๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 09 Haziran 2011, 17:46:03



Konu Başlığı: Misvak
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 09 Haziran 2011, 17:46:03
41— Sivâk  Misvak:

 

Sahihayn 'da Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar: "Eğer ümmetime zahmet vermemiş olsaydım, her namaz sırasında misvak kullanmalarını em­rederdim. "[109]

Yine Sahihayn'da., Hz. Peygamber'in (s.a.) gece kalktığında ağzını mis­vakla temizlediği rivayet edilir[110]

Buharî'nin ta*lîk yolu ile aldığı bir hadiste Efendimiz şöyle buyurmuş­lardır: "Misvak ağzı temizleyici, Rabbi razı edicidir."[111]

Sahih-i Müslim'de, eve girdiğinde Efendimizin ilk iş olarak ağzım mis-vakladığı belirtilir.[112]

Misvak konusunda hadisler çoktur. Sahih bir hadiste Efendimizin ölü­mü sırasında Abdurrahman b. Ebî Bekr'in misvakı ile ağzını temizlediği bil­dirilmiştir.[113] Yine Efendimizin: "Misvak hakkında size çok (öğüt) ver­dim. "[114] buyurduğu sahih olarak sabittir.

Misvak olarak kullanılmaya en uygun bitki, "erak" {saivadora persica) ve benzeri ağaçlardır. Rastgele ağaçlardan misvak edinilmemelidir; çünkü ze­hirli olabilir. Kullanımında orta yol tutulmalıdır. Aşın kullanımı durumun­da dişlerin mine tabakasına, cilasına zarar verebilir ve mideden yükselen bu­harların, kirlerin oralara yuvalanmasına imkân verilmiş olabilir. İtidalli kul­lanıldığı takdirde dişleri cilalar, parlatır, diş köklerini pekiştirir, dili açar, diş­lerdeki kireçlenme ve sararmayı önler, ağız kokusunu güzelleştirir, dimağı arın­dırır, iştahı açar.

En iyi kullanma yolu gül suyu ile ıslatılarak kullanmaktır, da ceviz ağacının köklerinden elde edilenidir. et-Teysır sahibi: her beş günde bir onunla dişlerini misvaklayan k.msemn, kafasın, armd.rd B,  duyulanı» tasfiye ettiği, zihnini keskinleştirdigi kanaaünded.rler.    de .

Misvakın pek çok faydaları vardır: Ağzı temizler, diş etlerini pekiştiril, balgamı keser, görmeyi güçlendirir, diş sararmasını giderir, mideyi düzene sokar, sesi arındırır, hazmı kolaylaştırır, konuşmayı kolaylaştırır, okumak, zikretmek, namaz kılmak için zindelik verir, uykuyu düzene sokar. Rabbi razı kılar, melekleri hoşnut eder, sevap hanesini çoğaltır.

Her vakitte kullanmak müstehaptır. Namaz ve abdest sırasında, uyku­dan uyanınca, ağız kokusu değiştiğinde kullanmak müekked sünnettir. Hak­kındaki hadisler umumî olduğu için hem oruçlu hem oruçsuz herkes için ve her vakitte kullanılması müstahaptır. Hem oruçlunun da ona ihtiyacı vardır. Çünkü o Allah'ı razı kılar. Allah'ın rızasını oruçlu iken talep, oruçsuz du­rumdan daha fazla olur. Yine o, ağız için bir temizliktir, oruçlunun temizliği ise en faziletli amellerindendir.

Sünen'de Âmir b. Rebîa (r.a.): "Ben Rasûlullah'ı (s.a.) oruçlu iken sa­yısız defa dişlerini misvaklarken gördüm." demiştir.[115] Buharı, îbn Ömer'­in: "Hz. Peygamber (s.a.) hem günün evvelinde hem de sonunda misvak kul­lanırdı." dediğini nakleder.

Bütün âlimler, gerek vacip gerekse müstehap oruç tutan kimsenin gar­gara (mazmaza) yapabileceğinde icma halindedirler. Gargara, misvak kullan­maktan daha ileri bir iştir. Yüce Allah kendisine kötü koku ile yaklaşılması diye bir garazı yoktur. Kötü koku, kendisi ile kulluk yapılması istenilen meş­ru bir yol da değildir. Oruçlunun ağız kokusunun kıyamet gününde Allah ka­tında hoş olacağının ifadesi sadece oruca teşvik için söylenmiştir, yoksa o ko­kunun bırakılması için zikredilmiş değildir. Kaldı ki, oruçlu misvaka oruç tut­mayandan daha çok muhtaçdır.

Hem, oruçlunun ağız kokusunu güzelleştireceğinden, hasıl olacak Allah'ın rızası daha büyüktür.

Allah'ın misvaka karşı olan muhabbeti, oruçlunun ağız kokusuna olan sevgisinden daha büyüktür.

Yine misvak, oruçludan izale ettiği ağız kokusunun kıyamet gününde Allah katında hoş olmasını engellemez. Aksine oruçlu yarın kıyamet gününde, orucuna bir alamet olmak üzere —misvak kullanmış olsa bile— ağzı miskten de daha güzel kokarak çıkar gelir. Nitekim Allah yolunda yaralanan kimse, yarın kıyamet gününde, yarasından akan kan renginde, kokusu ise misk ko­kusunda olmak üzere haşrolunacaktır. Halbuki o dünyada iken bu kanlan izale etmekle memurdur.

Hem sonra oruçlunun ağız kokusu {halûf) misvakla kaybolmaz. Çünkü bu kokunun sebebi olan midenin yiyeceklerden boş olması keyfiyeti devam etmektedir. Kaybolan sadece diş ve diş etlerinde tezahür eden belirtisidir.

Hz. Peygamber (s.a.), ümmetine oruçta nelerin müstahap, nelerin mek­ruh olacağım hep öğretmiş ve misvakı mekruh olan şeyler arasında sayma­mıştır. Halbuki o ashabın onu kullandıklarını biliyordu. Onları misvak kul­lanmaya en kapsamlı ve şümullü ifadelerle mübalağalı bir biçimde teşvik et­mişti. Onlar bizzat kendisini (s.a.) oruçlu iken defalarca, sayılmayacak ka­dar misvak kullanırken görmüşlerdi. Hz. Peygamber de, onların bu konuda da kendisine tâbi olacaklarını biliyordu, buna rağmen hiçbir zaman, "Zeval-dan sonra misvak kullanmayınız." dememişti. Beyanın, ihtiyaç anından son­raya ertelenmesi teşri'de mümkün değildir. En iyi bilen Allah'tır. [116]


[109] Buharı, U/8; Müslim, 252.

[110] Buharî, 11/8, Müslim, 252.

[111] Buharı, 30/27 (muallak olarak); Şafiî, 1/27; Ahmed, 6/47,62,124, 126,238; Nesâî, 1/10; Dârimî, 1/174 (mevsûl olarak) rivayet etmişlerdir. İsnadı sahihtir. Aynca bk. îbn Hib-bân, 143. Hadisin şahidi için bk. Ahmed 1/3, 10; Îbn Mâce, 289.

[112] Müslim, 253.

[113] Buharı, (Fethu'I-Bârî, 8/106)

[114] Buharı, 11/8.

[115] Ebu Davud, 2364; Ahmed, 3/445. Senedinde Âsim b. Ubeydillah vardır, zayıftır. Buharf temrîz sigası ile (Fethu'I-Bârî, 4/136) muallak olarak zikretmiştir.

[116] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/48-50.