๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 06 Haziran 2011, 21:54:44



Konu Başlığı: Hurma ağacı
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 06 Haziran 2011, 21:54:44
89— NahI, Phoenix Dactylifera, Hurma Ağacı:

 

Kur'an'da birçok yerde geçer. Sahihayn'da İse İbn Ömer (r.a.) şöyle an­latır: Hz. Peygamber'in (s.a.) yanında iken, bir de baktık hurma özü getiril­di, Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.):

— Gerçekten ağaçlar içerisinde bir ağaç vardır ki, yaprağı düşmez. Bu ağaç müslümanın misalidir. Şimdi bana söyleyin, bu ağaç nedir? buyurdu. Bunun üzerine cemaatin zihinleri kirlardaki ağaçlara takıldı.

Benim içimden bunun hurma olduğu geçti. O hurmadır diyecek oldum. Sonra baktım ben cemaatin içerisinde yaşça en küçük olanıyım. Bu yüzden sustum. Hz. Peygamber:

—  O hurma ağacıdır, buyurdu.

Ben bunu (babam) Ömer'e andığımda şöyle dedi:

—   Eğer  söyleseydin,  o  benim  için  şundan  şundan  daha  makbul olurdu[300]'

Bu hadisten şu neticeleri çıkarabiliriz:

1— Alim olan zat talebeleri için meseleleri vaz edip, onları yetiştirmek için görüşlerini alabilir ve onları deneyebilir.

2— Darbımesel ve teşbihler yapılabilir.

3  - Sahabe, büyüklerine karşı hayâlı ve saygılıdırlar, büyük nında konuşmaktan_]tendilerini tutarlar.

4 — Kişi, oğlunun başarısı ve doğruya ulaşmasından dolayı fe yar, sevinir.

5— Çocuğun babası huzurunda —baba bilmese bile— bildiği bir şeyi söy­lemesi mekruh değildir, bunda babaya karşı bir edepsizlik mânası yoktur.

6— Faydasının devamlı, gölgesinin her zaman olması, meyvesinin hoş ve güzelliği ve daimi olarak bulunması gibi özelliklerinden dolayı müslüman, hurma ağacına benzetilmiştir.

Meyvesi hem yaş hem kuru iken; hem koruk hem olgun iken yenilir. O hem bir gıda hem de devadır; hem yemek hem tatlıdır; hem içecek hem mey­vedir. Gövdesi bina, alet-edevat ve kap imalinde kullanılır. Yaprağından ha­sır, zenbiî, kap ve yelpazeler vb. yapılır. Lifinden ip yapılır, yastık vb. içi dol­durulur. Geriye kaldı çekirdeği, o da deve yiyeceğidir. İlaç ve sürmelikler içe­risine katılır. Sonra meyvesinin ve endamının güzelliği, manzarasının hoşlu­ğu, meyvelerinin ahenkli biçimde dizilişi, çekiciliği ve letafeti insanın içini fe­rahlatır, hoş bir neşe verir. Onun görülmesi yaratıcısının ve O'nun eşsiz sa natını, kudretinin kemalini, hikmetinin sonsuzluğunu hatırlatır. Ona mü'mir kişiden daha çok benzeyen başka bir şey yoktur. Çünkü mü'mîn mahza ha yırdır, açık, gizli mutlak faydadır.

O öyle bir ağaçtır ki, kütüğü (yeni bir minber yapılması münasebeti ile Hz. Peygamber'in kendisinden ayrılması ânında O'na olan şevki, sözünü din lemeye olan iştiyakı neticesinde âhu figân eylemiştir. Meryem validemiz Hz İsa'yı doğuracağı zaman onun altına inmiştir. İsnadında tereddütler bulunai bir hadiste onun hakkında: "Halanıza, hurma ağacı ikram ediniz. Çünkü < Âdem'in yaratıldığı topraktan halkedilmiştir." buyurulmuştur.[301]

İnsanlar asmanın mı hurmadan, yoksa hurmanın mı asmadan daha üs tün olduğunda ikiye ayrılmışlardır. Yüce Allah, Kitab'ında pek çok yerde he ikisini de yan yana zikretmiştir[302]' Her biri diğerine ne kadar da yakındır Bununla birlikte her biri kendi bitiş yerinde, toprağının uygun olduğu yerd daha üstün, daha faydalıdır. [303]


[300] Buharı, 70/46; Müslim, 2811.

[301] Sahih olmayan bir haberdir. Süyutî, el-Câtni'us-Sağîr'de zikretmiş ve onu Ebu Ya'li İbn Ebî Hâlim, el-UkayU (ed-Duafâ'âa), tbn Adiy (el-Kâmil'de), İbnü's Sünnî ve Eb Nuaym'a nisbet etmiştir. Senedinde Meşrür b. Said vardır ve zayıftır.

[302] Üzüm kelimesini 11 yerde, hurma kelimesini ise 20 yerde zikretmiştir. Bk. %1-Mucemu' Müfehres, Ineb ve Nahl maddeleri.

[303] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/108-109.