๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 19 Şubat 2012, 21:20:53



Konu Başlığı: Türk doktorun büyük keşfi
Gönderen: Sefil üzerinde 19 Şubat 2012, 21:20:53
Türk doktorun büyük keşfi

Yale Üniversitesi'nden Prof. Erol Fikriğ bakteri ve virüsleri saptayabilen TLR9 proteinini buldu. Fikriğ, TLR9'un işlevinin beden saati tarafından kontrol edildiğini ve proteinin düştüğü zaman diliminde, bağışıklık sisteminin olumsuz etkilendiğini belirledi

ABD'deki Yale Üniversitesi'nde görevli Prof. Erol Fikriğ ile ekibi, tıp ve ilaç sektörlerinin geleceğini etkileyecek bir buluşa imza attı. Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Fikriğ, beden saatinin hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli bir role sahip olduğunu ortaya çıkardı. Fikriğ, bağışıklık sisteminin gün içinde sürekli değiştiğini belirledi ve bu değişime neyin neden olduğunu araştırdı. Fareler üzerindeki deneyler, bağışıklık sisteminde bakteri ve virüsleri saptayabilen TLR9 adlı proteini ortaya çıkardı.

RİSK GECE 02.00'DE BAŞLIYOR

Bilim adamları, TLR9 etkinliği doruk noktasına ulaştığında bağışıklık sisteminin de en güçlü olduğu evreye yükseldiğini buldu. Protein üretimi ve işlevindeki değişikliğin enfeksiyonun günün hangi saatinde bedene girdiğine göre şiddetini değiştirdiğini belirleyen Prof. Fikriğ ve ekibi, kan zehirlenmesi ve sepsis tehdidi altındaki kişiler üzerinde yaptıkları incelemelerde bu kişilerde ölüm riskinin saat 02:00 ve 06:00 arasında en yüksek seviyesine ulaştığı belirledi.

İLAÇ SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ

Bitkiler, hayvanlar ve hatta bakterilerin bile 24 saatlik ritm içinde yaşadığını belirten Fikriğ, saat diliminin değiştiği uzun uçuşlarda bedenin alışık olduğu ritm bozulduğu için "jet lag" etkisinin ortaya çıktığını söyledi. Fikriğ, günlük ritmin bozulmasının insan bedeninin patojenlere hassasiyetini artırdığını sözlerine ekledi. Bilim dünyası, keşfi gelecek 10 yıl içinde tıp ve ilaç sektörlerinde önemli değişikliklere yol açacak bir gelişme olarak niteledi.

YENİŞAFAK