> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Eserleri > Tuhfetul Alaiyye > Zekat ve Fıtır
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekat ve Fıtır  (Okunma Sayısı 1139 defa)
06 Ocak 2010, 11:05:44
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 06 Ocak 2010, 11:05:44 »



ZEKÂT VE FITIR

Hür olan müslümanın üzerine zekât vaciptir. Küçük, deli ve borçlu bile olsa eğer elindeki zekât düşen bir malsa ve nisaba ulaşmış ise zekâtını vermesi vaciptir. Borçla verdiği, kaybolduğu, çaldırdığı paranın ve ticaret malına da zekât düşer. Ancak çaldırdığı, kaybettiği ve borçla verdiği paranın zekâtını eline geçtikten sonra zekâtını vermesi vaciptir.

KOYUN VE KEÇİNİN ZEKÂTI

Hayvanlarda deve, sığır, koyun ve keçi dışındaki hayvanlarda zekât vacip değildir. Kırk olmadan koyun ve keçiler de zekât yoktur. Ama kırk olduktan sonra koç veya koyun verilecekse bir senesini tamamlamış, teke veya keçi ise iki seneyi tamamlamış olması gerekir. Yüz yirmi birde iki, iki yüz birde üç, dört yüzde dört ve ondan sonra her yüz tanede bir vermesi vaciptir. Eğer sürünün yarısı koyun yarsı keçi ise o zaman vacip olanın miktarı ya bir koyun veya bir keçi verilir. Örneğin; on koyun veya otuz keçisi varsa bir koyun veya öyle bir keçi çıkartacak ki değeri bir senesini tamamlamış bir koyunun dörtte bir değerine veya iki senesini tamamlamış, dörtte üç değerine bedel bir keçiyi çıkarmak gerekir.

Erkek hasta veya özürlü bir hayvanı zekat olarak çıkartmak caiz değildir. Ancak bütün hayvanları erkek, hasta veya özürlü ise zekât olarak verilebilir.

DEVE SIĞIRIN ZEKÂTI

Develer beş olmadan zekât düşmez beş deve olduktan sonra bir senesini doldurmuş bir koyun veya iki senesini doldurmuş keçi vermek vaciptir. Ona ulaşınca iki, onbeş’e ulaşınca üç, yirmiye ulaşınca dört tane koyun veya keçi verilir. Sayıları yirmi eşe ulaşınca bir yaşını doldurmuş bir deve yavrusu, otuz altıya ulaşınca iki yaşını tamamlamış, kırk altıya ulaşınca üç yaşını tamamlamış, altmış bire ulaşınca dört yaşını tamamlamış bir deve vermek vaciptir. Develerin sayısı yetmiş altıya ulaştığında ise iki yaşını doldurmuş iki deve, doksan bire ulaşınca üç yaşını doldurmuş iki deve, yüz bire ulaşınca iki yaşını doldurmuş üç deve daha sonra her kırk tanede iki yaşını doldurmuş bir deve, her ellide ise üç yaşını doldurmuş bir deve vermek vaciptir.

Sığırlarda ise sayıları otuza ulaşmadan zekât düşmez. Sayıları otuza ulaşınca bir yaşını tamamlamış bir buzağı, kırka ulaşınca iki yaşını tamamlamış bir buzağı, altmışa ulaşınca bir yaşını tamamlamış iki buzağı zekât olarak verilmesi vaciptir. Daha sonra her otuzda bir yaşını tamamlamış bir buzağı ve her kırk tanede iki yaşını tamamlamış bir buzağı vermek vacibtir.

DEVE SIĞIR KOYUN VE KEÇİNİN ZEKÂT ŞARTLARI

Deve sığır koyun ve keçinin zekâtı için iki şart vardır. Bir senesinin geçmesi yani bir sene boyunca kişinin mülkiyetinde kalması, yavruları bir sene dolmasa da olur, çünkü onların senesi annelerinin ki ile başlar. İki kendileri otlamış olacak, şayet üç gün üst üstte ev de yedirip doyurursa zekât düşmez. Eğer mazeret için yedirilmiş ise örneğin; yedirmeseydi ölecekti veya hastalanacaktı veya zarar göreceklerdi.

EKİN VE MEYVELERİN ZEKÂTI

Genişlik zaman’ında kaldırılabilen şeylerde zekât düşer.Ekinden maksat, buğday, arpa, pirinç, mısır, mercimek ve nohut.Meyve ise hurma ve üzümdür. Kabuksuz, samansız topraksız ve beş visk olma şartı ile. (Her visk altmış fitredir) her fitre eli ne küçük ne de çok büyük olan kimsenin avucu ile dört avuçtur.

Hurma ve üzüm ise eğer kurutulursa kuru olarak hesaplanacak.Şayet güzel kurutulmuyor veya kurutmayacak ise üzüm olarak hesaplanıp zekâtı çıkartılır. Bu zekât verme işlemi ya kendisi veya vekil olarak tayin ettiği kişi verecek.Ancak her kısmın zekâtı ayrı ayrı hesaplanıp verilir. Şayet ayrı ayrı hesaplanması çok zor ise orta olan bir kısmı onların yerine verilebilir.

Bu senenin ekin ve meyvesinin zekâtı geçen seneninkinin üzerinde hesaplanmaz. Ama aynı seneninki hepsi üst üste hesaplanır.

Hurma ve üzüm yetişmesi ile buğday ve diğerlerinin sertleşmesi ile zekât vacip olur. Şayet yağmur suyu yahut kar suyu yahud kendiliğinden akan nehir gibi, buna benzer suyla sulanıyorsa onda biri zekât olarak çıkarılır. Omuz, motor ve benzeri külfetli gerektiren aletlerle sulanıyorsa yirmide biri zekât olarak çıkarılır.

Eğer her ikisiyle de sulanmış ise ekinin neması esas alınarak zekât verilir. Açılan su kanallarının ve hasadın masrafı da mal sahibine aittir.

TİCARET MALININ ZEKÂTI

Ticaret malının üzerinden bir sene geçtikten sonra nisaba ulaşmışsa zekât vacip olur. Kişi aldığı ticaret malını sene sonunda gümüş ile almışsa veya gümüş ve altınla alınmışsa altınla değerlendirilir. Eşya ile alınmışsa, o belde de gümüş ve altından hangisi daha çok tedavülde ise onunla değerlendirilir. Şayet ikisi de eşit seviye de tedavülde ise ve bunlardan birine göre nisaba ulaşıyorsa onunla değerlendirilir. Ama ikisiyle de değer biçildiğinde nisaba ulaşıyorsa o zaman fakirlere hangisi faydalıysa ona göre değerlendirilir. Ticaretin senesi malı aldığından itibaren başlar. Eğer gümüş ve altın ile almamışsa veya altın ve gümüş ile almışsa, ama bu altın ve gümüş nisaptan azdır. Şayed aldığı malı nisaba ulaşmış altın ve gümüş ile almışsa senesi malı aldığı andan itibaren değil, o altın ve gümüşü elde ettiği andan itibaren başlar.

ALTIN VE GÜMÜŞÜN ZEKÂTI

Kimin yirmi miskal altın veya iki yüz dirhem gümüşü olup üzerinden de bir sene geçerse kırkta bir oranında zekâtı verilir.Yirmi miskal altın; Osmanlı altınıyla değeri onüç altın ve çeyrek altındır (buda 79gr.) altın demektir.

İki yüz dirhem gümüş ise (595 gr.) gümüşe tekabül eder. Gümüş ve altın olmayan paraları da gümüş ve altına göre hesaplanıp zekâtı çıkarmak daha iyidir.

Altın ve gümüşten olan eşyaları da hesaplamak ve zekâtını çıkarmak vaciptir. Kadının zinet eşyasına zekât düşmez, ancak israfa kaçan bayan hüllesine (zinet eşyası) ve haram olan yamalara zekât düşer. Birisi bir maden gördü ve o maden den yirmi miskal altın veya ikiyüz dirhem gümüş çıkartırsa hemen o anda kırkta birini zekât olarak çıkarması vacip olur. Peygamber den önceki kâfirlerin hazinelerinde böyle bir miktar bulan ise bulduğu anda beşte birini zekât olarak vermesi vacip olur. Bu da eğer senin ihya etiğin bir mülkte veya kimsenin olmadığı bir yerde bulunması şartı ile, şayet başkasına ait bir mülkte bulunursa mülk sahibine aittir.

Eğer mülk sahibi istemezse mülk sahibi kim’den satın almışsa bu altın ve gümüş ona aittir ve onun olur.

FITIR ZEKÂTI (FİTRE)

Fitre; Müslüman olan, küçük bile olsa, bayram akşamının güneş batımına yetişen herkesin üzerine vaciptir. Ancak bayram günü ve gecesi kendisine ve nafakalarını karşılamakla mükellef olanlara, nafakası yetmiyor ise fitre vermesi vacip değildir.

Fitre bölge halkının genelinde yenilen gıda maddelerinden dört avuç, orta olan bir kişinin eliyle. Kişi fitre’yi kimin yerine çıkarta bilir’ Kendi ve ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef olduğu kişilerin fitresini çıkartır. Örneğin; kendilerine bakmakla yükümlü,fakir olduğu anne ve babası, hanımı ve baliğ olmayan küçük çocukları, Ancak kafir olan, anne baba çocukları ve ümmülveled (çocuğun annesi olan cariyesi) ninkini vermesi vacip değildir. Ama nafakalarını vermesi vaciptir. Fitreyi bayram namazından önce vermek sünnettir. Namaz’dan sonra bırakması haramdır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekat ve Fıtır
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:33:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekat ve Fıtır rüya tabiri,Zekat ve Fıtır mekke canlı, Zekat ve Fıtır kabe canlı yayın, Zekat ve Fıtır Üç boyutlu kuran oku Zekat ve Fıtır kuran ı kerim, Zekat ve Fıtır peygamber kıssaları,Zekat ve Fıtır ilitam ders soruları, Zekat ve Fıtırönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes