๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 15 Mayıs 2011, 14:54:54



Konu Başlığı: Türkiye'nin örnek olduğu en faydalı yasak!
Gönderen: Sümeyye üzerinde 15 Mayıs 2011, 14:54:54
Türkiye'nin örnek olduğu en faydalı yasak!


Yapılan araştırmalarda halkın yüzde 98’i Tam Dumansız Hava Sahası Kanununu destekledi
Halka açık mekanlarda tam ve kapsamlı sigara yasağı uygulamasına geçilmesinin ardından Elazığ’da düzenlenen uluslararası katılımlı 4’ncü Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi, 2010 yılının ilk 4 ayında 2009 yılına göre sigara satışlarının 6.364 milyar adede denk gelen yüzde 22.63 azaldığını, ÖTV gelirinin ise yüzde 20.06 arttığını ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Irmak “Yapılan araştırmalarda halkımızın yüzde 98’inin Tam Dumansız Hava Sahası Kanunu desteklediği görüldü” dedi.

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un yumuşatılmasına yönelik girişimleri değerlendiren SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, yasağın Türkiye’de başarıyla uygulanması nedeniyle tütün endüstrisinin ilk başlarda uyguladığı klasik stratejileri değiştirerek daha modern yöntemler kullanmaya başladığını vurguladı. Dağlı, endüstrinin insanlarla internet ağları ve e-mail yolu ile birebir ilişki kurarak tanıtım yaptığını, sosyal medyayı kullanarak yeni reklam stratejileri geliştirdiğini anlattı.

Sigara içenlerin yüzde 60’ı 18 yaşından önce başlamış

Yetişkin nüfusun yüzde 31.26’sı yani yaklaşık 16 milyon kişi sigara içiyor. Bunların yüzde 48’i erkekler, yüzde 15.2’sini kadınlar oluşturuyor.
Erkeklerin yüzde 43.8’i ve kadınların yüzde 11.6’sı her gün sigara içiyor.
Sigara içenlerin yüzde 60’ı 18 yaşından önce başlamış.
Halkın %98’i sigara yasağını desteklediğini belirtiyor.
Sigara içenlerin yüzde 96.5’i endüstri ürünü sigara içiyor.
Sigara içenlerin yüzde 53’ü sigarayı bırakmayı düşünüyor.
Sigara içenlerin yüzde 10’u sigarayı gelecek ay bırakmayı planlıyor.

Hastalık yükü düşük ve orta gelirli ülkelerde

Dünya Sağlık Örgütü’NÜN (DSÖ) Sigaradan kaynaklanan hastalık yükünün yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde oluştuğunu ve bu ülkelerde her yıl 14 milyon insan hayata zamansız veda ettiğini açıklayan raporunu hatırlatan DSÖ Türkiye Ofisi Temsilcilerinden Dr. Toker Ergüder, şu değerlendirmeyi yaptı: “Oysa düşük ve orta gelirli bu ülkelerde her yıl sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle meydana gelen 5 milyon ölüm vakasının önünü alacak, kanıtlanmış ve ekonomik olarak makul çözümler var.”


Hürriyet