> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Zadul Mead > Fıtrat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fıtrat  (Okunma Sayısı 1018 defa)
11 Ağustos 2011, 13:16:48
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Ağustos 2011, 13:16:48 »



11- Fıtrat[329] ve İlgili Konulardaki Tutumları:

 

Hz. Peygamber'in (s.a.) sünnetli mi doğduğu yoksa göğsünün ilk !ay-rıldığı gün melekler tarafından mı sünnet edildiği yahut dedesi Abdülmut-talib'in mi sünnet ettiği konusundaki görüş ayrılıkları yukarıda geçmişti.

Ayakkabı giyme, saç tarama, temizlenme, birşey alıp verme konularında sağdan başlamaktan hoşlanırdı. Yemek, içmek ve temizlik konuların­da sağ elini, tuvalet vb. gibi ezayı giderme konularında ise sol elini kullanırdı.

Başının ya tamamını tıraş ederdi, ya da tamamım bırakırdı. Bir kısmı­nı tıraş edip bir kısmını bırakmazdı. Hac dışında başını (tamamen) tıraş ettiği rivayet edilmemiştir.

Dişlerini misvakla fırçalamayı severdi. Misvak kullanımında oruçlu olup olmaması farketmezdi. Uykudan uyandığında, abdest alırken, namaz kıla­cağı zaman ve eve girdiği vakit misvakla dişlerini fırçalardı. Bu iş için mis­vak ağacından yapılan ağaç çubuk kullanırdı.

Çokça koku sürünürdü. Güzel kokuyu severdi. Hamamda avret yerle­rinin tüylerini dökmek için hamam otu kullandığı söylenmektedir.[330] Ön­celeri saçlarını sahverirdi. Sonra ikiye ayırdı. İkiye ayırması saçını, her bö­lüm bir kakül olacak şekilde iki bölüme ayırmasıdır. Salıvermesi ise arka­sından serbest bırakması ve iki bölüme ayırmamasıdır.

Asla hiçbir hamama girmemiştir. Belki onu gözüyle görmemiştir de. Hamam konusunda hiçbir sahih hadis de yoktur.[331]

Bir sürmedanlığı vardı, her gece uykudan önce iki gözüne de ondan sürme çekerdi.tır[332] Sahabîler, Hz. Peygamber'in (s.a.) saçına kına yakınıp yakınmadığında ihtilaf etmişlerdir. Enes: "Kına yakınmam ıştır" derken, Ebu Hureyre "Kına yakındı" diyor. Hammad b. Seleme, Humeyd yoluyla Enes'in: "Allah Rasulü'nün (s.a.) saçım kınalı gördüm" dediğini aktarır. Hammad diyor ki: Abdullah b. Muhammed b. Akîl, bana: "Allah Rasu­lü'nün (s.a.) saçını Enes b. Mâlik'in yanında kınalanmış gördüm" diye haber verdi. Bir grup da "Allah Rasulü (s.a.) çokça güzel koku kullandı­ğından saçı kızıllaşmıştı. Bundan dolayı da kına yakınmadığı halde yakın­mış zannedilirdi" diyor.

Ebu Rimse anlatıyor: Oğlumla birlikte Allah Rasulü'ne (s.a.) geldim. Bana: "Bu, senin oğlun mu?" diye sordu. "Evet öyledir. Ben buna tanık­lık ederim" şeklinde karşılık verdim. Bunun üzerine: "Sen onu günaha sürüklemezsen, o da seni günaha sürüklemez" buyurdu. Baktım, saçının akları .kırmızıydı.[333] Tirmizî diyor ki: Bu hadis, bu konuda rivayet edi­len en hasen ve en açık hadistir. Çünkü sahih rivayetlere göre Hz. Peygam­ber (s.a.), saçı sakalı ağaracak yaşa ulaşmamıştı.

Hammad b. Seleme, Simâk b. Harb'e dayanarak anlatıyor: Câbir b. Semüre'ye sordular: "Hz. Peygamber'in (s.a.) başında beyazlık var mıydi?" O da: "Başındaki saç ayrımı yerindeki birkaç saç telinden başka O'-nun saçında beyazlık yoktu. Onların beyazlığını ise saçını yağladığı vakit yağ ortaya çıkarırdı." karşılığını verdi.

