> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Türkiye > Haberdar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Haberdar  (Okunma Sayısı 554 defa)
23 Mayıs 2012, 12:54:22
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 23 Mayıs 2012, 12:54:22 »



HABERDAR
İbrahim BARAN • 45. Sayı / HABERDAR


TÜRKİYE GÜVENLİK KONSEYİ’NDE

Türkiye 47 yıllık bir hayâlini gerçekleştirdi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) geçici üye olarak kabul edildi. Ülkemiz, Batı Avrupa grubunda yapılan seçimlerde 151 oyla katılımcıların üçte ikisinin desteğini alarak BMGK’nin üyesi oldu. Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını 21 Temmuz 2003 tarihinde açıklayan, 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında BMGK’de yarı dönem yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu. Son dönemde dış politikadaki ataklarıyla önemli açılımlara imza atan ülkemiz, bu üyelikle birlikte hem uluslararası arenadaki prestijini artıracak hem de BMGK’de görüşülen ve bireysel olarak da çözümler üretmeye çalıştığı Ortadoğu, Afrika ve Balkanlar gibi konularda diğer devletlerle mutabık kararlar alınmasını sağlayacak. Aynı zamanda bu üyelikle birlikte Cumhurbaşkanı ve bakanlar düzeyinde lobi yapma fırsatını da yakalamış olacak. Türkiye, konseye üyeliği devam ettiği sürece alınan karalar için rey hakkına sahip olacak ve belki de önyargı ile yaklaşılan bazı meseleler ile ilgili âdil kararlar alınmasına vesile olacak. Yani uluslararası meseleler ile ilgili alınan kararlarda daha önce yalnızca beyanat bildirmek ve pozisyon almak zorunda olan Türkiye, artık bu kararlara direkt etki edebilecek duruma geldi. Bununla birlikte bu üyelik, Türkiye’yi Konsey’de tartışılacak konularla ilgili net tavırlar sergilemek zorunda bırakacak. Çünkü daha 1961’deki üyelikten sonra Kıbrıs meselesiyle ilgili Konsey’le aramızda ciddi problemler ortaya çıkmıştı. Her ne olursa olsun bu süreç, Türkiye’nin uluslararası rolünün tanınması anlamına geliyor. Bir sonraki aşamanın ise AB üyeliği olacağı konuşuluyor.

EKONOMİK KRİZ KORKUTUYOR

ABD ekonomisinin son yıllarda sıkıntı içerisinde olduğu konuşulduğunda birçok kimse bunun bir komplo teorisi olduğunu iddia ediyordu. Tek kutuplu dünyada süper güç konumundaki ABD’nin ekonomik kriz yaşaması, birçok insana mantıklı gelmiyordu. Hâlbuki insanlık tarihinde büyük imparatorlukların yaşadığı sürecin aynısını ABD’nin de yaşaması normal. ABD’deki finansal kriz yalnızca ABD’yi değil, ABD ekonomisiyle bir şekilde ilişkisi olan tüm dünya devletlerini etkiledi. İzlanda gibi bir ülke internet ilanıyla satılığa çıkarıldı. Bu krizi bazı hisse senetlerinin değerinden fazla miktarlarda satılmasına ve kimi bankaların tahsis ettikleri kredileri geri almamasına bağlayanlar olsa da, bu sürecin yaşanacağı uzun yıllar öncesinden belliydi. ABD’nin savaşa yaptığı yatırımlar beklentilerini karşılamadığı için ekonomisine büyük ölçüde külfet oldu. 2001 yılında büyük bir ekonomik kriz atlatan Türkiye ise krizden gereken dersi aldığı için beklenilenin aksine krizi minimum düzeyde hasarla atlatmaya çalışıyor. Büyük gelir kaynaklarına sahip olan bazı Avrupa ülkelerinin bile etkilendiği bu krizden şimdiye kadar Türkiye’nin fazla etkilenmemesi dikkatlerden kaçmıyor.

