๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 12 Nisan 2012, 18:42:31



Konu Başlığı: Tıbbi cihazda ‘yerli üretim’ talebi
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 12 Nisan 2012, 18:42:31
Tıbbi cihazda ‘yerli üretim’ talebi

Yerli tıbbi malzeme üretiminin sadece Türkiye için değil, tüm dünya ülkeleri açısından çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Hilmi Akşamoğlu, bu konudaki ‘yerli üretim’in Türkiye için bir gereklilik olarak da öne çıktığını anlattı. Piyasadaki ürünlerin kalite ve tıbbi yararlılık yönünden Sağlık Bakanlığı tarafından çok sıkı denetlenmesi ve üretim sürecinin yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Akşamoğlu, konuyla ilgili olarak da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bir rapor sunduklarını hatırlattı. Akşamoğlu, “Bakanımız Sayın Recep Akdağ’a sunmuş olduğumuz raporu aynı zamanda da kamuoyuyla da paylaşacağız. Sürece katkıda bulunmak isteyen meslektaşlarımızın görüş ve önerilerini de dikkate alacağız” dedi.

“TIBBİ CİHAZLAR KONUSUNDAKİ GRUPLAMA DOĞRU YAPILMALI”
Tıbbi cihaz konusunda yaşanan ‘gruplama sorunu’ ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Akşamoğlu, tıbbi cihaz alanının çok geniş olmasının yanında her bir grubun çok farklı dinamikleri bünyesinde barındırdığını ifade ederek, bu alanda yapılacak olan gruplamanın da doğru yapılması gerektiğini dile getirdi. Akşamoğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bu gruplamanın doğru yapılması sektörle ilgili mevzuatı daha adaletli ve verimli hale getirecek. Her grup için firma konumunun, üretici, satıcı ve teknik servis olarak bölünlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Akşamoğlu, söz konusu grupları da şöyle sıraladı; ‘Her Türlü Hastane ve Ameliyathane Cihazı İle Her Türlü Cerrahi Aletler’, ‘Her Türlü Basit Sarf Malzeme Tek Kullanımlık Cihaz Sarfları ve İyileştirici Saflar’, ‘Yapay Eklemler İle Her Türlü Geçici ve Kalıcı Vücut İçi İmplantları’, ‘Radyolojik ve Laboratuar Tanı Cihazları İle Bunlara Bağlı Kitler Kimyasal Maddeler’, ‘Tıbbi Tekstil ve Hastane Mobilyaları’ ile ‘Her Türlü Yapay Dış Organ ve Organ Yardımcısı Ortez-Protez İşitme Cihazı’.

“SEKTÖRDE YETİŞKİN PERSONEL SIKINTISI CİDDİ DÜZEYE ULAŞTI”
Medikal alanındaki eğitim sorununa da dikkat çeken Hilmi Akşamoğlu, sektörde yetişkin personel sıkıntısının çok ciddi düzeyde olduğunu, bunun için de bazı spesifik branşlarda eğitim ihtiyacının öne çıktığını söyledi. Akşamoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yapmış oldukları görüşmelerde bu konuyu da dile getirdiklerini ve Bakan Akdağ’ın kendilerinden detaylı bir rapor istediğini belirtti. Eğitimlerin sertifikasyon düzeyinde mi, lise ya da yüksekokul seviyesinde mi olması gerektiği konusunda durumun netlik kazanması halinde gerekli çalışmaların yapılabileceğinin sözünü Bakan Akdağ’dan aldıklarını ifade eden Akşamoğlu, konuyla ilgili gerekli mevzuat çalışmalarının da en kısa sürede başlatılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.