mez. Sanki kasıt ve iradesi, üzerine kapanmış gibi olur." Ben de Ebu'l-Abbas el-Müberred'in "el-galak gönül darlığı, sabrın azlığı demektir. Öyle ki bir çı­kış bulamaz." dediğini ilâvede fayda görüyorum. Şeyhimiz devamla: "İğlâk halindeki talâk kapsamına mükrehin (zorlanan), delinin, sarhoşun veya ga­zap hali ile aklı başından gidenin, söylediği sözü kasdetmeyen ve onun ne ma­naya geldiğini bilmeyen kimsenin talâkı dahildir" der.

Gazap (öfke) hali üç kısımdır:

1) Aklı tamamen baştan alır ve kişi ne dediğini bilmez. Bunun talâkı ih­tilafsız vuku bulmaz.

2)  Henüz ilk aşamalarında olur ve kişiyi söyleyip kasdettiği şeylerin ne mânaya geldiğini tasavvur etmekten alıkoyacak seviyede değildir. Bunun ta­lâkı da vuku bulur.

3)  Gazap halinin, güçlü ve şiddetli olmakla birlikte, aklı tümden izale etmemesi, ama öfke hali geçtiğinde yaptığına ya da yapmadığına pişman ola­cak şekilde kişi İle niyeti arasına girmesi. Tartışma konusu işte bu kısımdır.

Bu durumda iken verilen talâkın vuku bulmaması aüçlü ve kabule açık gözük­ül y

mektedir.  [802]
   

[800] Az önce geçti.

[801] Ebu Davud, 2193 (2/642)

[802] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/314-315.