KARADENİZ ÜLKELERİ TOPLANDI

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın(KEİT) 19. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Arnavutluk'un başkenti Tiran’da toplandı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın temsil ettiği toplantıya Ermenistan’ı Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Romanya, Sırbistan ve Ukrayna’yı ise dışişleri müsteşarları temsil etti. Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda KEİ üyesi ülkelerinin iş adamlarına ve tır-kamyon şoförlerine vize kolaylığı sağlayacak bir anlaşma imzalandı ve KEİ Dönem Başkanlığı Arnavutluk’tan Ermenistan’a geçti. Kurul görüşmeleri çerçevesinde New York’ta yapılan KEİ Dışişleri Bakanları gayr-ı resmî toplantısında ele alınan, KEİ’nin etkinliğinin artırılmasına yönelik yol gösterici ilkeler de onaylandı.  Toplantıda konuşan Nalbantyan, Türkiye-Ermenistan ilişkileri hususunda ümitli olduklarını söyledi. New York’ta yapılan Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan görüşmesinin hatırlatılması ve tekrar bir araya gelinip gelinmeyeceğinin sorulması üzerine, “Neden olmasın” dedi ve bu buluşmanın Türkiye’nin fikri olduğunu anımsattı. KEİT, Türkiye’nin girişimiyle bölgesel ekonomik ve stratejik işbirliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir teşkilat. Türkiye’nin arabuluculuğuyla Ermenistan-Azerbaycan sorunu çözülürse KEİT kuruluş gayesine uygun bir amacı başarmış olacak.

AZERİLER YENİDEN ALİYEV DEDİ

Azerbaycan’da seçime giden halk, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i beş yıl daha bu göreve getirdi.  Müsavat Partisi ve Halk Cephesi (AHCP) başta olmak üzere ülkenin önde gelen muhalefet partilerinin “şartların demokratik olmadığı” gerekçesiyle katılmadığı seçimde Aliyev, diğer altı adaya fark atarak, oyların yüzde 80’ini aldı. Sandık çıkış anketi yapan sivil toplum kuruluşlarından “Rey”, seçime katılım oranını yüzde 68,5 olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Aliyev’i yüzde 5,44’lük oy oranıyla bağımsız aday Gulamhüseyin Alibeyli ve yüzde 4,74’lük oranla Ümit Partisi Başkanı İkbal Agazede izledi. Muasır Müsavat Partisi Başkanı Hafız Hacıyev ve Liberal Demokratik Parti Başkanı Fuad Aliyev yüzde 1’in altında oy aldı. 2003’teki olaylı seçimin tersine sorunsuz geçen oylamayı 1200 yabancı gözlemci izledi. Seçimin şeffaflığını kontrol etmek için üç sivil toplum örgütü de seçim sonrası anket yaptı. Aliyev, 15 Ekim 2003’te yapılan seçimde halkın yüzde 76,84’ünün desteğini kazanmıştı. Aliyev’in 5 yıllığına yeniden Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi, Azerbaycan’ın özellikle dış politikadaki istikrarlı yürüyüşünü devam ettirmesi anlamına geliyor. Türkiye ile olumlu ilişkiler kuran Azerbaycan’ın Aliyev’le birlikte bu ilişkileri daha da geliştireceği vurgulanıyor.

