๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 02 Mart 2011, 19:27:50



Konu Başlığı: Statünün yükselmesi eğilimi artırıyor
Gönderen: Zehibe üzerinde 02 Mart 2011, 19:27:50
Statünün yükselmesi eğilimi artırıyor

(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/2010119/159551_sigara.jpg)

Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, statüsü yükselen kadınların sigara içme eğiliminin arttığını gösterdi.

   
Kadınların az desteklendiği Çin, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Uganda gibi ülkelerde sigara tiryakisi erkeklerin oranının, kadınlardan beş kat fazla olduğunu gösteren araştırma, kadınların diğerlerine göre daha fazla desteklendiği Avustralya, Kanada, Norveç, İsveç ve ABD gibi ülkelerde ise kadın ve erkekler arasında sigara kullanımı oranlarında neredeyse fark bulunmadığını ortaya koydu.

Kanada'nın Ontario eyaletindeki Waterloo Üniversitesi'nden Geoffrey Fong'un başkanlığında bir grup araştırmacı tarafından yapılan, 74 ülkeyi kapsayan araştırma, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ''Bulletin'' adlı dergisinin dünkü sayısında yer aldı.

Araştırmada ülkelerin kadınları destekleme oranları, BM Kalkınma Programının kullandığı ''kadınların parlamentoda temsil oranları'', ''oy verme hakları'' ile ''erkek ve kadınlar arasındaki gelir farkının kıyaslanması'' gibi kriterler baz alınarak hesaplandı.

Araştırmada, dünyada sigara tiryakisi erkeklerin sayısının kadınlardan beş kat fazla olmasına karşın, farklı ülkelerdeki, erkek ve kadın sigara tiryakileri arasındaki farkın dramatik ölçülerde değişkenlik gösterebildiği belirtildi.

Çin'de erkeklerin yüzde 61'inin, kadınların ise sadece yüzde 4,2'sinin sigara tiryakisi olduğu kaydedilen araştırmada, buna karşılık gelişmiş ülkelerde kadınlarla erkekler arasındaki sigara kullanım oranları arasında neredeyse bir farkın bulunmadığına dikkati çekildi.

Araştırmayı yürüten ekibin başı Fong, Bulletin dergisinde yer alan yazısında, araştırmanın cinsiyet hedefli tütün denetim faaliyetlerinin artırılmasının önemini gösterdiğini belirterek, tütün ürünlerine getirilen vergilerin artırılması, daha belirgin ve daha çarpıcı grafiklerin kullanıldığı sağlıkuyarılarına yer verilmesi, tütünsüz yaşam kanunları çıkarılması ve tütün ürünlerinin reklamının ve promosyonunun yasaklanması gibi önemlerin önemini vurguladı.

Uzmanlar, sigara tiryakilerinin yüzde 50'sinin tütün ürünlerinin kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğine işaret ederken, DSÖ, tütün kullanımını, ''dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri'' olarak niteliyor.

Tütün ürünlerinin kullanımına bağlı nedenlerden dolayı her yıl 5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, sigara kullanımının denetim altına alınması yönünde adımlar atılmaması durumunda 2030 yılına gelindiğinde bu sayının 8 milyona çıkacağına dikkati çekiyor.

AA