> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Eserleri > Tuhfetul Alaiyye > Teyemmüm
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Teyemmüm  (Okunma Sayısı 1298 defa)
05 Ocak 2010, 15:26:44
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 05 Ocak 2010, 15:26:44 »



TEYEMMÜM MEVZUSU

Abdest almak isteyen ve Cenabeti üzerinden kaldırmak isteyen kişi Namaz kılmak istediğinde eğer etrafında suyun olmadığından emin ise teyemmüm etmesi vaciptir. Eğer suyun olup olmadığı konusunda şüphe varsa, eşyalarının içine bakar arkadaşlarından sorar, etrafına iyice bakarak her dört taraftan 160 mt. Mesafe kadar suyun olmadığını öğrendikten sonra teyemmüm alabilir. Eğer başka bir namaz vaktine kadar yerinde kalırsa, tekrar su araması icab etmektedir.

Eğer tekrar suyun yakında olabileceğinden şüphe ederse ve 3100 m mesafede suyun olduğundan emin ise eğer, nefsinden, malından ve namaz vaktinin çıkmasından korkmuyor ise oraya gitmek icab eder. Şayet 3100 m’den daha fazla uzaksa gitmek icab etmez. Eğer vaktinin sonunda suya yetişecem diyor ise, en iyisi namazını o zamana bırakmaktır. Eğer yetişip yetişmeyeceğine şüphe ediyor ise en iyisi namazını vaktinde kılmaktır. ‘Fersah’ 3 mil’dir her mil 4 bin adımdır. her adım 3 ayaktır.

Şayet su arayan kişide biraz su varsa, o su ile abdest almaya yetmeyecek miktarda ise geriye kalan organların yerine teyemmüm yapabilir. Eğer satılık su bulsa ama fiyatı ederinin çok üstünde ise veya borcundan dolayı o paraya ihtiyacı varsa yada öldürülmesi haram olan hayvanı için gerekli ise o zaman o suyu satın almak icab etmez. Eğer biri suyu bedava verirse kabul etmek icab eder, ama su sahibinin para alması icab etmez. Eğer suyunu yükünün içinde kaybetmişse teyemmüm ile namazını kılar daha sonra kaza yapar. Eğer suyu yüküyle beraber kaybederse teyemmümle namaz kılar ve kaza etmez. Yol arkadaşlarının birisinde su var ancak o su içmek için ise veya öldürülmesi caiz olmayan hayvanı için ihtiyaç duyuluyorsa yine teyemmümle namazını kılar.

Hastalıklı veya yaralı biri gusül ve abdest için teyemmüm yapar,eğer, organlardan birini kaybetme korkusu, hastalığın çoğalacağı korkusu, hastalığın uzama korkusu veya görünen organlarda çirkin bir görüntünün meydana gelmesinden dolayı bir korku durumunda teyemmüm söz konusu olur. Eğer bütün bedeninde su kullanamamışsa bir teyemmüm kafi gelir. Eğer tek organda su kullanılmamışsa o organın yerine teyemmüm alır ve sağlamyeri yıkar.

Yarası sargılı olmadığı zaman; Şayet yaranın üzerinde sargı varsa ve kaldırıldığında yaraya zarar vermiyorsa kaldırılması şart,Eğer kaldırıldığında zarar görecekse kaldırılmaz ancak üzerini mesh etmek gerekmektedir. Eğer bir şahıs abdestin iki organını yıkamazsa iki teyemmüm, üç organını yıkamazsa üç teyemmüm ve dört organını yıkamamışsa dört teyemmüm alması icab eder.

Ancak her iki el abdestin bir azası (organı) ve her iki ayak abdestin bir organı sayılır.

Cünup olana tertip yoktur. dilerse sağlam yeri yıkadıktan sonra dilerse önce teyemmüm yapar. Ama abdestsiz olan sıra yaralı organa geldiğinde teyemmüm alma icab eder. Bir farz namaz için teyemmüm alınırsa ve o namaz kılınırsa sonra ikinci vakit geldiği zaman, daha abdesti varsa sadece teyemmüm almak icab eder.

TEYEMMÜM’ÜN ŞARTLARI

Teyemmüm’ün şartları dörttür.
1- Teyemmüm almak istediğin şeyin zamanının gelmesi namaz gibi (vaktin girdiğini bilmek)
2-Namaz vaktinde suyu aramak; eğer suyun olmadığını kesin bir
şekilde biliyor veya teyemmüm alması için suyun mevcudiyetinden değil de başka nedenlerden dolayı ise, o zaman suyu araması şart değildir.
3- Tozu olan temiz bir toprakla; İçine un, alçı ve benzeri şeyler karışmamış olmalı. Teyemmüm azalarının üzerinde olan toprak, başkasının onunla teyemmüm almamış olması gerekmektedir.
4- Teyemmüm edecek kişi vücudunda bir necaset
olmamalı, varsa izale edilmeli.

Teyemmüm’ün farzları beştir.
1- Toprağı teyemmüm azalarına nakl etmek (taşımak)
2- Niyet etmek, niyetin toprağı taşıma ve yüzü mesh etmeyle birlikte olması gerekmektedir. Yüzünün yarısını mesh ettikten sonra niyet etmek olmaz. Niyet şöyle edilir: ‘Niyet ettim teyemmüm farzını yerine getirmeye’ Eğer namaz niyetine abdest alırsa sünnette kılabilir. Ancak sünnet için alınan teyemmüm ile farz
namaz kılınmaz.
3, 4- Toprağa iki veya daha fazla vuruşla yüz ve elleri, dirseklerle birlikte mesh etmek. Bir vuruş yüz için diğerleri ise eller içindir.
5- Tertibe riayet etmek. önce yüzü sonra
elleri mesh etmek gerekmektedir.Not: Toprağın kılların altından ten ile temas etmesi şart
değildir.

TEYEMMÜM’ÜN SÜNNETLERİ

Kıbleye yönelmek
Besmele  çekmek.
Misvak kullanmak
Yüzü ve elleri birer sefer meshetmek.
Önce sağı, sonra solu meshetmek.
Yüzün üst tarafından meshetmek
Eller fazlaca tozlanmışsa silkelemek ve tozu azaltmak
Toprağa her vuruşta parmaklarını birbirinden açık tutmak
Birinci vuruşta, varsa yüzüğü parmaktan çıkarmak.İikinci vuruşta çıkartmak vacibtir.

TEYEMMÜM’Ü BOZAN ŞEYLER

Abdest yerine teyemmüm yapılmışsa abdesti bozan şeyler teyemmümüde bozar. Ama boy abdesti yerine teyemmüm yapılmışsa, boy abdestini gerektiren haller bu teyemmümü bozar. Şayet, teyemmüm suyun yokluğundan dolayı yapılmışsa,namaz’a başlamadan önce suyu görmek yahut varlığını hissetmek,teyemmümü bozar. Eğer namaza başladıktan sonra suyu görür ve bulunduğu yer zann-ı galiple suyun varlığı tahmin edilen bir yer olup, teyemmüm ile namazı’ın farziyetini sakıt kılmayan bir yer ise o anda namazı batıl olur. Ama suyun yokluğuna zann-ı galip ile hükmedilen yahut varlığı da yokluğu da eşit şekilde tahmin edilen bir yer olmakla teyemmüm ile namazın farziyetini sakıt kılan bir yer ise namazı batıl olmaz. ve namazına devam eder,yine namazı batıl olmaz eğer bir özür için teyemmüm almışsa.

Tek teyemmüm ile bir farz ve sünnetlerden başka kılınmaz. Nezır (adak) namazı da farz namazı gibidir. Ancak bir farz ve cenaze namazı bir teyemmüm ile olur.

TEYEMMÜM İLE KILINAN NAMAZIN KAZASI

Çoğunlukla suyun olduğu bir yerde teyemmüm alınırsa ancak teyemmüm esnasında ‘su yoktu’ yine de namazı kaza etmek icab eder. Hırsızlık ve kötülük için sefere çıkan yada seferi ile günahkar olan, suyun olmadığından teyemmüm alırsa veya yaralıysa, yarasında çok kan varsa ya da yarasının üstünde sargı varsa, ancak sargıyı koyduğunda abdestsiz ise, ama sargıyı çektiğinde zarar görecekse, veya sargıyı koyduğunda abdestli ise, ama yara teyemmüm azalarında ise, bütün bu hallerde kaza yapmak vaciptir. Bunların dışında kaza yapmak icab etmez. Fakat sargıyı çıkarmak vaciptir. Su ve toprak bulmayan kişi, kaza etmek şartıyla, abdestsiz namaz kılar.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Teyemmüm
« Posted on: 29 Mart 2024, 10:32:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Teyemmüm rüya tabiri,Teyemmüm mekke canlı, Teyemmüm kabe canlı yayın, Teyemmüm Üç boyutlu kuran oku Teyemmüm kuran ı kerim, Teyemmüm peygamber kıssaları,Teyemmüm ilitam ders soruları, Teyemmümönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes