> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Uydurma hadisleri tanıma yolları > Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis  (Okunma Sayısı 5612 defa)
05 Haziran 2011, 22:17:36
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 05 Haziran 2011, 22:17:36 »



Kınanın Fazileti İle Hadis

295. Bu uydurmalardan birisi de; kına, kınanın fazileti ve kınayı öven hadislerdir.

Bu konuda bir cüz var. Fakat bu hadislerden hiçbirisi sahih değildir. Bu konuda rivayet edilen hadislerin en iyisi, Tirmizî'nin rivayet ettiği şu hadistir:

"(Şu) dört şey, peygamberlerin sünnetlerindendir:

1. Misvak (kullanmak),

2. Güzel koku (sürünmek),

3. Kına,

4.
Nikah. [313]

Hocamız Ebu'l-Haccâc el-Mizzî'nin (bu hadisle ilgili olarak) şöyle dediğini işittim:

"(Hadisin metninde; "sünnet olmak" değil de, kına" geçmiş olması,) ravilerden birinin hatasıdır. Çünkü bu (kelime), ancak kına" değil, sonu) nûn (O) (harfiyle biten) sünnet olmak" şeklinde olacaktır."

Yine bu hadisi, Mehâmilî, hocası Tirmizî'den rivayet edip der ki:

"Açıkçası; bu sünnet olmak" kelimesi, satırın sonu­na gelip bundan dolayı da nûn (O) harfi düşmüştür. Dolayısıyla ravilerden bazısı, bu kelimeyi; "kına" ve bazısı da haya" diye rivayet etmiştir. Aslında bu kelime, sünnet ol­mak" şeklindedir.[314]


296. (Konu ile ilgili olarak şu) hadis de sahihtir:

"Kına ve çivit otuyla boya yapmak. [315]



[313] Tirmizî, Nikâh 1 (1080)'da, bu hadisi, Ebu Eyyûb el-Ensârî (r.a)'tan merfu' olarak rivayet etmiştir. Daha sonra Tirmizî, bu hadisin, "hasen- garib" olduğunu kaydetmiştir. Nikah" kelimesi; orijinal nüsha ile Aliyyu'l-Kârî'nin "el-Mevzûâtu'l-Kübrâ"sındaki konuyla ilgili yerden düşmüştür. Tirmizî'deki hadisin lafzı şu şekildedir: (Şu) dört şey, peygamberlerin sünnetlerindendir: 1. Haya', 2. Güzel ko­ku sürünmek, 3. Misvak kullanmak, 4. Nikah."

[314] Münâvî, Feyzu'l-Kadîr, 1/465'de der ki: "Beyzâvî dedi ki: '1 "kına" kelimesi nûn (0) harfiyle, 2. "haya" ve 3. "sünnet olmak" ise tesniyeyle rivayet edilmiştir.

Birincisi: "kullanma" ve "boyama" kelimesinin muzafın (-tamlananm)ın takdiri gibi. Çünkü "kına"nın bizzat kendisi, sünnet değildir. Fakat bu, ikisi "güzel koku sürünmek"ten daha uygundur. İkincisi:  "haya", gerektirdiği ve zorunlu kıldığı şeyi açıklamaktadır. Çirkin şeyler ile rezil şeyleri örtmek ve onlardan sakınmak gibi. Çünkü hayâ'nın bizzat kendisi, yaratılıştan gelen bir durumdur. Dolayısıyla da ça­lışmakla elde edilmez. Bunun sonucu olarak haya, söz konusu sünnetler­den sayılmıştır.

Üçüncüsü ("sünnet olmak") ise, zaten açık bir durumdur "haya" kelimesi, (harfin)in noktasız ve altta olması şeklinde; "sünnet olmak" kelimesi ise (ha" harfin)in noktalı olup şeklinde) tesniyeli bir vaziyette üstte olması şeklinde "kına" kelimesi ise, ( r "ha" harfin)in noktasız ve şeddeli nûn (ü) harfiyle "boyanılan nesne" anlamında gelmiştir.

Bu rivayet, sahih değildir. Bu rivayette, yanlış harekeleme ile ilgili bir du­rum söz konusu. Çünkü bu hadis, eli ve ayağı, kişiye haram kılmaktadır. Saçın boyanması durumu, Peygamberimizden önce yoktu. Dolayısıyla da "peygamberler" ile ilgili bu hadisin senedi, sahih değildir. Hafız Irâkî'de, ( r "ha" harfinin "haya" şeklinde) altta ve ("kı­na" şeklinde) nûn (O) harfiyle olması ile ilgili meseleyi anlattıktan sonra der ki: "Her ikisi de yanlıştır. Doğru olan, "sünnet olmak"tır. (Bu­radaki) nûn (O) harfi, haşiye/açıklama sırasında var. Fakat bu nûn (O) harfi (bu açıklama sırasında) düşmüştür. "Sünnet olmak" kelimesi husu­sunda ihtilaf edilmiştir. "Sünnet olmak" kelimesi, diğer iki ke­limeden daha evlâdır. Çünkü "hayâ"nın yaratılıştan gelen bir özel­liktir. "Kına" ise sünnetlerden değildir. Peygamber (s.a.v), "sünnet olmak" lafzının aksine kına" kelimesini, "fıtratın özellikle­rini" anlatan hadis içerisinde zikretmemiştir. Üstelik İbrahim (a.s), sünnet olmakla emrolunmuştur. Sünnet olma, İbrahim (a.s)'dan sonra da İsa (a.s)'a kadar olan peygamberler ve onlara tabi olan kimseler arasında de­vam etmiştir. Zira İsa (a.s)'da sünnet olmuştur.' Beyzâvî'nin sözü burada bitmektedir.