Enes diyor ki: Allah Rasulü (s.a.) başını ve sakalını çokça yağlar, saçı­nın parlaklığını artırırdı. Elbisesi sanki zeytinyağı satıcısının elbisesine dönerdi[334]

Saç taramayı severdi. Saçını bazan kendisi, bazan da Hz.Âişe tarardı. Saçı kulak yumuşağından aşağıda omuzdan yukarıda kalacak kadar uzatır­dı.[335] Kulak yumuşağına kadar uzayan saçı kulaklarının yumuşağını bi­raz aşardı. Saçı uzayınca dört örgü yapardı. Ümmü Hânî "Allah Rasulü (s.a.) Mekke'de bir keresinde bize geldiğinde başında dört saç örgüsü var­dı." diyor. Bu hadis sahihtir.[336]

Hz. Peygamber (s.a.) kendisine sunulan güze! kokuyu geri çevirmezdi. Sahih-i Müslim'de O'nun şöyle buyurduğu sabit olmuştur: "Kendisine fes­leğen sunulan kimse onu geri çevirmesin. Çünkü o hoş kokulu, yükü hafif bir çiçektir". Hadisin lafzı bu şekildedir. Bazıları ise bu hadisi: "Kendisine güzel koku sunulan kimse geri çevirmesin" şeklinde rivayet ediyor."[337] Bu ise yukarıdaki hadis ile aynı anlamda değildir. Zira fesleğenin —misk, an-ber, esans[338] vb. güzel kokuların aksine— alınmasında pek minnet ol­maz. Çünkü onun harcanmasında tolerans âdet haline gelmiştir. Ancak Azrâ b. Sâbit'in Sümame yoluyla Enes'ten rivayet ettiği şu hadis sabittir: "Allah Rasulü (s.a.) güzel kokuyu geri çevirmezdi."[339] İbn Ömer'in Hz. Peygamber'den (s.a.) rivâyeyt ettiği: "Üç şey geri çevrilmez: Yastık, yağ ve süt" hadisi ise ma'lul (illetli = kusurlu)dur. Bunu Tirmizî rivayet etmiş ve illetini belirtmiştir. Ama ben şimdi bu konuda ne denildiğini hatırlamı­yorum. Yalnız bu hadisin Abdullah b. Müslim b. Cündüb, onun babası Müslim b. Cündüb, onun da İbn Ömer'den gelen bir senedle rivayet edildi­ğini hatırlıyorum.[340]

Ebu Osman en-Nehdî'nin mürsel olarak rivayet ettiği hadislerden biri ne göre Allah Rasulü (s.a.) buyurmuştur ki: "Herhangi birinize fesleğet çiçeği verilirse onu geri çevirmesin. Çünkü o, cennetten çıkmıştır.'[341]

Allah Rasulü'nün (s.a.), kıymetli koku bulunan bir kabı vardı, ondai sürünündü. En çok sevdiği koku misk idi. Kına çiçeğinden de hoşlanırdı[342]


[329] Fıtrat: Bu kavramın anlamında farklı görüşler ileri sürülmüştür. Hattâbî, çoğunluk alimlerin fıtratın, "sünnet" anlamında kullanıldığı görüşünde olduklarını söylüyor. Din anlamında olduğu da söylenmiştir. Kelimenin kökünden hareket edenler ise ya­ratılış, ilk var ediliş anlamını vermişlerdir. Beyzavî diyor ki: Fıtrat,

peygamberlerin seçtikleri ve şeriatların ittifak ettikleri eski sünnet (gelenek) demektir. Bu sanki o kadar tabiî birşey ki, peygamberler ve şeriatlar onda birleşmişlerdir. Bk. Şevkânî, Neylü'l-Evtâr,  1/123,  130.

[330] Arapçası "nura" olan hamamotu, kireçten ve zırnıktan yapılan ve kıl dökmek için kullanılan bir şeymiş. Bk.  Âsim Ef., Kamus-ı Okyanus, 2/728,

[331] Eseri tahkik edenler diyorlar ki: Müellif (r.h.) buradaki olumsuz ifadesinde hataya düşmüştür. Çünkü bu konuda da sahih hadis rivayet edilmiştir: 1)  Câbir hadisi: "Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa hanımını hamama sok­masın. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa hamama peştemalsiz girmesin. Kim Allah'a ve ahiret gününe İnanıyorsa üzerinde içki dolaşan sofraya oturmasın." Hâ­kim, Müstedrek, 4/288; Tirmizî, 2802; Nesâî, 1/198 (yalnız birinci cümleyi rivayet etmiştir). Hâkim hadisi sahih saymış, Zehebî de ona muvafakat etmiştir. Tirmizî İse hasen-garîb olduğunu söylemiştir. Hafız İbn Hacer isnadını ceyyid bulmuştur. Bu hadisin pekçok sahihi vardır.  Bk. et-Tergîb ve't-Terhîb,  1/88, 91; Mecmau'z-Zevâid,  1/277, 279. Şu halde hadis sahihtir.

