๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 21 Temmuz 2009, 13:53:37



Konu Başlığı: TEB'den eşdeğer ilaç bandındaki daralmaya tepki
Gönderen: Eflaki üzerinde 21 Temmuz 2009, 13:53:37
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, eşdeğer ilaç bantında firmalara yapılan ödemenin yüzde 15'e düşürülmesine karşı olduklarını, ve tebliğin geri alınmasını istediklerini söyledi.

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/815520090108014742400.jpg)

Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) eşdeğer ilaç bandında firmalara yapılan ödemenin yüzde 22'den yüzde 15'e çekilmesiyle ilgili olarak, ''SGK, yeni düzenlemeyle eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren en ucuz ilaç bedelinin yüzde 15'ini dikkate alacak'' dedi.

Uygulamanın 1 Ağustostan itibaren geçerli olacağını belirten Özel, mevcut düzenlemeye göre hastaların eşdeğer ilaç bandı içinde kalan bir ilaç kullanmaları durumunda herhangi bir fark ödemediğini hatırlattı. Özel, ''yeni uygulamayla, eşdeğer ilaçlarda vatandaşın cebinden çıkacak olan paranın artacağını'' belirtti.

Önümüzdeki günlerde yapılacak olan uygulamayla bu bantın ''yüzde 7 oranında daralacağını'' ifade eden Özel, şunları kaydetti:

''Bu da demek ki hastalarımız kullandıkları ilaçlar için yüzde 7'ye kadar fiyat farkı ödemek zorunda kalacak. Şu anda ilaçları için katkı payı ödeyen hastaların bütçesine bir de ilacın yüzde 7'si kadar fiyat farkı eklenecek. Hastalar, eğer kullandıkları ilaçlara hali hazırda fark ödüyorlarsa bu ödedikleri fark ilaç fiyatının yüzde 7'si kadar daha artacak.

Ayrıca daha önceki örneklerde gördüğümüz gibi, bazı ilaç şirketleri bu bant içinde kalmak için fiyatlarını düşürebilir. Deneyimlerimizden biliyoruz ki ilaç şirketleri eczane rafındaki ilacın fiyatını düşürdüğünde, çoğu zaman bu fiyat farkını eczacıya ödemedikleri için, eczacılar sıkıntıya girmektedir.''



TEB, GERİ ADIM İSTİYOR


Uygulama ile hem hastaların hem de eczacıların sıkıntıya gireceklerini öne süren Özel, eczacının ilaç fiyat farkını istediğinde hasta ile karşı karşıya geldiğini söyledi. Özel, ''Ya da ödeme güçlüğü çeken bir hasta ile karşı karşıyaysa bir sağlık çalışanı olarak fiyat farkını talep etmesi son derece sıkıntılı bir durum oluyor.

Ne üyelerimiz ne de hastalarımız bunu hak ediyor. Biz, bu sorunların açığa çıkmaması için Kurum'u sürekli uyarıyoruz, ama onlar maalesef hastalarımızın sağlığından ve zor durumdaki eczacının üzerinden tasarrufu yeğliyorlar'' eleştirisinde bulundu.

Uygulamanın, eş değer ilaç kullanımının teşvikini olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildiren Özel, şöyle devam etti:

''TEB, eşdeğer ilacın kullanımının yaygınlaşması ve teşvik edilmesi için kampanya başlatmıştı. Televizyon ve radyolarda yapılan reklamlarla, eczanelere asılan afişlerle ve vatandaşlara dağıtılan el ilanlarıyla bu konuda duyarlığı artırmayı amaçlamıştık. Eşdeğer ilaçla ile referans ilaç arasında bir fark olmadığını anlatmaya çalışıyorduk.

Oysa, bu uygulama, eşdeğer ilacın daha çok kullanmasını engelleyecek bir seyir izleyebilir.''

Kararın, ''bilimsel kriterlerden uzak, salt sigorta şirketi mantığı ile alındığını iddia eden Özel, ''Bu kararlara bir kez daha 'Yeter' diyoruz. 1 Ağustosta bu düzenlemenin başlamasının önüne geçilmesi için tüm yetkilileri bir kez daha uyarıyor ve Tebliğin geri alınması için gerekli düzenlemenin zaman geçirilmeden yapılamasını bekliyoruz'' diye konuştu.



UYGULAMA NE GETİRİYOR?


Mevcut uygulama ile yeni çıkan tebliği karşılaştıran Özel, şunları kaydetti:

''Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, yüzde 7'lik indirimden sonra SGK, örneğin en ucuz muadili 100 TL olan bir ilaç grubu için eskiden 122 TL öderken şimdi 115 TL ödeyecek. Aradaki 7 TL hastanın cebinden çıkacak, hastanın bu ilaç için ödediği katılım payının da 20 TL olduğu düşünülürse 100 TL'lik ilacın 27 TL'sini hasta, 63 TL'sini ise devlet karşılamış olacak.

Kaldı ki bazı ilaçlar eski bantın da dışında kalıyor ve fark çıkıyordu. Bu gibi durumlarda vatandaşın ödediği para devletin ödediği kısmın yarısına yaklaşabiliyor. 1 Agustosa kadar fiyat farkı çıkmayan 600 kalem ilaç için bu tarihten sonra hastalarının ceplerinden en az ilacın yüzde 7'si kadar para ödemesi gerekecek.''