๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 21 Kasım 2009, 11:36:32



Konu Başlığı: Tıpta 2 önemli gelişme
Gönderen: Ekvan üzerinde 21 Kasım 2009, 11:36:32
(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/20091121/92571.jpg)


ABD’de araştırmacılar körlüğe neden olan bir hastalığı tedavi etmeyi başardı. Fransız bilim adamları da yanık tedavisinde çığır açacak bir araştırmaya imza atıp, insan cenini kök hücrelerinden deri üretti.


1- Körlüğe kök hücre tedavisi  
Tıpta “makular dejenarasyon” denilen sürecin sonunda körlüğe neden olan ve tedavisi bulunmayan bir rahatsızlığın kök hücre nakliyle tedavi edilebileceği bildirildi. ABD’deki bir biyoteknoloji firması, bu doğrultuda klinik deneylere başlayabilmesini sağlayacak lisansı almak için Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuruda bulundu. Tedavide yararlanılacak kök hücreler, tüp bebek tedavisi gören çiftlerin kullanmadığı artık embriyolardan alınacak. İleri Hücre Teknolojileri (ACT) adlı firmadan araştırmacı Dr. Robert Lanza, “Klinik deneyler öncesindeki araştırmalarımızda hiçbir yan etkiyle karşılaşmadık. FDA’nın yöntemimizi sorgulayıp onaylamasını bekliyoruz. Klinik deneylere gelecek yıl başlayabileceğimizi umuyoruz” dedi. Birkaç günlük embriyodan alınan kök hücreler vücuttaki herhangi bir dokuyu oluşturan özel hücrelere dönüşebiliyor. Hasar gören bir organa nakledilen kök hücrenin buradaki dokuyu o dokuya ait hücreye dönüşerek onarması ümit ediliyor.

2- Ceninden deri üretildi
Fransız bilim adamları kök hücreleri kullanarak, derinin üst katmanının (epiderm) tamamını oluşturmayı başardı. İngiliz bilim dergisi The Lancet’in son sayısında yer alan araştırmaya göre, özellikle büyük yanıklarda acil uygulama imkânı bulunacak buluşun ilk aşamasında araştırmacılar, insan cenini kök hücrelerinden deri hücreleri elde etti. Daha sonra laboratuvar ortamında epiderm oluşturmayı başardı. Son aşamada laboratuvarda geliştirilen epiderm farelere nakledildi. Çalışmayı yürüten Fransa Kök Hücre Terapisi Enstitüsü’nden Marc Peschanski, deriyi farelere naklettikten sonra üç ay beklediklerini ve derinin üç kere yenilendiğini, zira insan derisinin her ay kendini tamamen yenilediğini belirterek, “Çalışmamızın insanlarda uygulanmasına geçmek için bir transfer teknolojisi çalışması başlatmamız gerek” diye konuştu. Fransız bilim adamı, her şey yolunda giderse bu tekniğin insanlarda uygulanmasına 2011 sonunda geçilebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

MİLLİYET