İbn Kayyim'in buna benzer bir görüşü daha önce geçmişti. Yine İbn Kayyım, Zâdu'1-Meâd, 3/309'da, Mizzî'nin; "bunun doğrusunun, "sünnet olmak" olduğu, fakat nûn (ü) harfinin düştüğü" ile ilgili karışıklığı belirtip devamla da der ki: "Yine bu görüşü; Mehâmilî'de, hocası Tirmizi’den rivayet etmiştir." Münâvî'nin sözü burada bitmektedir.

[315] Müellif İbn Kayyım, Zâdu'1-Meâd, 3/387'de "Gıdalar ile İlaçlar Bölümü"nde "çivit otuyla" boya yapma ile ilgili hadis hususundaki karı­şıklığı çözme mahiyetinde şöyle der:

"Buhârî, Libâs 66'da Osman b. Abdullah b. Mevheb'in şöyle dediğini ri­vayet etmiştir:

Ümmü Seleme'nin yanına girmiştik. Bize, Resulullah (s.a.v)'in saçların­dan bîr saç çıkardı. Bir de baktık kî, o saç, kına ve çivit otuyla boyan­mıştı." Dört Sünen'de konuyla ilgili olarak Resulullah (s.a.v)'in şöyle buyurduğu geçmektedir: Kendisiyle (saç ve sakaldaki) beyazlığı değişt'rdiğiniz en güzel şey; kına ve çivit otudur." (Tirmizî, Ubâs 20 (1753); Nesâî, Zînet 16; Ebu Dâvud, Teraccül 18 (4205); İbn Mâce, Ubâs 32 (3612); Ahmed b. Hanbel, 5/147, 150 ç.) Buhârî ile Müslim'in "Sahih"lerinde konuyla ilgili olarak Enes (r.a)'tan şöyle bir hadis gelmiştir:

"Ebu Bekr, kına ve çivit otuyla (saç ve sakalını) boyamıştır." (Buhârî, Menâkıbu'l-Ensâr 45; Müslim, Fezâıl 103 (2341) ç.) Hafiz İbn Hacer'de, Fethu'1-Bârî, 10/300'de konuyla ilgili olarak şöyle der: "Çivit, Yemen'de yetişen bir bitkidir. Ondan, kırmızıya çalar siyah renkte bir boya çıkar. Kınanın boyası ise, kırmızıdır. Dolayısıyla bu ikisinin birlikte kullanılmasıyla, siyah ve kırmızı arası (=kahverengi) bir renk ortaya çı­kar."



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2011, 22:18:58 Gönderen: Eslemnur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis
« Posted on: 28 Mart 2024, 20:54:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis rüya tabiri,Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis mekke canlı, Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis kabe canlı yayın, Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis Üç boyutlu kuran oku Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis kuran ı kerim, Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis peygamber kıssaları,Kınanın Fazileti İle İlgili Hadis ilitam ders soruları, Kınanın Fazileti İle İlgili Hadisönlisans arapça,
Logged
11 Kasım 2014, 19:11:17
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #1 : 11 Kasım 2014, 19:11:17 »

Rivayet eden ravilerin de çok büyük ve dikkat gerektiren bir görevleri var. Allah c.c muhafaza.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

11 Kasım 2014, 19:16:22
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2014, 19:16:22 »

Esselamu aleykum ; ALLAH hakikatli hadislerle amel etmeyi nasip eylesin inşaallah ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

11 Kasım 2014, 19:39:16
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #3 : 11 Kasım 2014, 19:39:16 »

Ve aleykumusselam. Rabbim ravilerden razı olsun. Vesileriyle bizler dogruya ulaşıyoruz inşallah. Mevlam idrakimizi artirsin.Rabbim razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

11 Kasım 2014, 19:43:46
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #4 : 11 Kasım 2014, 19:43:46 »

Hadis usulünde usulcüler tarafından uydurma hadisleri tanımak için geliştirilmiş bir çok yöntem var. Uydurma hadisler konusunda bizlerin de çok dikkatli olması gerekiyor. 
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes