> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Stres ve Kurtulma Yolları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Stres ve Kurtulma Yolları  (Okunma Sayısı 450 defa)
06 Aralık 2010, 16:52:54
Hadice
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 5.945


« : 06 Aralık 2010, 16:52:54 »



Stres ve Kurtulma Yolları

 

İçinde bulunduğumuz yüzyılda stresle daha fazla iç içeyiz…

 

“Medeniyet”in gelişmesiyle insanlığın problemlerinde artışlar oldu. Bilim ve teknolojinin baş döndürücü ilerlemesiyle; insanların düşünce ve davranış şekillerinde değişiklik oldu…

 

Teknoloji sayesinde hayatı kolaylaştıran birçok aygıt geliştirildi. Fakat sürekli düşünen ve üreten insan beyni, var olanla hiçbir zaman yetinmedi. Duygu dünyası da devamlı dalgalanmalar gösterdi…

 

Yeni dünya düzeni insanların ihtiyaçlarını dörtten yüzlere çıkarmıştır. Kötüye kullanımla zaruri olmayan ihtiyaçlar zaruri hükmüne getirilmiştir. Korkunç bir hırsla daha çok kazanma ve daha çok tüketme aşılanmaktadır. Bireycilik, egoizm ön plana çıktı. Böylece toplumları ayakta tutan; sevgi, saygı, paylaşma, yardımlaşma gibi öğeler erimeye başladı…

 

Bilimin “tabulaştırdığı” 19. be 20. yüzyılda insanın ve toplumların refahı arttıkça problemlerinin azalacağı söylendi, ahlâkî-moral değerlere itibar edilmedi.

 

Sonuçta, ben merkezcil davranışlarla sevgi-güven hisleri azaldı insan ve çevre kirlenmesi arttı. İnsandaki saldırganlık “dürtüleri” kontrolsüz bir tarzda dışarıya yansıdı. Ahlâksızlık, fuhuş, cinsel şiddet ve sapıklıklar ortaya çıktı. Alkol ve uyuşturucu kullanımı tırmandı. İntihar eden insan sayısı sürekli yükseldi.

 

Bütün bunlar insanın fıtrat dışı davranışlara itilmesi sonucu gelişti. Büyük bir yüklenme, zorlanma altına girdi… İşte organizmanın bedensel ve “ruhsal” sınırlarının “çağdaş dünya” tarafından tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan stres denen durum çıktı.

 

Stresin manevî dünyamıza olduğu kadar bedensel yapımıza da birçok olumsuz etkileri var. Baş ağrıları, kas gerginlikleri, kalp, damar sistemi hastalıkları; ülser, kolit vs. Şimdi bunların hepsini topluca gözden geçireceğiz. Stresle başa çıkmanın yollarını da göstermeye çalışacağız.



Stresi Atmak (kovmak) İçin En İyi Yol


 

Yirminci yüzyılın katiliyle başa çıkmanın en iyi yolunu biliyor musunuz?

 

Hipertansiyon, sesiz katil diye adlandırılmaktadır. Niçin? Çünkü stres, onun nihaî hasarını yapmadan önce hiçbir bariz fiziksel ağrı veya diğer ikazları yapmaz. Fakat o yine de bir katildir.

 

Stres, tüksek kan basıncında, ani durumlarda, kalp krizlerinde ve koroner-arter hastalıklarında büyük bir faktördür. Başka hiç bir kuvvet; ilaç ve alkol ve sigara kötüye kullanımının dünya çapındaki yaygınlığı dahi fazla mesul olamaz. Stres; sağlık problemlerinde, aile problemlerinde çok sık karşılaşılan bir başlatıcıdır.

 

Kaç tanemiz, patronun yaptığını düşündüğümüz bir adaletsizliği içimize sakladık (sinemize çektik)?

 

Hangi birimiz çok sevdiğimiz birinin ölümünden ızdırab çekmedik?

 

Günümüzün malî bakımdan şüpheli zamanlarında hesapların nasıl denkleştirileceğinden kim kaygılanmadı?

 

Hûlasa; bunların hepsi bir değişme hastalığı olarak tanımlanan bir durumun sonucudur.

 

İhtiyaç duyduğumuz, stres ile uğraşmak için etkili açıklamalardır. Çünkü, stres öyle basitçe gitmeyecektir. İyi haber şudur ki, strese karşı başarılı bir yol vardır.

 

Stres muhakkak bir negatif kuvvet değildir. Hepsinden öte, stres, yalnızca bize ne olduğu değil, bize ne olduğuna karşı nasıl reaksiyon gösterdiğimizdir. Ve nasıl reaksiyon gösterdiğimiz aklımız ve duygularımızla kontrol edilir.

 

Stresin Rolü:

 

Canlı olmak, belirli bir oranda stres altında olmaktır. Böylece o insanlarla birliktedir.

 

Stresin uygun seviyesi mükemmel olarak kabul edilebilir ve üreticidir.

 

Stres konusunda dünyanın en önde gelen yazarlarından bir olan Endokrinolojist Hans Selye, “Bir şey başarmak isteyen çoğu hırslı insanların stres içinde yaşadığı”nı söylüyor. Onların strese ihtiyacı vardır. Uygun miktarda stres bizi en üstün başarılarımıza iter.

 

Aynı zamanda, tehlikeli durumlarda stres, biz koruyuculuk yapar. Bir normal yolda hızla otomobil sürerken, önümüze bir başka otomobil saparsa başlıca beyin, kalp ve kas sistemi olmak üzere vücudumuzda bir çok acil değişiklikler olur. Vücut iç kuvvetleri tanzim eder ve çarpışmadan kaçınmak için pozitif durum oluşturarak buhranı karşılar.

 

Fakat; eğer bizi saran buhranlar ve basınçlar, sık ve yoğun olursa böylece bu dramatik durumu karşılamak için manevî kuvvetleri hatırlarız ve stres azalır. Organizma böyle talepleri kolay kolay karşılayamaz.

 

Sağlık eğitimcisi Leo R. Van Dolson diyor ki; “Şahıslar, sürekli olarak devamlı değişiklikleri, bilhassa anlaşmazlık ve şüpheyi kapsayan değişiklikleri kabul etmeye zorlandıkları zaman, hormonları tanzim eden bir uyumsal reaksiyon meydana gelir. Vücudun her tarafında onun enerji depolarını zarara uğratan kimyasal reaksiyonlara sebep olur.

 

Dr. Selye’nin hiperstres olarak betimlediği çok fazla stres içinde olma hem fiziksel, hem de duygusal sağlığımız için yıkıcı olabilir. Ve o, bu ihtiraslı dünyada birçok olaylarda olanın aynısıdır.

 

Aşırı stres insanların hayatında zararlı bir kuvvet oldu.

 

Acı Gerçekler


 

Araştırıcılar, stresi birçok hastalık vakalarında ortak bir faktör olarak tesbit etti. Eğer bir şahıs acil durumlarda ve hayal kırıklıkları ile karşılaşmışsa farklı hastalıklar daha kolay saldırabilir.

 

Stresle ilgili hastalıkların Amerikan endüstrisine zararı, brüt millî hasılanın tam olarak %2’sidir. Britanya’da brüt yurt içi hasılanın %2’si her yıl kaybedilir. Stres ve stresle ilgili hastalıklarda kaybedilen çalışma günü, grevlerde kaybedilenden 10 defa daha fazladır.

 

Birleşik Devletler Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’ne göre bütün Amerikalıların %18’i hipertansiyonludur. (Tam hipertansiyon terimi 160/95’den daha yüksek bir kan basıncını izah eder.) Rakamlar diğer gelişmiş, hızla ilerleyen endüstriyel toplumlar için kıyaslanabilir.

 

Açık bir şekilde tanımlı fiziksel problemler, hipertansiyon vakalarının %5’i ile %10’unu oluşturur. Bununla birlikte hipertansiyon çoğunluğu, insanların nasıl düşündüğünü, nasıl faaliyet gösterdiği, ve kendilerine nasıl baktığı gibi, hayat stili ile ilişkilidir.

 

Alkol ve İlaç Kullanımı:

 

Birçok insan, 20. yüzyılın stres hastalığının ağrısını hafifletmeyi alkol ve ilaçlarda arıyor. Fakat bu “sözde tedavi” bir salgını geliştirdi.

 

(Planlı) Örgütsel gelişme danışmanı Karl Albrecht; günümüzün düşünce durumunu şöyle özetliyor: “Amerika’da ve diğer gelişmiş ülkelerde de yayılmaya başlayan duygu değiştirici kimyasal ilaçların kullanımı tamamıyla başıboş kaldı.” “Biz bayram ve ayinler gibi özel durumlarda bile tütün ilaç intoksikant kullanan toplumları “Primitive” diye yaftalamaktan hoşlanırız.”

 

Halbuki, “gerçekten kaçmanın” rutin vasıtaları olarak bu duygu değiştirici maddelere sarılma yalnızca bu “ilerlemiş” diye adlandırılan toplumlarda olmaktadır.

 

Birçok kişi duygusal olarak sinir bozucu olaylar ve aile kavgaları, fakirlik, korku, yalnızlık ve iş gerilimleri gibi durumlarla oluşturulan stresi hafifletmek için alkol ve ilaçlara yöneliyor.

 

Bu kişiler, stresle başa çıkmak için alkol ve ilaç kullanmanın, şahsın hayatında, zararlı ve kısır bir döngüye yol açarak, daha fazla strese yol açtığını anlayamıyorlar.

 

Alkol ve ilaç kullanımı, baskılarla başa çıkmak için etkili bir önlem değildir. Böyle yapmak, bir sineği, bir dinamit çubuğu patlatarak öldürmeye çalışmaya başlar. Sonuç, asıl problemden daha kötü olur.

 

Örneğin;
(stresle başa çıkmak için) strese karşı önemli bir anahtar, “dinlenmek” tir. Gittikçe daha fazla psikiyatrist ve doktorlar, aralıklı olarak eğlenmeyi, yalnızca bir yardımcı olarak değil ve aynı zamanda dengeli bir hayat tarzının vazgeçilmez bir parçası olarak görmeye başlıyorlar. Bir faaliyet değişikliği ile rahatlama bizi yeniler.

 

İlaç ve alkol problemleri olan insanlar rahatlamaya teşebbüs eder, fakat sonuçta alkol ve ilaçlarla dolu bir şişeye dönüşerek, ilaç müptelası, uygun şekilde nasıl rahatlayacağını öğrenmeden ziyade, ilaçların onu rahatlatacağına inanır. O, problemlerine yanlış bir şekilde karşı koyuyor. İlaca itimat, ilaç alışkanlığını geliştirerek(uyarıcı ve uyuşturucu) bir yığın başka hastalıklara yol açar ve stresi ortaya çıkarır. İlaç kullanıcısı bir kısır döngü içine düşer. Stresle başa çıkmak için daha fazla ilaç kullanır. Ve bu kullanım gittikçe daha fazla stresi kamçılar.

 

Dinlenme daha ziyade, egzersiz, meşguliyet değişikliği ve sıkıntıya sebep olan şeyi atmak şeklinde olmalıdır.

 

Düşünülecek Fiziksel Noktalar

 

Stres bir kişinin dış olaylara karşı olan aklî ve duygusal davranışlarını etkilediği için, etkili bir program bir dereceye kadar, hayat şartlarının yeniden düzenlenmesi gibi bir zihin değişikliğini içermelidir. Dinlenmenin gerisinde, stresin getirdiği yıpratıcı, zayıflatıcı etkileri azaltmak için başka etkili önlemler vardır.

 

Gerçekçi Olmak


Gelin, buna bir bakalım. Hayatta hayal kırıklıklarına uğrayacağımızı biliyoruz. Bizim hiç birimiz denediğimiz her şeyde her zaman başarılı olamayız.

 

Stresli şahıs çoğu ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Stres ve Kurtulma Yolları
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:12:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Stres ve Kurtulma Yolları rüya tabiri,Stres ve Kurtulma Yolları mekke canlı, Stres ve Kurtulma Yolları kabe canlı yayın, Stres ve Kurtulma Yolları Üç boyutlu kuran oku Stres ve Kurtulma Yolları kuran ı kerim, Stres ve Kurtulma Yolları peygamber kıssaları,Stres ve Kurtulma Yolları ilitam ders soruları, Stres ve Kurtulma Yollarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes