๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 03 Nisan 2011, 16:53:11



Konu Başlığı: Spor hekiminden okullara tartı önerisi
Gönderen: Zehibe üzerinde 03 Nisan 2011, 16:53:11
Spor hekiminden okullara 'tartı' önerisi

(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/20101213/164008_baskul.jpg)

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Spor Hekimi Ayşen Bacanlı, çocuklarda obezite oranındaki artışın ürkütücü boyutta olduğunu belirterek, okullarda öğrencilerin kilo ve boy ölçümlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Spor Hekimi Bacanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çocuğun büyüme ve gelişimi sırasında kilo ve boy ölçümlerinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade ederek, ilköğretim dönemindeki çocuklardaobezitegörülme oranının yüksekliğine işaret etti.

Bunun için okullara tartı konulmasını önerisinde bulunan Bacanlı, ''Büyüme-gelişme eğrilerinin kişinin yaşına göre normlar oluşturulmuş durumda. Hangi yaşta hangi kilo ve boyda olması gerektiğine dair elimizde veriler var. Anne ve babalar tarafından ya da okulda, boy ve kilonun bu eğrilere göre düzenli olarak ölçülerek gelişiminin takip edilmesi önemli. Bu ölçümün yılda en az 3-4 kez yapılmasında fayda var'' diye konuştu.

-RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA-

Geçmiş yıllarda yüzde 2-3 olan ilköğretim okullarında obezite görülme oranının bugün ciddi oranda yükseldiğine dikkati çeken Ayşen Bacanlı, Antalya'da 3 bin 900 öğrenci üzerinde yapılan bir çalışmada çocukların yüzde 15'inin fazla kilolu ve obez olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Bacanlı, ''Çocuklardaki obezite oranındaki rakamlar son derece ürkütücü. Eski değerlerle kıyasladığımızda ciddi bir sorunun varlığı ortaya çıkıyor'' dedi.

Obez hastanın hastaneye gelme sıklığının arttığını, yaşam kalitesinin düştüğünü, çeşitli hastalıklarla yüz yüze geldiğini belirten Bacanlı, ''Vücut ağırlığındaki her 6-8 kilogram artış şeker hastalığı gelişimi riskini 2 kat artırıyor. Sadece şeker hastalığı da değil çeşitli kalp problemlerine, tansiyon yüksekliğine de yol açıyor'' diye konuştu.

-SINAV STRESİ HAREKETSİZ YAŞAMA İTİYOR-

Sınav stresi nedeniyle çocukların uzun vakitlerini masa başında geçirdiğini,internetoyunları ve internet çalışmalarının kişiyi masa başında tuttuğunu ve insan doğasına aykırı şekilde hareketsizliğe ittiğini ifade eden Bacanlı, şunları kaydetti:

''Sınav kaygısı masa başında vakit geçirmeye, stresli bir ortama itiyor. Buna sağlıksız beslenme alışkanlığı da eklenince obezite dünyada olduğu gibi Türkiyeiçin de büyük tehdit oluyor. Çok erken yaşlarda dolaşım ve eklem problemleri ile karşılaşıyoruz. Hızla büyüyen bu soruna karşı farklı bilimler birlikte çalışmalı.''

-BEDEN EĞİTİMİ DERSİ SAATİ ARTIRILMALI-

Yapılan bilimsel çalışmalara göre çocukların sadece yüzde 20'sinin yeterli fiziksel aktivitede bulunduğunun belirlendiğini bildiren Ayşen Bacanlı, ''Bu çok ürkütücü. Bu rakam eskiden daha yüksekti. Bir çocuk günde en az 1 saat hareketli fiziksel aktivite yapmalı, oyun oynamalı, spora yönelmeli. Çocuğun okulda her gün 1 saat, hafta en az 5 saat hareketli geçireceği vakit olmalı'' dedi.

Okullardaki beden eğitim dersleri saatinin son derece yetersiz olduğunu kaydeden Bacanlı, şöyle devam etti:

''Sınav yarışı nedeniyle beden eğitimi, resim, müzik gibi sanat dersleri geri plana itilmiş durumda. Sınav kaygısı küçük yaştan itibaren ön plana geçiyor. Çocuklarda beden eğitimi ve fiziksel aktivite son derece yetersiz.''

Öğretmenlerin öğrencilere rol model olduğu için tavsiye ve davranışlarının önemli olduğunu ifade eden Ayşen Bacanlı, öğretmenlerin hem kendine dikkat etmesi hem de kilolu, göbekli öğrencileri rencide etmeden uygun şekilde yönlendirmesi gerektiğini kaydetti.

AA