2)  Ümmü'd-Derdâ hadisi: Bu sahabî hanım anlatıyor: Hamamdan çıktım, Allah Rasûlü (s.a.) ile karşılaştım. Bana: Nereden böyle, ey Ümmü'd-Derda!" diye sordu. Ben de: "Hamamdan" dedim. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki, analarından birinin evi dışında elbiselerini soyunan herbir kadın mutlaka Rahman ile kendisi arasındaki her türlü örtüyü parçalamış demekrir." Ahmed, 6/361, 362; ed-Dûlûbî bu hadisi el-Künâ ve'l-Elkâb adlı eserinde biri sahih iki senedle rivayet etmiştir. el-Heysemî ise el-Mecma'da (1/277) hadisi verdikten son­ra: "Ahmed (Müsned'de) ve Taberânî, Kebîr'de değişik isnadlarla rivayet etmişler­dir. Bu senedlerden birinin râvîleri sahih ricalidir." diyor.

3)  Ebu'l-Müleyh hadisi: Şamlı bir grup kadın Hz.Âişe'nin (r.a.) huzuruna girer. Hz. Âişe: "Kimlerdensiniz?" diye sorar. "Şam halkından" karşılığını verirler. "Hz.

Âişe: "Herhalde, kadınları hamamlara giden vilayettensiniz?" der. "Evet" derler. "Allah Rasûlü'nün (s.a.) şöyle buyurduğunu işittim der, Hz. Âişe: Evi dışında elbise­sini soyunan her bir kadın Allah Teâlâ ile kendi arasındaki (bağı) parçalamış olur." Ebu Davud, 4010; Tirmizî, 2804; İbn Mâce, 3750. Tirmizî hadisi hasen, Hâkim (4/288) ise sahih saymış ve Zehebî, Hâkim'in bu görüşüne muvafakat etmiştir. Hadis bu ikisinin dediği gibidir. Bu hadislerde evlerde hamam (banyo) yapımının meşruiyetinin güçlülüğü gösterilmektedir.

tbn Abbas'dan gelen bir hadiste ise Hz. Peygamber (s.a.) "Hamam denilen evden sakının!" buyurur. "Ey Allah'ın Rasulü! Hamam kirleri gideriyor, hastaya fayda veriyor" derler. Bunun üzerine: "Kim oraya girerse örtünsün" buyurur. Hâkim, 4/288; Taberânî, Kebir, 3/103; Ziya el-Makdisî, Muhtâre. Hâkim hadisi sahih saymış, Ze-hebi ona katılmıştır.

Mütercim der ki: Müellif bu konuda yalnız değildir. Meselâ, et-1'tibâr fi'n-Nâsih ve'l-Afensûh mine'l-Âsâr (s. 241, Humus, 1966) adlı eserin sahibi diyor ki: "Hamam­la ilgin' hadislerin hepsi lletlidir. Bu konuda yalnızca sahabeden —Allah onlardan razı olsun— sahih rivayetler vardır." Böyle söyleyen başka muhaddisler de vardır.

[332] Tirmizî, 2049; İbn Mâce, 3499; Ahmed, 1/354; Tirmizî, Şemail, 48, 49. Hadis zayıf­tır. Bu konuda Ebu'ş-Şeyh, Ahlâku'n-Nebî(s.a.) adlı eserinde (s. 183) ceyyid senedle Enes'den şu hadisi rivayet eder:  "Hz. Peygamber1 (s.a.) üç kere sağ, iki kere de sol gözüne sürme çekerdi." Taberânî, el-Kebîr'dz (3/119/1) İbn Ömer'den bu hadise şahid olacak bir başka zayıf hadis rivayet eder.

[333] Ebu Davud, 4495; Nesâî, 8/53; Ahmed, 2/226, 227; Tirmizî, Şemail, 44. İsnadı sahihtir.

[334] Tirmizî, Şemail, 32. Senedi zayıftır.

[335] Tirmizî, 1755 ve Şemail (24); Ebu Davud, 4187; İbn Mâce 3635; Ahmed, 6/108, 118. Senedi hasendir. Tirmizî "Bu hadis hasen-garib-sahihtir." diyor.

[336] Tirmizî, 1782; Ebu Davud, 4191; İbn Mâce, 3632; Ahmed, 6/341, 425. İsnadı sahih­tir. Tirmizî hasen olduğunu söylemiştir.

[337] Müslim, 2253; Ebu Davud, 4172; Nesâî, 8/189.

[338] Esans diye tercüme ettiğimiz kelimenin Arapçası "gâliye"dir. Mütercim Asım Efendi diyor ki: Bilinen bir güzel koku adıdır. Türkçe...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fıtrat
« Posted on: 24 Nisan 2024, 05:22:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fıtrat rüya tabiri,Fıtrat mekke canlı, Fıtrat kabe canlı yayın, Fıtrat Üç boyutlu kuran oku Fıtrat kuran ı kerim, Fıtrat peygamber kıssaları,Fıtrat ilitam ders soruları, Fıtratönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes