๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 18 Kasım 2010, 20:28:59



Konu Başlığı: Sinsi şeker gözü vuruyor
Gönderen: Sefil üzerinde 18 Kasım 2010, 20:28:59
Sinsi şeker gözü vuruyor

Şeker hastalığı ya da diğer adıyla diyabet, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 6 milyon şeker hastası bulunuyor. Adının aksine, son derece tehlikeli olan hastalık, vücudun birçok organına zarar veriyor

Şeker hastalarının düzenli tedavi ve kontrolü yapılmadığı taktirde, körlük tehlikesiyle karşı karşıya gelebileceklerini belirten Hisar İntercontinental Hospital Göz hastalıkları uzmanı Dr. Faruk Eroğlu, şeker hastalığının katarakt gelişimini hızlandıracağını dile getirdi.

Göz tansiyonu ve göz kuruluğunun bu hastalarda normal insanlardan daha çok görüldüğünü belirten Eroğlu, şeker hastalığının göz kaslarında felce yol açabileceğine, bu durumda da hastanın gözünde kayma ve çift görme gibi sorunların olabileceğinin vurguladı.

DİKKAT EDİLMEZSE KÖRLÜĞE YOL AÇIYOR!

Şeker hastalığının en önemli riski, retina adı verilen sinir tabakasının tutulumu. Bu duruma "Diyabetik Retinopati" deniliyor ve körlüğe yol açıyor. Üstelik, oran da hayli yüksek. Tip 1 diyabet yüzde 40, tip 2 diyabet ise yüzde 20 oranında körlükle sonuçlanabiliyor.

TEDAVİSİ MÜMKÜN


Başlangıçta yılda bir, ileri seviyelerde ise her 6 ayda bir düzenli muayene ile göz sağlığının korunabileceğini belirten, Hisar İntercontinental Hospital Göz hastalıkları uzmanı Dr. Faruk Eroğlu, gözde kanama başladığında ise daha sık aralıklarla göz muayenesinin gerekliliğini belirtti. Kontrollerde, göz rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor ve duruma göre laser veya ilaç tedavisi uygulanıyor...

Laser tedavisi uyutulmadan, iğne yapılmadan 10-15 dakikalık seanslarda yapılıyor. Tahribat, ileri boyutlara geldiğinde ise ameliyat gerekebiliyor. Laser teknolojisi, ameliyatlarda da kullanılıyor...

Aile hekimleri, obeziteyi takip altına alacak

Türkiye'de son yıllarda insanlardaki kilo artışı aile hekimlerinin de gündeminde olacak. Diyabet hastalıklarının da artış göstermesi üzerine aile hekimleri, sorumlu olduğu bölgelerdeki vatandaşların kilolarını da kontrol altına alacak. Böylece aile hekimleri, obeziteye karşı da savaş açacak.

Ankara Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Aksoy, aile hekimlerinin obezite konusunda da vatandaşı bilgilendireceğini ve onlara beslenme danışmanlığı hizmeti de vereceğini söyledi.

Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan aile hekimliği, sağlık alanında yeni bir çığır açtı. Ankara'da 4 ay önce başlayan aile hekimliğini, düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Ankara Sağlık Müdürü Aksoy, vatandaşların aile hekimlerine sadece hasta olduğunda değil, sağlıklı zamanlarında da her fırsatta başvurabileceğini hatırlattı. Aile hekimliğini daha etkin hale getirmek için farklı çalışmalar içinde olduğunu söyleyen Aksoy, bunlar arasında okullarda dersler verileceğini söyledi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, Ankara'daki okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte okullarda aile hekimliğini tanıtıcı ders verileceğini ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin bağlı bulunduğu aile hekimlerinin de listesinin okul idarecileri aracılığıyla çıkarılarak, beklenmedik bir sağlık sorunu olduğunda aile hekimleriyle bizzat temasa geçilecek. Ankara'da aile hekimliğine geçilmeden önce tüm çalışmaların yapıldığını ve hazırlıkların tamamlandığı bilgisini veren Aksoy, "Aile hekimliğine hazırlıksız yakalanmadık. Biz yıllardır aile hekimliğine hazırlanıyoruz. Ankara'da aile hekimliğiyle ilgili bir sorun yok." dedi.

YENİŞAFAK