๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 17:04:07



Konu Başlığı: İncir
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 10 Haziran 2011, 17:04:07
13— Tîn, F. Carica, İncir:

 

Hicaz ve Medine'de incir bulunmadığı için sünnette incirden söz edildiği varid değildir. Çünkü incirin yetiştiği toprak, hurmanın yetiştiği topraktan farklıdır. Ancak, Yüce Allah Kitabı'nda menfaat ve faydalarının çokluğu se­bebiyle incire yemin etmiştir. Sahih görüşe göre, yemin edilen şey bildiğimiz incirdir.

İncir sıcaktır. Rutubeti ya da kuruluğunda iki görüş vardır. En kalitelisi beyaz ve olgun kabuklu olanıdır. Böbrek taşlarını ve mesaneyi temizler, ze­hirlere karşı koruyucudur. Bütün meyvelerden daha gıdalıdır. Boğaz, göğüs ve gırtlak sertliğine iyi gelir. Karaciğeri ve dalağı yıkar, mideden balgamı te­mizler, bedene iyi bir gıda olur. Ancak çok yenildiği zaman bitlenmeye yol açar.

:ürusu gıda olur ve sinirlere iyi gelir. Ceviz ve bademle çok iyi gider. Galinos: "Bir kimse öldürücü zehir almadan önce, ceviz ve sedef otu[28] ile birlikte incir yerse, fayda verir ve onu zarardan korur." demiştir.

Ebu'd-perdâ'dan yapılan rivayete göre Hz. Peygamber'e (s.a.)jjbir ta­bak incir hediye edilmişti. Hz. Peygamber: "Yeyiniz!" buyurdu vetondan yedi. Daha sonra: "Eğer bir meyve cennetten indi deseydim bunu derdim. Ne var ki, cennet meyvesi çekirdeksizdir. Ondan yiyiniz. Çünkü o basurları keser ve nikris[29] hastalığına iyi gelir." buyurdu. Hadisin sübûtu konusun­da emin değiliz.

İncirin et kısmı daha iyidir. Hararetli olanları susatır, tuzlu balgamdan hasıl olan susuzluğu yatıştırır, müzmin öksürüğe iyi gelir. Sidiği söktürür, Ka­raciğer ve dalak tıkanıklıklarını açar, böbrek ve mesanelere iyi gelir. Aç kar­nına, özellikle de badem ve cevizle yenildiği vakit gıda alan kılcal damarların açılmasında müthiş etkisi vardır. Ağır gıdalarla alınması gerçekten kötüdür. Beyaz dut incire yakındır, ancak incirden hem gıdası daha azdır, hem de mi­deye daha çok zararlıdır. [30]


[28] Sedef otu (sezâb): Yeşil-mavi renkli bir ottur, güçlü bir koku yayar. Yaprakları elips şel ündedir, beneklidir. Temmuz ve Ağustos aylarında açar. Çiçekleri yıldız gibidir, san yeş renklidir. Bk. et-Tedavî bi'l-A'şâb, s. 184.

[29] Nıkris: Erkeklerde bulunan ve topuklarla ayak parmakları mafsallarında meydana gele şişliktir. Gut hastalığı.

[30] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/24-25.