TİFLİS’E YARDIM TOPLANDI

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırmasının ardından bölgeye giren Rusya, Gürcistan’a altından kalkılması güç zararlar vermişti. Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askerî müdahalesinden sonra ülkenin gördüğü zararların giderilmesi amacıyla Brüksel’de bir bağış konferansı düzenlendi. 67 ülke ve örgütün katıldığı toplantıda Tiflis’e 4.5 milyar dolar tutarında yardım taahhüdünde bulunuldu. Toplanan yardımın 3.7 milyar doları kamu harcamaları, geri kalan 850 milyon doları ise özel sektör için kullanılacak. En fazla yardımda bulunanlar ABD ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu olurken, Türkiye, Gürcistan’a 100 kadar prefabrik konut yapılacağını açıkladı. Brüksel’deki yardım konferansında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin 700 milyon dolarlık taahhüdünü açıklarken bunu “zor durumdaki bir komşuya ahlâkî sorumluluk” olarak tanımladı. ABD, Gürcistan-Rusya mücadelesinde Gürcistan’a doğrudan olmasa bile bölgeye askerî gemilerini sevkederek Rusya’ya gözdağı vermiş ve bu şekilde dolaylı olarak yardım etmişti. Gürcistan için toplanan bağış konferansında en fazla yardımı ekonomik bunalım yaşayan ABD’nin yapması da yine Rusya’ya karşı Gürcistan’ı destekleme politikalarından biri olarak değerlendiriliyor.

TERÖR YİNE VURDU

Türkiye yine birbiri ardınca meydana gelen terör eylemleriyle sarsıldı. PKK terör örgütünün son dönemde eylemlerini artırması ordunun ve hükümetin terör ile ilgili önemli adımlar atmasına neden oldu. Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıda 15 askerimizin şehid edilmesi ve sonrasında yaşananlar, terörün ülkemizde ciddi bir sorun olarak karşımızda durduğunu gösteriyor. Sorun biraz derinlere inilince görülüyor ki birilerinin iddia ettiği gibi basit bir Kürt-Türk meselesinin çok ötesinde. Dünyayı şekillendirmeye çalışan güçlerin PKK’yı desteklediği de aşikâr. Sorun belki de bizim gibi çok kültürlü toplumların kolay sabote edilmesinde yatıyor. Şüphesiz terör örgütü kendine hedef bölge seçtiği yerlerde de eskisi kadar rağbet görmüyor. Ama gerek Kuzey Irak Kürt Federasyonu’nun destekleriyle, gerekse büyük güçlerin iltimas göstermesiyle örgüt Türkiye’de her zaman eylem yapabileceği ortamlar bulabiliyor. Çözüm ise yine bizim birbirimize kenetlenmemizde aranmalı. Türk milletini birbirine bağlayan temel değerlere sıkıca sarıldığımızda üzerimizde oynanan oyunları bertaraf etmemiz zannedildiği kadar zor olmayacak.

FRANKFURT’TA TÜRK RÜZGÂRI

Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldığı 60. Frankfurt Kitap Fuarı Almanya’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 700 sanatçıyla 300 farklı etkinliğe sahne olan fuarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve yazar Orhan Pamuk açılış konuşmaları yaptılar. Türkiye’de yazarlara baskı yapıldığını iddia eden Orhan Pamuk, “Devletin yazar ve kitap cezalandırma alışkanlığı hâlâ devam ediyor. Benim gibi pek çok yazarı susturmak, sindirmek için kullanılan Türk Ceza Kanunu’nun 301 numaralı maddesi yüzünden, yüzlerce yazar ve gazeteci şu anda mahkemelerde yargılanıyor, mahkûm oluyor. Yazara baskı kültürü fakirleştirir” diyerek bu durumu nelere sebep olacağının altını çizdi. Fuara Türkiye’den birçok yazar ve sanatçı katıldı. Türkiye’nin fuara onur konuğu olarak katılmasının okurların Türk Edebiyatı’nın zenginliğini fark etmeleri açısından önemli yararları oldu. Fuarın ülkemize kazandırdığı faydaların yansımaları orta ve uzun vadede kalıcı olacak. Her yıl Ekim ayında düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı dünyanın en kapsamlı kitap organizasyonu olarak biliniyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Haberdar
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:24:26 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Haberdar rüya tabiri,Haberdar mekke canlı, Haberdar kabe canlı yayın, Haberdar Üç boyutlu kuran oku Haberdar kuran ı kerim, Haberdar peygamber kıssaları,Haberdar ilitam ders soruları, Haberdarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes