๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Zadul Mead => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 07 Haziran 2011, 18:51:05



Konu Başlığı: Asma
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 07 Haziran 2011, 18:51:05
78— Kerm V. Vinifera, Üzüm Çubuğu, Asma:

 

Kerm, üzüm ağacıdır. Üzüm ağacına "kerm" denmesi mekruhtur. Çünkü Müslim'in Sahih'inde Hz. Peygamber (s.a.): "Sizden biriniz üzüme 'kerm' demesin. 'Kerm' ancak müslüman adamdır.", başka bir rivayette de: "Kerm, ancak müslüman adamdır.", başka bir rivayette de; "Kerm, ancak müslü-manın kaîbidir."[232], bir başka rivayette de: "Kerm demeyiniz; 'meb' (üzüm) ve 'hable' (üzüm çubuğu, asma) deyiniz. "[233] buyurmuştur.

Bunun iki mânâsı vardır:

Birincisi: Araplar üzüm çubuğuna menfaat ve hayrının çokluğundan do­layı "kerm" derlerdi. Hz. Peygamber (s.a.), bütün kötülüklerin anası olan ve üzümden elde edilen içkiye karşı bir davetiye çıkarabileceği düşüncesiyle üzüm için bu ismin kullanılmasını iyi görmedi ve şarabın aslı olan bu ağacın, isimlerin en güzeli ve hayırlısı ile isimlendirilmesini mekruh buldu.

: İkincisi: Bu söz "Pehlivan, güreşte yenen kimse değildir."[234], "Zaval­lı; kapı kapı dolaşan kimse değildir."[235] sözlerinin üslûbunda söylenmiştir. Yani: Siz, üzüm ağacını fazla menfaatinden dolayı "kerm" diye isimlendiri­yorsunuz. Oysa ki mü'minin kalbi veya müslüman adam, bu isme ondan da­ha lâyıktır. Çünkü mümin, mahza hayırdır menfaattir demek olur. Dolayı­sıyla bu ifadede mü'minin kalbinde bulunan cömertlik, iman, nur, hidayet, takva ile onu bu isme üzüm çubuğundan daha lâyık ve müstahak kılan diğer vasıflar gibi hayırlara işaret bulunmaktadır.

Üzüm çubuğu, soğuk ve kuru bir özellik arzeder. Yaprakları, sıkılmış üzüm artıkları ve sürgünü, birinci derecenin son haddinde, soğutucu özellik arzeder. Ezilip sargı yapıldığında baş ağrısını teskin eder, sıcak özellikli şiş­liklere ve mide yanmasına iyi gelir. Sürgünlerinin usaresi içildiğinde kusmayı teskin eder, karnı tutar. Yaş özü çiğnendiği ve yapraklarının özsuyu alındığı zaman bağırsak yaralarına, kanamaya, kan kusmaya, mide ağrısına iyi gelir. Gövde kesildiğinde sızan zamk gibi su, içildiği zaman taşları düşürür. Sürül­düğü zaman temreği ve yaralı uyuzu vb.ni iyileştirir. Kullanılmadan önce sü­rülecek yerin su ve natronla (sodyum karbonat) yıkanması iyi olur. Zeytin­yağı ile sürüleceği zaman saç tıraş edilir. Dallarının külü sirke, gül yağı ve sedef otu ile birlikte sargı yapıldığında, dalağa ânz olan şişliğe iyi gelir. Üzüm çiçeğinin yağı, gül yağı gibi tutucu özellik arzeder. Faydaları pek çoktur, hur­manın faydalarına yakındır. [236]


[232] Müslim, 2247; Buharı (Fe/hu'l-Bân, 10/465, 467).

[233] Müslim, 2248.

[234] Buharî, 78/76; Müslim, 2609. Devamı.'Asıl pehlivan öfke sırasında kendisini: olan kimsedir." şeklindedir

[235] Müslim, 1039. Tamamı şöyledir: Hz. Peygamber: "Yoksul demek, kapı kapı dolaşan ve kendisine bir lokma iki lokma veya bir hurma iki hurma verilen kimse demek değil­dir." buyurdu. Bunun üzerine: "Peki, yoksul kimdir ya Rasûlallah!" diye sordular. Hz. Peygamber (s.a.}: "Yoksul (miskin), kendini geçindirecek birşey bulamayan, halim an­layıp da kendisine sadaka verecek bulunmayan ve âlemden bir şey istemeyen kimsedir." buyurdu. Başka bir rivayette de: "Miskin (yoksul) ancak iffetli ve nezih fakirdir. İsterse­niz, "İnsanlardan ısrarla istemezler." (2/273) âyetini okuyun." buyurmuşlardır,.

[236] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/86-87.