๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Vaaz Projeleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 01 Ekim 2010, 17:01:15



Konu Başlığı: Takdim
Gönderen: Zehibe üzerinde 01 Ekim 2010, 17:01:15
TAKDİM

Vaaz, “öğüt vermek, birinin kalbini yumuşatacak şeyler söylemek, kötü sonuçları hatırlatmak, uyarmak ve sakındırmak” manalarına gelen bir masdardır. Vâiz ise ism-i fâil kalıbında “nasihat eden, öğüt veren kişi” anlamına gelir. Diyanet İşleri Başkanlığı Taşra Teşkilatı Görev ve Çalışma Yönergesinde de vâiz “topluca ibadet edilen yerlerde ve özellikle camilerde cemaati dini yönden aydınlatmak amacıyla, ibadet öncesi ve sonrası kürsüden öğütler veren din adamı” şeklinde tarif edilir. Şu halde iyi bir vâiz, doğru bilgi veren, dinî kaynaklara muttali ve toplumun yapısını iyi analiz edebilen firaset ehli kişi demektir. Dolayısıyla vaizler resmen yetkili, dinen etkili olabilmeleri için öncelikle basiretli ve toplumun güvenini kazanmış kişiler olmalıdır.       
Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarından oluşan 30 kişilik bir heyet tarafından hazırlanan “Örnek Vaaz Projeleri” adı altında bir çalışma gerçekleştirmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu örnek vaaz projesi vaizlere ve vaaz edenlere anahtar ve rehber konumundadır. Zira Projede 123 ayrı konu Kur’an-ı Kerim ve Sahih hadisler çerçevesinde işlenmiş, konuların kısaca özeti verilmiş ve başvuru kaynaklarına işaret edilmiştir. Şu halde bu eserden istifade kaynakları tanıma, hatırlama veya da onlara müracaat etme şeklinde düşünülmelidir. Bu da vaizlerin konuya hakimiyeti ve dirayeti ile hasıl olur.     
Bu çalışma Başkanlıkça önce vaizlere CD şeklinde gönderilmiş, bilahare de yazıya aktarılarak kitapçık haline getirilmiştir. Ancak elimize ulaşan şekliyle kitapçığın fihristi dahi olmaması, Arapça ibarelerin müellifler tarafından farklı karakter ve puntolarla yazılması, veya bazı ayet ve hadislere hareke konulmaması kitapçıktan istifadeyi bir hayli güçleştirmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmadan daha fazla faydalanılması için ayet ve hadisler tekrar yazılmıştır. Özellikle de yazım birliğini sağlamak için Arapça karakterleri ve harekeleme işlemleri dipnottaki kaynaklarla mukayese edilip, yeniden gözden geçirilerek bazı tashihler yapılmıştır. Ayrıca konuların rahat bulunabilmesi için esere alfabetik sıra gözetilerek içindekiler bölümü eklenmiştir.           
Şu da bir gerçek ki ayrı yapılan ve sonradan birleştirilen heyet çalışmalarındaki bazı eksikliklerin bulunması doğaldır. Böyle noksanlıklar çalışmanın değerini düşürmemelidir. Zira mükemmellik ancak Allah’a aittir. Dolayısıyla böyle bir emek mahsulü olan projeye katkılarından dolayı Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarını ayrı ayrı tebrik ederiz. Yine eserin bu şekliyle çoğaltılmasına vesile olan sayın İl Müftüm Mahmut Gündüz hocamıza ve meslektaşımız M. Arif Karalı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri böyle hayırlı bir hizmete ve çalışmaya muvaffak kılan Rabbimize de sonsuz hamd ve senalar olsun.     

07 Mayıs 2007
Dr. M. Selim ARIK
Bursa Merkez Vaizi